Do góry

Newsy

Słodkości na "za pięć minut". Pomysły na ekspresowe desery bez pieczenia

Desery i ciasta przygotowywane bez pieczenia to najnowszy i najgorętszy kulinarny trend. Jeśli zna się odpowiednie triki, takie smakołyki mogą być piękne i pyszne, a przede wszystkim – szybkie w przygotowaniu.

Szybkie domowe słodkości przygotujemy w mikrofalówce / PICSEL

Przedstawiamy garść trików i porad, dzięki którym wiele ulubionych słodkości przygotujecie bez pieczenia, w ciągu tylko kilku chwil.

Słodkości z „mikrofali"

Myliłby się ten, kto by przypuszczał, że na pomysł deserów bez pieczenia musiał jako pierwszy wpaść ktoś niesłychanie leniwy. Nic bardziej mylnego: wiele trików usprawniających przygotowywanie rozmaitych restauracyjnych potraw zawdzięczamy bowiem... utytułowanym szefom kuchni.

O sławnym kucharzu i restauratorze, Gordonie Ramsayu - uhonorowanym wieloma prestiżowymi wyróżnieniami, w tym kilkoma gwiazdkami Michelin - jakiś czas temu znów zrobiło się głośno, gdy przyznał, że w swoich lokalach korzysta z mikrofalówki, która przydaje mu się m.in. do rozlicznych kulinarnych eksperymentów czy, całkiem po prostu, do suszenia ziół.

Jeśli więc nawet mistrzowie sztuki kulinarnej korzystają z rozmaitych sztuczek pozwalających im usprawnić swoją pracę i ułatwić sobie życie, to czemu i my nie mielibyśmy po nie sięgać? Sprawdźmy więc w takim razie, jak w ekspresowym tempie, a na dodatek bez pieczenia, przygotować pyszne, ładne i niewymagające wysiłku domowe słodycze.


Idealnie sprawdza się połączenie słodkiej masy z owocami. Fot. Dr. Oetker

W mikrofalówce przygotujemy w mgnieniu oka wiele smacznych deserów, w tym m.in. muffinki, bezy, drożdżowe babeczki, szarlotki w stylu crumble, czekoladowe torciki czy nawet bardziej wymagające wypieki, jak np. klasyczny „kopiec kreta". Gdy idzie o słodkości z mikrofali, ograniczeniem jest zatem jedynie nasza wyobraźnia. W razie wizyty niezapowiedzianych gości mikrofalówka okaże się naszym głównym sprzymierzeńcem. A to przede wszystkim dlatego, że ciasto na muffinki dojdzie w niej w ciągu 4-5 minut, a ciasto na kopiec kreta będzie już gotowe po 6-8 minutach (wiele zależy oczywiście od mocy mikrofalówki).

W mikrofalówce przygotujemy również kilka błyskawicznych biszkoptów, z których „złożymy" bez trudu smaczny i atrakcyjnie wyglądający tort. Błyskawiczny biszkopt do tortu przygotowuje się właściwie tak samo, jak biszkopt klasyczny - wystarczy z sobą tylko połączyć jajka, sól, cukier puder, mąkę, olej i proszek do pieczenia. Tak przygotowaną masę pozostaje już potem wstawić do mikrofalówki na 3-5 minut, a następnie ostudzić i udekorować. W tym celu można użyć sezonowych owoców - truskawek, brzoskwiń czy orzeźwiającego agrestu, poszczególne warstwy biszkoptu przekładając kremami bądź masami w wielu smakach.


Przepyszne ciasta nie wymagają spędzenia wielu godzin w kuchni. Fot. Dr. Oetker

Jeśli zależy nam na czasie, ale także na efektowym wykończeniu wypieku, możemy sięgnąć po absolutną innowację - Masy śmietanowe Dr. Oetkera. Do ich przygotowania, należy jedynie ubić śmietankę 30% tł. i dodać do niej ulubioną masę śmietanową. Do wyboru mamy gamę pięciu smaków, począwszy od klasycznych, ale jakże lubianych wariantów: Truskawkowa z przepysznymi owocami liofilizowanymi truskawki, Malinowa z drobnymi kawałkami prawdziwych liofilizatów malinowych, o smaku Śmietankowym i dwa nowe smaki idące w parze z konsumenckimi trendem Masa śmietanowa Matcha & Limonka oraz hit ostatnich sezonów Słony Karmel z mięciutkimi karmelkami.

Które z nich wybrać? Wybór pozostawiamy oczywiście czytelnikom. Sami sięgnęlibyśmy jednak zapewne... aż po trzy masy - śmietanową, malinową i truskawkową. Rozprowadzone na poszczególnych warstwach tortu (dokładnie w tej kolejności!), pozwoliłyby niewątpliwie uzyskać przepyszne połączenie smakowe i, co nie mniej ważne, wizualne. Pamiętajmy, że jedzą również nasze oczy. W związku z tym nawet „szybkie" słodycze również muszą pięknie wyglądać.

Nie piekarnik, lecz lodówka i zamrażarka

Lodówka i zamrażarka nadadzą się wyśmienicie nie tylko do przygotowania sernika, galaretek, domowych lodów czy granity, ale także wielu innych ciast i słodkości, które - na pierwszy rzut oka - mogłyby się udać jedynie w piekarniku.

Co w takim razie przyrządzimy w lodówce czy zamrażarce? Poza wyżej wspomnianymi opcjami, równie prosto przygotuje się np.: ciasta czekoladowo-kawowe, trufle z dodatkiem sezonowych owoców, wiórków kokosowych czy orzechów, napoleonki czy babki i torty z budyniu lub galaretki. Niewymagające pieczenia ciasto czekoladowo-kawowe przygotujemy w ciągu kilku chwil. Jego przygotowanie zaczynamy od wykonania spodu wyłożonego kruchymi herbatnikami (można je również rozdrobnić i połączyć z roztopionym masłem oraz innymi dodatkami smakowymi - kawą, czekoladą czy ekstraktem z wanilii; taką masą wystarczy potem już tylko wyłożyć tortownicę i poczekać, aż samoistnie zgęstnieje), na który wykładamy następnie masę z bitej śmietany, serka mascarpone, zmielonej kawy i rozdrobnionej czekolady. Całość warto wstawić na chwilę do lodówki (najlepsze efekty osiągniemy jednak po 2-3 godzinach), żeby wszystkie składniki stężały, a na koniec udekorować wedle uznania.

Równie szybkie i proste w przygotowaniu okażą się niewymagające pieczenia torty z galaretką. Na spód - zrobiony z kruszonych herbatników połączonych z roztopionym masłem - wykładamy masę z ubitej śmietanki-kremówki, sera mascarpone i sera białego (jeśli dodamy do niej galaretki w ulubionym smaku, jej konsystencja stanie się zwarta i jednolita). Na tak przygotowaną masę wylewamy poszczególne warstwy galaretki (pamiętajmy, aby każdą kolejną warstwę wylewać dopiero wtedy, gdy poprzednia warstwa zdążyła stężeć), które dekorujemy następnie wybraną Masą śmietanową Dr. Oetkera oraz sezonowymi owocami. Smak tortów z galaretką możemy dobierać i zmieniać wedle uznania, kierując się własnymi preferencjami.

I tutaj, jak widać, możliwości jest właściwie bez liku. Pamiętajmy tylko, że w lodówce i zamrażarce najlepiej „udadzą się" ciasta i desery z dodatkiem tłuszczu (masła), tłustego sera bądź czekolady. To właśnie te składniki tężeją bowiem pod wpływem niskiej temperatury, nadając zwartą konsystencję wszystkim słodkościom niewymagającym pieczenia. Co ciekawe nasze ciasta i desery na zimno można udekorować bądź przełożyć Masami śmietanowymi Dr. Oetkera, które schłodzą się bądź zamrożą razem z naszym kulinarnym dziełem sztuki. Jako innowacyjny produkt i jedyny taki na rynku, po dodaniu do bitej śmietany tworzy puszystą, a zarazem stabilną masę śmietanową do ciast i tortów. Utrzymuje długo dekoracyjne kształty bitej śmietany i nie podchodzi wodą.


Torty z dużą ilością owoców i galaretką to idealne rozwiązanie na upalne dni. Fot. Dr. Oetker

Ciasto z patelni? Czemu nie!

Jeśli przygotowując ekspresowy deser nie chcemy z jakichś powodów korzystać z mikrofalówki, zamrażarki czy lodówki, mamy jeszcze jedno wyjście - patelnię. Tak, tak, nie myli was wzrok! Na dużej, płaskiej patelni również przygotujecie wiele nietuzinkowych wersji klasycznych i dobrze wam znanych słodkości, takich jak np. ciasta biszkoptowe, szarlotki i placki jabłkowe czy nawet kruche ciasteczka w stylu szwedzkim lub brytyjskim.

Patelnia ułatwia proces przygotowania wielu domowych ciast i deserów. Tort biszkoptowy z patelni? Czemu nie. Wystarczy tylko rozrobić ciasto na biszkopt, wlać je na patelnię, a następnie przygotować odpowiednią masę lub mus do posmarowania powstałych w ten sposób biszkoptowych warstw. W tym względzie także możemy usprawnić naszą pracę, o ile tylko - rzecz jasna - skorzystamy ze składników wysokiej jakości.

Idealnym sposobem na dodanie wyjątkowości takiemu ciastu poza tym, że zostało już ono przygotowane w nietuzinkowy sposób, będzie przełożenie bądź obłożenie biszkoptu Masą śmietanową Matcha & Limonka Dr. Oetkera. Ten wariant to wschodząca gwiazda wśród smaków - Matcha, królowa herbat, używana w Japonii od wieków jako np. przygotowanie do medytacji. To jeden z wiodących trendów. Pierwszy taki produkt na rynku - innowacja! Wystarczy ją tylko dodać do ubitej śmietanki 30% tł. (500 ml). Pastelowa, delikatna zielona barwa pochodzi z naturalnych ekstraktów barwiących oraz zielonej herbaty Matcha. Wyczujesz w niej charakterystyczny ziołowy aromat zielonej herbaty. To bardzo ciekawa alternatywa dająca oryginalne efekty w ciastach oraz deserach - do przekładania i dekorowania.

Nam do gustu wyjątkowo przypadła Masa śmietanowa Słony Karmel - w jej smaku trudno się nie zakochać. Nic więc dziwnego, że to właśnie ten smak króluje w szeroko pojętych kulinariach już od kilku sezonów. Słonego karmelu dodaje się dziś do słodyczy (batoników, czekolady), lodów, różnego rodzaju przekąsek, a nawet... alkoholu czy świeczek zapachowych. Przyjemna, beżowo - brązowa barwa masy uzupełniona jest o drobne i miękkie karmelki. Wyważony smak i wyczuwalna lekka słoność to modna, wyjątkowo smaczna opcja do przekładania i dekorowania ciast oraz deserów.

Wierzcie: dla kogoś, kto ma już wprawę w pichceniu ekspresowych deserów bez pieczenia, piękny i smaczny tort „z patelni" nie powinien być przedsięwzięciem wymagającym wcale czasu i wysiłku. Ci, którzy pozostają zawsze w niedoczasie i nie lubią spędzać życia w kuchni, docenią też z pewnością możliwości, jakie roztoczą przed nimi mikrofalówka czy lodówka z zamrażarką. Przygotowane w nich desery i słodkości również potrafią zachwycić smakiem, nie zdradzając wyglądem, że powstały w ciągu zaledwie kilku chwil.

Pobierz bezpłaty ebook ze słodkimi przepisami na lato!

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

 

 

Artykuł powstał we współpracy z Dr. Oetker.

 

 

 

 

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń