Do góry

Bake off

Miętowy puch Ani - przepisy z "Bake Off Junior"

W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Ania zaprezentowała przepis na miętowy tort bezowy z malinami, udekorowany jadalnymi kwiatami.

Beza
10 białek
szczypta soli
500 g cukru pudru miałkiego
2 łyżeczki octu spirytusowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
10 listków świeżej mięty

Krem
400 ml śmietanki kremówki 30%

Sos pistacjowy
75 g białej czekolady
150 g niesolonych, obranych pistacji
200 ml śmietanki kremówki 30%

Temperowana czekolada
500 g białej czekolady

Dekoracja
250 g świeżych malin
250 g świeżych truskawek
jadalne białe kwiatki do dekoracji

Beza
Piekarnik nagrzać do 180°C. Na papierze do pieczenia narysować koła o promieniach 8 cm i 3 cm. Na sztywno ubić białka z solą, następnie po łyżce wsypywać cukier puder. Dodać ocet i przesianą mąkę ziemniaczaną. Oddzielić ¼ masy. Do większej części dodać posiekaną miętę i dokładnie wymieszać szpatułką. Ułożyć na blaszce okręgi, udekorować pozostawioną wcześniej masą. Piec pięć minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec jeszcze przez półtorej godziny.

Krem
Ubić śmietanę.
Sos pistacjowy
Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Pistacje zblendować, część z nich zostawić na posypkę (na oko), pozostałe połączyć z białą czekoladą. Podgrzać na patelni wraz ze śmietaną do uzyskania gęstego sosu. Schłodzić.

Temperowana czekolada
Podgrzać 420 g czekolady do temperatury 45°C, dorzucić pozostałą część w temperaturze pokojowej. Dobrze wymieszać i schłodzić do 27-28°C. Wykonać ozdoby z czekolady.

Dekoracja
Udekorować malinami, truskawkami i jadalnymi kwiatami.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń