Do góry

Bake off

Kulki mocy według Julii - przepisy z "Bake Off Junior"

W siódmym odcinku "Bake Off Junior" Julia zaprezentowała przepis na zdrowe autorskie kulki mocy.

Kulki kokosowe

  • 30 g nasion goji
  • woda do namoczenia nasion (tyle, by przykryło nasiona)
  • 300 g świeżych daktyli
  • 100 g nasion chia
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g musu kokosowego
  • 300 g wiórków kokosowych

Kulki pomarańczowe

  • 300 g suszonych, miękkich moreli
  • 200 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 50 g chili

Kulki śliwkowe

  • 300 g suszonych śliwek
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 10 g kardamonu
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 300 g świeżych daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g rodzynek
  • 4 łyżki nasion goji
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 200 g bezglutenowych płatków owsianych

Kulki migdałowe

  • 100 g nasion goji
  • woda do namoczenia nasion (tyle, by przykryło nasiona)
  • 300 g suszonej żurawiny
  • 200 g migdałów w płatkach
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiego kakao
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek miodu
  • aromat migdałowy

Kulki kokosowe

Nasiona goji namoczyć. Daktyle zblendować z nasionami chia, pestkami dyni, musem kokosowym, częścią wiórków kokosowych (część zostawić do obtoczenia kulek) oraz nasionami goji. Z masy ulepić kulki i obtoczyć w wiórkach.

Kulki pomarańczowe
Morele, część orzechów (zostawić tyle, aby wystarczyło do obtoczenia kulek) i dwie łyżki soku pomarańczowego zblendować. Do smaku dodać chili. Ulepić kulki i obtoczyć je w rozdrobnionych orzechach.

Kulki śliwkowe
Śliwki, skórkę pomarańczową, połowę cynamonu, kardamon i gałkę muszkatołową zblendować. Oddzielnie zblendować daktyle, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy i resztę cynamonu. Przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Piec przez 20 minut w 170°C.

Kulki migdałowe
Nasiona goji namoczyć w wodzie. Żurawinę, gotowe nasiona goji oraz migdały zblendować. Zmielone migdały, ksylitol, proszek do pieczenia, kakao, masło i żółtka posiekać, dodać rozdrobnione wcześniej składniki oraz miód i aromat migdałowy. Połączyć do powstania masy i ulepić kulki. Piec przez 12 minut w temperaturze 180°C.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń