Do góry

Newsy

Idealne dekorowanie tortów

Nie musimy tworzyć wielopiętrowych tortów i lepić figurek z masy cukrowej, by osiągnąć efekt WOW. Wystarczy skorzystać ze sprawdzonych prostych przepisów, a w łatwy i szybki sposób uzyskamy zachwycające dekoracje.

Fot. Dr. Oetker
W dobie mediów społecznościowych nie liczy się już tylko smak wypieku, równie ważny stał się aspekt wizualny. Dekorowanie tortów kojarzy nam się z idealnym pokryciem jego powierzchni masą cukrową, wymyślnym malarstwem przy użyciu jadalnych farbek oraz z kremowymi kwiatami pieczołowicie wykonanymi szprycą. Przygotowanie tego typu dekoracji wymaga doświadczenia, a nawet talentu. Istnieje jednak mnóstwo sposobów na osiągnięcie powalającego efektu przy niewielkich umiejętnościach i nakładzie pracy.

Lekkie masy owocowe do zdobienia

Doskonale rozumiemy awersję do szprycy - w nieodpowiednich rękach dekoracje wykonane kremową masą wyglądają co najmniej nieapetycznie. Oczywiście warto potrenować, po kilkunastu próbach prawdopodobnie zaczną nam wychodzić idealnie równe różyczki i piękne falbanki. Pod warunkiem, że użyjemy właściwego produktu. Sekretem udanych dekoracji jest odpowiednia masa. Bardzo często do zdobień błędnie używamy bitej śmietany, która nie zachowuje sztywności i szybko się rozpływa, a nasze dekoracje tracą kształt. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest wykorzystanie specjalnej masy śmietanowej, która długo utrzymuje dekoracyjne kształty i nie podchodzi wodą. Świetny gotowy produkt oferuje Dr. Oetker, w ostatnim czasie pojawiły się dwa modne smaki: wschodząca gwiazda kulinariów Matcha & Limonka oraz hit ostatnich sezonów - Słony Karmel. Prócz tego na rynku znajdziemy Masę śmietanową Truskawkową i Malinową, obydwie z dodatkiem liofilizowanych owoców truskawki oraz maliny, jak i masę o smaku Śmietankowym. Idealnie nadają się nie tylko do dekoracji, ale także jako składnik tortów, gdyż producent może pochwalić się wysoką jakością produktów. Jeśli nie wychodzą nam zdobienia przy pomocy szprycy, możemy sięgnąć po ostatni krzyk mody: gradient. Masę dzielimy na 3-4 części, dodając do każdej kolejnej coraz większą ilość smaku śmietankowego. Kolorystyka dekoracji będzie przechodzić od intensywnej, aż po jasną i delikatną.


Osoby, które lubią eksperymentować z wypiekami, powinny spróbować masy o smaku słonego karmelu w połączeniu z popcornem. Fot. Dr. Oetker

Owocowe zdobienia

Nie ustaje również moda na zdobienia z owoców. Sprawdzonym i prostym sposobem na osiągnięcie oszałamiającego efektu jest usypanie na wierzchu tortu obfitej górki jagód, malin, truskawek i jeżyn. Ich kolory najlepiej prezentują się na masie śmietanowej. Całość możemy delikatnie posypać cukrem pudrem lub przyozdobić listkami mięty. Jeśli zależy nam na eleganckim wykończeniu tortu, możemy go udekorować figą lub karmelizowaną gruszką i gałązkami rozmarynu. Z zieloną Masą śmietanową Matcha & Limonka świetnie komponują się cząstki granatu. Tort w takim wydaniu kojarzy się z latem i świeżością, dlatego idealnie nada się na imprezy plenerowe: grille, pikniki, a nawet wesele w ogrodzie. Również zimą, gdy nie mamy dostępu do świeżych owoców, warto sięgnąć po puszyste Masy śmietanowe Dr. Oetkera. Ich orzeźwiające smaki i intensywne kolory przywodzą wspomnienie upalnego lata. Świetnie sprawdzają się nawet w połączeniu z mrożonymi owocami.

Matcha w Japonii znana jest od wieków. U nas stała się modna niedawno. Warto wypróbować masę śmietanową o smaku królowej herbat z dodatkiem limonki. Fot. Dr. Oetker

Dekoracje kwiatowe

Kwiaty doskonale prezentują się na letnich tortach. Możemy sięgnąć po te jadalne, takie jak bratki, chabry czy nasturcje, ale nie jest to konieczne, w końcu kwiaty łatwo usunąć z tortu przed zjedzeniem. Na białej masie pięknie wyglądają fioletowe i różowe odcienie, na różowej możemy ułożyć kwiaty czerwone lub białe. Zachęcamy do eksperymentowania. Obecnie dużą popularność zyskały torty w stylu woodsy. Do zdobień używa się najczęściej białych kwiatków w połączeniu z gałązkami iglaków, eukaliptusa lub rozmarynu, a nawet z szyszkami, liśćmi paproci i leśnymi owocami. Z brązowo-zielonymi ozdobami idealnie komponuje się masa karmelowa.

Dekorowanie wypieków naturalnymi kwiatami stało się hitem ostatnich sezonów. /123RF/PICSEL

Czekolada

Jeśli brakuje nam talentu do zdobienia tortów, możemy sięgnąć po gotowce. Ciekawy efekt uzyskamy, układając na całej powierzchni tortu czekoladowe kulki, na przykład orzechy w czekoladzie lub draże. Innym rozwiązaniem jest obłożenie boku postawionymi na sztorc wafelkami w czekoladzie. Całość należy przewiązać wstążką, gdyż ciężkie batoniki mogą zacząć odpadać. Jeśli zdecydujemy się na taką dekorację, warto przełamać jej kolorystkę i usypać na wierzchu kolorowe owoce. Ładnie również prezentuje się czekolada spływająca z góry na boki tortu, powinna być jednak na tyle gęsta, by nie zalać całości wypieku.


Tort czekoladowy można przyozdobić drażami lub pastylkami. /123RF/PICSEL

Tort nie będzie się dobrze prezentować, jeśli ułożymy na nim przejrzałe owoce, zwiędnięte kwiatki czy rozpływającą się masę. Dlatego warto sięgnąć po wysokiej jakości produkty oraz korzystać ze sprawdzonych sposobów na dekorację. Dzięki temu fotografia z naszym wypiekiem przyniesie nam setki polubień w mediach społecznościowych i uznanie naszych bliskich.

Pobierz bezpłaty ebook ze słodkimi przepisami na lato!

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

 

Tekst powstał we współpracy z marką Dr. Oetker

 

 

 

 

 

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń