Kulinarne tradycje Polaków

Choć dziś Boże Narodzenie jest obchodzone podobnie w różnych częściach Polski, niegdyś jadłospis wigilijny zależał nie tylko od stanu majątkowego, ale też od regionalnej tradycji. Na Podkarpaciu jadano zupę z siemienia lnianego, a na Pomorzu gotowane węgorze.

Fot. 123RF/Picsel

Typowa kaszubska kolacja wigilijna jest skromna i składa się tylko z trzech dań. Pierwsza potrawa to owocowa zupa, zwana "brzadową". Przyrządza się ją z suszonych owoców: jabłek, gruszek, śliwek, a czasem nawet wiśni, i podaje z zacierkami. Kolejne danie to smażone śledzie z ziemniakami. Do picia podawano kawę zbożową, miętę lub herbatę. Rybacy raczyli się ponadto gotowanym węgorzem z kluskami i śliwkami.

Jakie potrawy goszczą na Twoim stole wigilijnym? Wypowiedz się na Forum!

Jagły i ciastka z amoniakiem

Na Kujawach do przygotowywania wieczerzy wykorzystywano kaszę jaglaną, groch, kapustę, fasolę, grzyby, śledzie, jabłka, orzechy i mak. Podawano zupę z suszonych owoców, barszcz lub zupę grzybową. Ryby najczęściej smażono, a kaszę jaglaną podawano ze śliwkami i cynamonem. Dodatkowo można było skosztować klusek z makiem, ciasta drożdżowego, strucli z makiem, pierniczków i ciasteczek na amoniaku.

Jakie ciasta pieczesz na Święta? Wypowiedz się na Forum!

Podczas Wigilii podawano różne zupy. W Wielkopolsce i na Śląsku na stole zwykle pojawiała się zupa migdałowa i rybna, a w Małopolsce i we wschodnich rejonach Polski - barszcz i zupa grzybowa. Przyrządzano również zupę piwną, a czasem nawet kiszony żur z ziemniakami. Na Podkarpaciu podawano zupę z siemienia lnianego, potrawy z kaszy, suszonej rzepy, czy buraków. Na Mazowszu jako zupę podawano kwas buraczany z całymi ziemniakami, a po spożyciu śledzi i klusek z makiem, można było uraczyć się racuszkami z mąki gryczanej z odrobiną miodu.

Kulebiak i moczka

Na Kresach podawano barszcz z uszkami, gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami, pierogi z kapustą, kulebiak z grzybami i kutię. Typowe śląskie potrawy to makówki i moczka. Makówki, zwane też makiełkami, przyrządza się ze słodkiej masy, składającej się z maku ugotowanego w mleku z dodatkiem cukru lub miodu i bakalii. Masą tą przekłada się warstwy chałki układane w misce, a wierzch zdobi się bakaliami. Podaje się też moczkę, czyli rodzaj półpłynnego deseru, przygotowywanego z miodowego piernika, migdałów, rodzynek, suszonych owoców, orzechów laskowych. Dawniej moczkę gotowano na wywarze z łbów karpi, dziś częściej używa się wody, wina lub piwa.

Niektóre z tych regionalnych potraw przyrządzane są do dziś, inne bardzo rzadko możemy znaleźć na polskich stołach. Na szczęście miłośnicy tradycji dokładają starań, by te potrawy ocalić od zapomnienia, a wraz z nimi - zwyczaje kulinarne dawnych Polaków.

Pobierz darmową książkę z 80 przepisami na Boże Narodzenie!




(Aby pobrać książkę, kliknij prawym klawiszem myszki i wybierz "zapisz element docelowy jako...")


Wykorzystano:

Maria Borejszo, Boże Narodzenie w polskiej kulturze, Wydawnictwo W drodze, Poznań 199

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 22

60 min
1
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3
Informacje BIO Gotowanie

Karolina Kowalewska-Walas zaprasza do swojej kuchni, w której przygotuje propozycję zbilansowanego i zdrowego posiłku dla całej rodziny. Mowa o ows...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wiosenna zupa cytrynowa, ryba z sosem maślanym, biszkopt

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz w kolejnym odcinku autorskiego programu "Ewa gotuje", zaprezentuje widzom pomysł na znakomity, dwudaniowy obiad oraz...

0