Do góry

Konkursy

Green power, czyli warzywne słodkości

Czy domowe ciasta muszą być zawsze przygotowywane z cukru, mąki, czekolady i owoców? Oczywiście, że nie! Coraz popularniejsze stają się bowiem ostatnio w cukiernictwie jarzyny.

Fot. 123RF/Picsel
We własnoręcznie wykonywanych deserach sprawdzą się jednak nie tylko marchew czy dynia, ale także inne, nieco bardziej „wytrawne" warzywa, po które raczej niewielu entuzjastów cukiernictwa zechciałoby sięgnąć. Sprawdźcie zatem razem z nami, jakie słodkości - ładne, pyszne i zdrowe - przygotujecie ze szpinaku, buraków czy nawet... ziemniaków.

Sernik z ziemniakami? Czemu nie!

Zdawałoby się, że warzywa w cukiernictwie to zupełna nowość. I tak zapewne, przynajmniej do pewnego stopnia, rzeczywiście jest. Z drugiej jednak strony, w tradycji kulinarnej Kaszubów już od dawna obecny jest choćby sernik z ziemniakami. Do jego przygotowania wykorzystuje się to, czego używa się najczęściej do wypieku klasycznego sernika. Za jego oryginalność odpowiada tymczasem dodatek tartych ziemniaków i szatkowanych jabłek.

Spodziewamy się, że na wieść o takim cieście wielu naszych czytelników złapie się za głowę. Zwłaszcza że sernik z rodzynkami już od lat pozostaje przedmiotem zażartych internetowych sporów. Musicie nam jednak wierzyć na słowo, że w tym przypadku naprawdę warto zaryzykować i odejść od najpopularniejszych przepisów - szczególnie że kaszubski sernik ziemniaczany znakomicie współgra z wieloma słodkimi polewami domowej roboty, przygotowywanymi na bazie toffi, czekolady, karmelu czy zredukowanego soku z pomarańczy.

Pobierz bezpłaty ebook ze słodkimi przepisami na lato!

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

Warzywny róg obfitości

Ale świat warzywnych deserów nie kończy się przecież na jednym serniku! Przeciwnie: ze wspomnianej już dyni zrobicie nie tylko torty, chlebki i placki, ale także przepyszne gofry, a z buraków przygotujecie na przykład brownie, muffinki, puddingi, chałwy czy nawet galaretki.

W kuchni sprawdzą się także jarzyny, które z wyrobem domowych słodkości zwykle nam się raczej nie kojarzą: bakłażan (znakomity dodatek do ciast czekoladowych, brownie i babek), awokado (nada się do puddingów, tortów, babeczek, brownie czy ciast na kruchym spodzie), cukinia, kalafior (czekoladowe ciasto z cukinii, kalafiorowy kopiec kreta czy szarlotka z kalafiorem? - oto jest pytanie!) i szpinak (urozmaici smak i formę tradycyjnych babek i muffinek).

Warzywa w deserach są jednak, co najważniejsze, nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Zobaczmy w takim razie, jakie korzyści dla naszego organizmu przyniesie sięganie po słodkości na bazie jarzyn!

Marchew

Tarta lub blendowana marchew sprawdzi się w babkach, tortach, ciastach czekoladowych czy w brownie. Jej smak - słodki, przyjemny, ale nienarzucający się - sprawia, że można ją wykorzystać do przygotowania niemal wszystkich najpopularniejszych domowych słodyczy. Warto jednak również podkreślić jej niewątpliwe walory zdrowotne: marchew stanowi wszak cenne źródło błonnika i karotenoidów, w tym zwłaszcza beta-karotenu oraz witaminy A niezbędnych dla zachowania zdrowia naszych oczu, skóry, włosów czy paznokci.

Szpinak

Szpinak bywa przedmiotem sporów: jedni go kochają, a inni na jego widok gwałtownie się wzdrygają. Nie ulega jednak wątpliwości, że posiada on wiele dobroczynnych dla naszego zdrowia właściwości. Jest bowiem bogaty w witaminę A oraz K (zaledwie 30-gramowa porcja szpinaku zaspokaja 50 proc. dziennego zapotrzebowania na tę pierwszą i prawie 100 proc. zapotrzebowania na tę drugą). Znajdziemy w nim również luteinę i przeciwutleniacze mające bardzo dobry wpływ na kondycję całego naszego organizmu. Szpinak, podobnie jak marchew, jest w dodatku warzywem niezwykle uniwersalnym. Nada się więc do przygotowania drożdżowych babek, makaroników i muffinek, słodkich rolad, gofrów, a nawet piętrowych tortów przygotowywanych na wiele sposobów - z dodatkiem wiórków kokosowych, kremów budyniowych czy rozmaitych musów.


Ciasto z dodatkiem szpinaku wygląda intrygująco - i świetnie smakuje / PICSEL

To właśnie jeden z najklasyczniejszych i najbardziej atrakcyjnych wizualnie tortów - słynny „leśny mech" - warto przygotować z dodatkiem szpinaku. Wystarczy tylko wypiec kilka biszkoptowych warstw, a następnie przełożyć je kilkoma klasycznymi masami śmietanowymi Dr. Oetkera. Do ich przygotowania potrzebna będzie jedynie śmietanka 30% tł. (500ml) oraz ulubione Masy śmietanowe Dr. Oetkera, które do niej dodamy. Gdy tylko wszystkie biszkoptowe warstwy połączymy z sobą w odpowiedni sposób, powstały w ten sposób tort przyjdzie nam z wierzchu posypać nasączoną syropem brzozowym kruszonką powstałą z połączenia zblanszowanego szpinaku połączonego z masą biszkoptową.

Sięgając po Masy śmietanowe Dr. Oetkera ograniczycie nie tylko czas potrzebny do przygotowania tortu, ale przede wszystkim zagwarantujecie niebywały efekt pod względem smaku, aromatu i wyglądu. Masy śmietanowe Dr. Oetkera po dodaniu do bitej śmietany tworzą puszystą, a zarazem stabilną masę do ciast i tortów. Utrzymują długo dekoracyjne kształty bitej śmietany i nie podchodzą wodą.

Dzięki temu utrzymują się przez bardzo długi czas, co w przypadku tortów przygotowywanych na specjalne okazje ma niebagatelne znaczenie.

Dynia

Nie ma chyba takiego przepisu, do którego nie można by włączyć dyni. Sprawdzi się przecież ona jako główny składnik lemoniad, koktajli i kompotów, a także baza dla wielu słodkości: trufli, muffinek, brownie, drożdżowych ciast, serników czy tortów (ze swej strony możemy polecić na pewno torty dyniowo-pomarańczowe i dyniowo-czekoladowe z dodatkiem rozmaitych, pysznych mas). Ponieważ jest warzywem niskokalorycznym, można po nią sięgać bez wyrzutów sumienia. I, co najważniejsze, z pełnym przekonaniem, że w ten sposób działa się na rzecz własnego zdrowia. Dynia stanowi bowiem cenne źródło beta-karotenu, cynku, selenu, fitosteroli i witamin C, B, A, E i K.

Dynia sprawdzi się choćby jako składnik ciast i serników / PICSEL

Buraki

Choć burak kojarzy się nam przede wszystkim z wigilijnym barszczem i klasycznymi dodatkami do obiadów (czy znajdzie się choć jedna osoba, która przynajmniej raz nie sięgnęła po surówkę z buraków?), to sprawdzi się również jako znakomita baza dla wielu domowych słodkości - pralinek, makaroników, brownie, ciast drożdżowo-czekoladowych, muffinek, serników czy tortów (słynny, piętrowy red velvet będzie tu chyba najlepszym przykładem). Buraki warto jednak spożywać nie tylko dla ich smaku, ale także dla ich własności prozdrowotnych - zawierają przecież duże ilości kwasu foliowego (normującego poziom cholesterolu i wspierającego pracę serca) oraz betainy (przeciwutleniacza niezbędnego w walce z wolnymi rodnikami).

Ciekawą propozycją może być buraczany tort inspirowany klasycznym przepisem na ciasto red velvet. Podstawą będzie naturalny, domowy biszkopt na bazie maślanki, wolny od dodatku sztucznych barwników (czerwonej barwy nada dokładnie starty lub zblendowany burak), oraz masy śmietanowej. Nie jest to oczywiście przepis bardzo ortodoksyjny. Z tego powodu śmiało można poeksperymentować z samymi masami. Ponieważ czerwień buraków idzie w parze z pastelową zielenią, zachęcamy do sięgnięcia po Masę śmietanową Dr. Oetkera Matcha & Limonka, która ciężkiemu, sycącemu biszkoptowi na bazie maślanki i buraków nada niezbędnej lekkości. Cytrusowe połączenie smaku i aromatu limonki wraz z ziołową domieszką zielonej herbaty Matcha przełamie słodycz buraków, przynosząc potrzebne orzeźwienie i dopełniając całej kompozycji.

Matcha jest dziś jednym ze smaków, po które sięga się najchętniej w cukiernictwie sięga się z dużą ciekawością. Wykorzystuje się ją zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. Nic dziwnego: to niekwestionowana królowa herbat, która w Japonii spożywana jest już od wieków, a którą dziś dodaje się do czekolad, miodów, budyniów, kawy i wielu różnych napojów. Pastelowa, delikatna zieleń masy śmietanowej Dr. Oetkera pochodzi z naturalnych ekstraktów barwiących oraz zielonej herbaty matcha.

Nie musimy ograniczać się tylko do jednego rodzaju masy śmietanowej Dr. Oetkera. Do wyboru łącznie mamy aż pięć smaków. Każdy z nich ma swój unikatowy składnik, który dodaje wyrazistości naszym wypiekom czy deserom. Masa śmietanowa Truskawkowa z przepysznymi liofilizowanymi owocami truskawki, Malinowa z drobnymi kawałkami prawdziwych liofilizatów malinowych, o smaku Śmietankowym i oraz hit ostatnich sezonów Słony Karmel z mięciutkimi karmelkami.


Trudno zgadnąć, że składnikiem tego apetycznego czekoladowego brownie jest... burak / PICSEL

Awokado

Z czym najlepiej łączyć awokado? Przede wszystkim - z czekoladą i (tak, tak!) białym serem. To właśnie z tego powodu sprawdzi się jako składnik czekoladowych trufli, drożdżowych babek, tortów i serników. Awokado kusi jednak nie tylko smakiem, ale również składającą się na niego kompozycją minerałów, kwasów i witamin. Zawiera przecież m.in. kwas oleinowy, potas, kwasy omega-3, kwas foliowy oraz witaminy z grup C, E i A. Zgromadzone w nim substancje odżywcze czynią z niego superfood, zdolny obniżać stężenie cholesterolu we krwi, zwalczać insulinooporność, wspierać wchłanianie witamin i mikroelementów, a także regulować pracę serca i układu nerwowego. Awokado może zatem stanowić pyszną i zarazem niezwykle zdrową bazę dla wielu domowych słodkości!

Kalafior

To chyba najbardziej zaskakująca pozycja na naszej liście. Kalafior rzadko bywa bowiem uznawany za warzywo nadające się do deserów. A niesłusznie, bo klasyczne słodkości w nietuzinkowym wydaniu - niech to będzie choćby kopiec kreta czy najzwyklejsza szarlotka - z kalafiorem potrafią smakować po prostu nieziemsko. To jednak niejedyny powód, dla którego warto w nim dostrzec pełnoprawny składnik domowych słodkości. Znajdujące się w nim błonnik, fitosterole, składniki mineralne (jak np. potas czy magnez) i witaminy z grupy B czynią z niego bowiem skarbczyk dobroci wszelakiej.

Artykuł powstał we współpracy z Dr. Oetker

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ktosia 02 sierpnia Ciasto ze szpinakiem jest obrzydliwe! Jadłam na weselu. Wyglądało pięknie - smakowało okropnie. Szpinak ma bardzo intensywny smak, który kompletnie nie pasuje do ciasta.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń