Do góry

Newsy

7 sposobów na poprawę odporności

Niskie temperatury, brak słońca, mała ilość świeżych warzyw i owoców w diecie, to czynniki pogarszające samopoczucie i obniżające odporność. Warto wzbogacić codzienne menu w składniki, które sprawią, że organizm sprawniej obroni się przed atakiem chorobotwórczych bakterii i wirusów.

Fot. 123RF/Picsel

Pamiętaj o czosnku

Czosnek to jedna z najpopularniejszych roślin leczniczych. Jest wykorzystywany jako środek wzmacniający i przeciwbakteryjny. Za jego oddziaływanie odpowiedzialne są związki siarki, wśród których dominuje allina.

Czosnek jest wykorzystywany pomocniczo w leczeniu przeziębień oraz zwalczaniu kaszlu. Szczególnie skuteczny okazuje się w przypadku infekcji dróg oddechowych. Co ciekawe, zdarza się, że zwalcza również niektóre bakterie odporne na działanie antybiotyków. Rozgniatanie czosnku przed spożyciem pozwala na aktywację leczniczego oddziaływania zawartych w nim związków siarki.

 

©123RF/PICSEL


Wskazówka

Aby wykorzystać lecznicze właściwości czosnku zaleca się spożywać go w ilości 1-2 ząbków dziennie. Jest doskonałym dodatkiem do sosów, dressingów, past do pieczywa i marynat do mięs. Przygotowując kanapki warto wykorzystać domowe masło czosnkowe.


Żucie natki pietruszki, liści selera lub ziaren kawy powala zneutralizować przykry oddech po spożyciu czosnku.


Wzmocnij smak potraw grzybami

Grzyby są najczęściej cenione ze względu na walory smakowo-aromatyczne. Warto jednak wiedzieć, że zawierają również witaminy z gr. B oraz minerały takie jak: żelazo, potas, miedź, magnez, cynk, selen. W ostatnich latach sporo uwagi poświęcono zawartym w grzybach glukanom, czyli związkom zaliczanym do polisacharydów (wielocukrów). Naukowo potwierdzono, że część z nich bardzo silnie pobudza układ odpornościowy. Aktywują jego komórki, dzięki czemu organizm lepiej broni się przed bakteriami, wirusami, grzybami i pasożytami. Glukany podnoszą również skuteczność działania antybiotyków i wspomagają walkę z nowotworami. Znaczne ilości glukanów zawierają boczniaki oraz popularne w kuchni azjatyckiej twardziaki jadalne (tzw. grzyby Shitake).

 

Wskazówka

Glukany występują w grzybach świeżych i przetworzonych. Do przygotowania potraw można zatem wykorzystać również suszone lub mrożone owocniki.


Garść orzechów

Migdały i orzechy laskowe to wyjątkowo bogate źródło witaminy E, która wzmacnia aktywność części komórek układu odpornościowego oraz uczestniczy w produkcji przeciwciał (białka pomagające w ochronie przed szkodliwymi mikroorganizmami). Orzechy włoskie dostarczają z kolei cennych nienasycanych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3. Dzięki nim wzrasta odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne oraz zdolność organizmu do regeneracji po przebytych chorobach.

 

Wskazówka

Orzechy to kaloryczny, a jednocześnie wyjątkowo wartościowy produkt. Najlepiej sięgać po nie w ilości kilku do kilkunastu sztuk w ciągu dnia. Wzbogacają wówczas dietę, nie powodując nadmiernego wzrostu jej wartości energetycznej.


Przygotuj surówkę lub sok z marchewki

Marchew stanowi bogate źródło beta-karotenu, czyli barwnika roślinnego. Organizm przetwarza go do postaci witaminy A, odpowiadającej za wzmacnianie układu odpornościowego. Beta-karoten charakteryzuje się również działaniem przeciwutleniającym, dzięki temu chroni komórki układu odpornościowego przed zniszczeniem wywołanym działaniem wolnych rodników (atomy lub cząsteczki posiadające niesparowane elektrony).

 

Doceń właściwości kapusty

Popularna w polskiej kuchni kapusta, to jedno z warzyw o najwyższej zwartości witaminy C. Objawy niedoboru tej witaminy pojawią się najczęściej właśnie w okresie jesienno-zimowym. Towarzyszy im zmęczenie, osłabienie i spadek odporności. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla dorosłego mężczyzny wynosi 90 mg . Porcja surówki z białej kapusty o wadze 250 g pozwala zrealizować je praktycznie w 100 %!

Znaczne ilości witaminy C można znaleźć w kiszonej kapuście oraz innych roślinach kapustnych: brokułach, brukselce, kalafiorach, również tych sprzedawanych w formie mrożonek.


Wskazówka

Witamina C jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Warto zatem podawać kapustę w formie surówek.

Mrożonki z warzyw kapustnych należy wrzucać do wrzątku, dzięki temu są one krócej narażone na działanie enzymów niszczących witaminę C.


Zadbaj o odpowiednią ilość cynku

Dla zachowania prawidłowej odporności organizmu ważne jest dostarczanie w codziennym menu pełnoziarnistych produktów zbożowych (razowego pieczywa i makaronów, grubych kasz), które zawierają znaczne ilości cynku. Niedobór tego pierwiastka objawia się między innymi zmniejszeniem ilości hormonów grasicy (gruczołu wydzielania wewnętrznego), odpowiedzialnych za sprawną pracę układu odpornościowego.


Wskazówka

Poza pełnoziarnistymi produktami zbożowymi, znaczne ilości cynku znajdują się również w kaszy gryczanej, wątrobie, mięsie i serach żółtych.


Pij herbatę z miodem i imbirem

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Warto, aby w okresie zimowym do jej dosłodzenia zamiast cukru wykorzystać miód, a dla wzmocnienia aromatu dodać kilka plastrów imbiru.

Miód poza cukrami dostarcza wielu cennych witamin, minerałów, aminokwasów, hormonów i enzymów. Imbir odznacza się z kolei silnym działaniem przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.


Wskazówka

 

Miód należy dodawać do lekko ochłodzonej herbaty, pod wpływem wysokiej temperatury (powyżej 40°C) traci on część swoich prozdrowotnych właściwości.


Czy znasz moc aronii? Kliknij!

 

KM

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

elkapatelka 05 listopada 2013 a gdzie cebula na surowo czy duszona ? a gdzie grzaniec piwa z imbirem?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń