Do góry

Newsy

Mobilna kuchnia, czyli co zabrać ze sobą?

Gdy pakujemy się do pracy, w podróż czy na wycieczkę, zastanawiamy się, co zabrać do jedzenia. Pozornie to sprawa łatwa, przygotowujemy kanapki i ruszamy w drogę. Ale czy jesteśmy skazani wyłącznie na kanapki?

Fot. 123RF/Picsel

Nie mamy nic przeciwko poczciwym kanapkom. W końcu to nasza kultura śniadaniowa - kultywowana, przez większość Polaków. Zresztą dwie kromki pieczywa i ulubione dodatki, bo tak właśnie wyglądają przenośne śniadania, wcale nie muszą być nudne, o czym przekonywaliśmy w jednym naszych artykułów. Czytaj! Chcemy tylko udowodnić, że na kanapkach świat się nie kończy!


Przyjrzyjmy się jak robią to inni. Kultury wędrowne wymyśliły sposób na podawanie posiłków w drodze, tak aby nie wykorzystywać zbędnych akcesoriów, jak talerze czy sztućce. Stąd, chociażby w kuchniach bliskowschodnich, olbrzymia popularność placków i pit. Współczesny wielkomiejski nomada może skorzystać z tych rozwiązań. Wystarczy, że dzień wcześniej, przed codzienną wędrówką do pracy, lub wyprawą za miasto, spędzi kilka chwil w kuchni.


Płaskie placki będziemy roboczo nazywać tortillami, mimo że występują nie tylko w kuchni meksykańskiej. Powstają z mąki i wody, a wypiekamy je na suchej patelni. Tyle wersja podstawowa. Szczegóły zależą od naszej fantazji. Na początek warto poeksperymentowaćz mąką. Kukurydziana stworzy klasyczne tortille, a łączenie pszennej z razową, czy pełnoziarnistą sprawi, że placki będą dietetyczne. Do ciasta możemy dodać szczyptę chili lub garść ulubionych ziół.
Co do środka? Obowiązkowo dla zdrowia sezonowe warzywa, nieco mięsa - np. grillowana pierś z kurczaka, by było sycąco i sos, by dopełnić całości. Takie tortille możemy zjeść zarówno na zimno, jak i na ciepło, mogę więc posłużyć jako drugie śniadanie, obiad, czy nawet kolacja.

 

Zobacz ponad 100 pomysłów na tortille. Klikaj!


Pita to z kolei pieczywo kojarzące się z Grecją - choć spotykamy je w wielu innych kuchniach. Te ni to bułki, ni to placki są doskonałym pomysłem na przenośny posiłek. Powstają z mąki pszennej, z dodatkiem drożdży, a wypiekane pęcznieją i tworzą charakterystyczna kieszonkę, do której możemy napakować niemal wszystko.


Jak zrobić pitę?

Proponujemy pity z humusem i dowolnymi dodatkami warzywnymi na zimno w stylu palestyńsko-izraelskim, pity z sałatką grecką i gyrosem w stylu helleńskim oraz pity z kotlecikami z cieciorki w stylu indyjskim.

 

Szykując posiłek na drogę, możemy także skorzystać z włoskiej tradycji kulinarnej, która przede wszystkim kojarzy się z pizzą. Oczywiście nie będziemy ze sobą zabierać całej pizzy - możemy jednak wykorzystać technikę i pomysł, by przygotować pizze kieszonkowe. Ciasto szykujemy tak samo, jak na regularną pizzę - jednak formujemy z niego małe placki. Jeśli chodzi o dodatki to istnieje tu pełna dowolność. Ma być przede wszystkim smacznie.

 

Jak zrobić dobrą pizzę? Klikaj!

 

Zresztą, tak na dobrą sprawę nie musimy szukać daleko - wystarczy, że popatrzymy po rodzimych przekąskach i zastanowimy się, co można z nimi zrobić. Rogaliki drożdżowe lub kruche to słodkistandard. Innym pomysłem na rogaliki jest zastąpienie dżemu, czy czekolady - serem i warzywami.

 

A jak to się robi? Klikaj!

 

Ostatnią propozycją na mobilne śniadanie są naleśniki. A konkretniej naleśnikowy przekładaniec. Podzielony na porcje, sprawdzi się doskonale, jako pyszny zamiennik kanapek.

 

Ciekawy pomysł? Klikaj!

 

 

BR

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń