Kuchnia kaukaska - poznaj moc wschodnich smaków i aromatów.

Kuchnia kaukaska to zdrowa i przyjemna odmiana od burgerów, potraw włoskich czy dań pochodzących z kuchni azjatyckiej. Jest unikalnym połączeniem smaków. Niezwykłe dania składają się z wyjątkowych kompozycji składników: aromatycznych przypraw, mięs, regionalnych owoców i warzyw. Sprawdź, co warto zjeść, by zasmakować smaków prawdziwej kuchni kaukaskiej.

Fot.Materiały prasowe

Aromatyczne przyprawy, dodatki w postaci orzechów, octu i ostrych past paprykowych powodują, że tradycyjne dania kaukaskie są ewenementem na skalę światową. Kuchnia ta kojarzy się przede wszystkim z zapachem kolendry i adżiki - zielonej lub czerwonej pasty. Warto zaznaczyć, że wykorzystuje się w niej około 250 gatunków jadalnych ziół, liści i kwiatów.

Gruzińska przystawka

Na przystawkę warto przygotować chaczapuri, czyli gruzińską pizzę, która znacznie różni się od tej w wersji włoskiej lub amerykańskiej. Jest to drożdżowy placek nadziewany tradycyjnymi serami lub innymi lokalnymi przysmakami. Na kaukaskiej uczcie wśród przystawek, pierwsze skrzypce grają przysmaki z bakłażana. Najpopularniejszym z nich jest badridżani - plastry bakłażana posmarowane pastą z orzechów włoskich, które najpierw należy blendować, a później zmieszać z kolendrą, czosnkiem, papryczką chili i granatem.

Obowiązkowe pierożki

Jedni mają pierogi, inni kołduny lub dim-sumy, a w Gruzji jada się chinkali. To jedna z tych potraw, których siła tkwi w prostocie - sakiewki z ciasta, przyprawy oraz siekane mięso to sekret przysmaku kuchni kaukaskiej. Pierożki Chinkali to obok chaczapuri najbardziej znany specjał kuchni gruzińskiej i coraz bardziej popularne w Polsce. Można je bez trudu przyrządzić samodzielnie, ponieważ robi się je podobnie do polskich pierogów. Jeśli nie mamy czasu, by je ulepić, naprzeciw wychodzą producenci dań gotowych np. firma Konspol, która oferuje gotowe pierożki.

Pomysł na deser

Idealnym zwieńczeniem uczty jest deser. Koniecznie należy sięgnąć po ciasto miodowe lub znacznie trudniejszą w przygotowaniu, czurczuchelę. To zastygła masa z zagęszczonego mąką soku winogronowego, obtaczająca orzechy włoskie, migdały. Możemy ją kupić przez Internet. Podczas uczty nie może zabraknąć gruzińskiego wina. Gruzini znają ponad 500 różnych szczepów winogron, dlatego każdy znajdzie alkohol odpowiedni dla siebie.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 22811

60 min
30
Ciasta Pyszne ciasto JEŻ

Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...

Odsłon: 226

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

5
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4