Do góry

Konkursy

Lot balonem za zupę kminkową, czyli konkurs na krakowski przepis

11 grudnia w Krakowie ruszył konkurs na najciekawszy „Krakowski przepis”.

Celem konkursu jest zmobilizowanie smakoszy do szukania ciekawych receptur, dań i opowieści związanych z historią, teraźniejszością i kulturą dawnej stolicy Polski.

Konkurs odbywa się ramach projektu „Biała Róża - przyjęcia i spotkania krakowskie", przy wsparciu Urzędu Miasta Krakowa.

W ramach konkursu zbierane są krakowskie przepisy i receptury, a także rodzinne opowieści związane z małopolską kuchnią. Odtworzenia najciekawszych dań podjęła się krakowska restauracja Biała Róża i związany z nią Szef Kuchni Łukasz Cichy, który już wcześniej interpretował przepisy wyszukane w szufladach i zeszytach Bronowian zebrane dzięki uprzejmości wnuka Pani Marii Rydlowej - Piotra Szmigielskiego. Prażuchy, rydlowska polenta, zalewajka to był początek kulinarnych poszukiwań, które już teraz można zamówić w ramach przyjęć organizowanych w Białej Róży lub Rydlówce.

Notes z przepisami babci, wycinki ze starych gazet, czy przekazywana z pokolenie na pokolenie receptura pachnąca kminkiem, a może nowoczesna inspiracja kulinarna związana z kuchnią małopolską? Przepisy i historie kulinarne prosimy przesyłać na adres: przepis@restauracjabialaroza.pl. W konkursie można wygrać atrakcyjne nagrody:

- lot balonem nad Krakowem, a na smak - kosz krakowskich smakołyków;

- kolacja dla dwojga w restauracji Biała Róża, która podaje krakowską tradycję kulinarną w wyjątkowej, nowoczesnej interpretacji Szefa Kuchni;

- karnet na przyszłoroczny Festiwal Sacrum Profanum w Krakowie;

- bilet wstępu (o wartości 450 zł) na prestiżową ogólnopolską konferencję Food Service: „Czas na zmiany, czyli świeżość w promowaniu gastronomii...", w czasie której będzie można spotkać autorytety polskiego rynku gastronomicznego, m.in.: Panią Martę Gessler, Panią Agnieszkę Kręglicką, Pana Adama Chrząstowskiego i wiele innych osób.

Konkurs trwa do 31 grudnia 2013 r. Ogłoszenie zwycięzców i najciekawszych przepisów nastąpi do 15 stycznia 2014 r.

Konkurs organizowany jest w ramach projektu „Biała Róża - przyjęcia i spotkania Krakowskie", którego inicjatorką jest Urszula Kania właścicielka Białej Róży, restauracji wyspecjalizowanej w organizacji przyjęć i spotkań w krakowskim klimacie. Celem projektu „Biała Róża - przyjęcia i spotkania krakowskie" jest zwrócenie uwagi innych regionów Polski oraz Europy na współczesne, ale naznaczone historią i literaturą kulinarne oblicze dawnej stolicy kraju.

Uroczysta inauguracja kulinarnego projektu odbyła się 25 i 26 listopada 2013 r., podczas spotkania zorganizowanego dla ekspertów i dziennikarzy kulinarnych z całej Polski. Prażuchy wg przepisu Pani Marii Rydlowej na krakowski obiad w Rydlówce, żurek z topinamburu wg inspiracji prof. Jarosława Dumanowskiego w Białej Róży, kiszone karczochy na ul. Krupniczej versus chleb pieczony w rodzinnym gospodarstwie Szefa Kuchni Białej Róży - Łukasza Cichego to różne oblicza małopolskich kulinariów przywoływane w ramach projektu.

W ramach projektu „Biała Róża. Spotkania i przyjęcia krakowskie" planowane są kolejne wydarzenia kulinarne skierowane do polskich i zagranicznych turystów, współpraca z historykami i naukowcami, Uniwersytetem Jagiellońskim, Instytutem Kulinarnym w Wilanowie, Zamkiem w Pieskowej Skale...

Projekt ma mówić o ciekawych, czasem zapomnianych miejscach i tradycjach krakowskich, prezentować je w nowym wymiarze kulinarnym i historycznym. Nie tylko bogactwo produktów to atut Małopolski, ale również historia, kultura i spuścizna intelektualna, która zaprezentowana przez pryzmat kulinariów daje nowy, modny i atrakcyjny wymiar miastu. Spotkania z ludźmi, gromadzenie przepisów i książek oraz inspiracji dotyczących obyczajów i dań, dzielenie się nimi to najważniejsze cele działań.


Źródło: Infromacja prasowa

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń