wałek
wałek
Kuchnia, którą proponuję oparta jest w dużej części na wiedzy i kulinarnym kunszcie mojej mamy Ani i babci Zosi, pochodzących z Wielkopolski oraz babci Kseni i prababci Wiktorii, które żyły do Rewolucji październikowej w Rosji, w Niżnym Nowogrodzie, a od 1920 roku w Sandomierzu. Wszystkie Panie gotowały wyśmienicie. Moja kuchnia jest więc mocno tradycyjna.
Maria Ochorowicz-Monatowa, której książka kucharska była przed II wojną światową pozycją obowiązkową w każdej szanującej się kuchni, pisała: ” Kuchnia dobra nie jest zbytkiem żadnym, ale codziennym laboratoryum, w którem takie wytwarza się związki z materyałów surowych, aby łatwiej były strawne i aby lepiej smakowały.” Niech ta dewiza nam przyświeca w naszej kuchni.
Wszystkie ( )
Dodatki
Ćwikła z chrzanem.
Jeśli nie lubimy trzeć chrzanu, kupmy gotowy w słoiczku i połączmy go z tarty...
Odsłon: 73
0
Sałatki
Sałatka rzodkiewkowa wiosenna
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 548
5
Ciasta
Babka poznańska cytrynowa
Lekka, delikatna jak puch, doskonała na święta i na co dzień do popołudniowej...
Odsłon: 8495
16
Dania główne
Gulasz z łopatki wieprzowej
Gulasz z wieprzowego mięsa, delikatnego i lekko tłustego z ziemniaczanymi klu...
Odsłon: 395
6
REKLAMA
Ciasta
Babka marchewkowa korzenna
Prosta babka marchewkowa, puszysta, wilgotna i delikatna. Dodamy do niej odro...
Odsłon: 1492
6
REKLAMA