Do góry

Newsy

Poznaj przepisy pierwszych półfinalistów Bloggerchef'a!

Tak! Znamy już nazwiska pierwszych półfinalistów konkursu Bloggerchef. Co więcej znamy także przepisy, którymi zachwycili jury. Zobaczcie sami i przekonajcie się, czy znajdziecie tu coś dla siebie. Dla wszystkich zainteresowanych mamy wspaniałą wiadomość w nowym Roku ukaże się publikacja - książką z konkursowymi przepisami bloggerów!

Jolanta Perz-Straga

DANIE GŁÓWNE:
Pizza-roladki z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami



Pizza w kształcie Roladki jest poręczna, gdyż można sobie odrywać małe porcje, świetnie pasują na spotkanie ze znajomymi. Farsz jest typowo śródziemnomorski: szynka parmeńska, suszone pomidory, żółty ser i bazylia suszona.

SKŁADNIKI:
-3 szkl mąki pszennej,
-1 jajko,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczka soli,
- 200 ml wody
- 5 dag drożdży,
- 3 łyżki oleju,
- 4 łyżki sosu włoskiego Winiary
- suszona bazylia
- ser żółty
- szynka parmeńska
- suszone pomidory

OPIS PRZYGOTOWANIA:
W rondelku mieszamy wodę z olejem i 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży, dodajemy jajko i mieszamy. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej, wlewamy zaczyn, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym jeszcze chwilkę wyrabiamy. Blachę obsypujemy mąką. Ciasto cienko wałkujemy, tworząc prostokąt. Smarujemy sosem włoskiem, obkładamy na całej powierzchni szynką parmeńską, posypujemy suszonymi pomidorami pokrojonymi w kostkę i obkładamy plastrami sera. Zwijamy ostrożnie ciasto, tworząc wałek, kroimy na ok. 3 cm plastry. Każdy kawałek układamy na blasze pionowo, niezbyt ściśle, gdyż jeszcze urosną. Pizze wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Wyjmujemy i podajemy gorące.



 

***



PRZYSTAWKA:

Koreczki z wędzonej szynki




Szybka przystawka przygotowana z koreczków z wędzonej szynki, sera camembert z żurawiną na kiełkach rzodkiewki.

SKŁADNIKI :
- 5 plastrów szynki wędzonej
- 6 plastrów sera camembert
- 10 czarnych oliwek
- 2 łyżeczki dżemu z żurawiny
- 50 g kiełków rzodkiewki

OPIS PRZYGOTOWANIA:
Kiełki rozrzucamy na talerzu. Każdy plaster szynki kroimy na pół, zwijamy i nabijamy na wykałaczkę, na końcówki wbijamy po oliwce, układamy na talerzu. Ser kroimy w plastry, układamy między koreczkami z szynki, na środek sera kładziemy po trochę dżemu z żurawiny. Na samym środku robimy "kwiatek z cienkich plasterków sera i żurawiny.



 

***

 



Katarzyna Bartoń

DANIE GŁÓWNE:
Gotowane na parze szafranowe rolady z dorsza faszerowane szalotkami i suszonymi pomidorami



Danie to jest inspirowane typowymi śródziemnomorskim składnikami: rybą, aromatycznymi suszonymi pomidorami i smakiem szalotek w połączeniu z oliwą z oliwek. Całość dopełnia szafran typowy dla kuchni hiszpańskiej. Jako dodatek wybrałam polski jarmuż doprawiony winegretem na bazie oleju z awokado o bardzo charakterystycznym smaku.

SKŁADNIKI:

- 600g dorsza - filet
- 6 suszonych pomidorów w oliwie - każdy przekrojony na trzy części wzdłuż
- 4 szalotki pokrojone w pół plasterki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- szafran - po kilka nitek na każdą roladę
Na sałatkę:
- 4 garście jarmużu
- 3 jabłka
- 7 łyżek oleju z awokado
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu leśno - łąkowego sok z połowy limonki sól morska świeżo mielony czarny pieprz

OPIS PRZYGOTOWANIA:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i kładziemy masło. Dorzucamy szalotkę i przesmażamy około 5 minut. Studzimy. Rybę przyprawiamy solą, pieprzem i nitkami szafranu. Dalej nakładamy podsmażone szalotki. Układamy wzdłuż kawałki suszonych pomidorów. Zwijamy niezbyt ciasno rybę w roladę i spinamy wykałaczką. Wkładamy do parowaru i gotujemy na parze 20 minut. Wykonanie sałatki: Z liści jarmużu zostawiamy tylko delikatne części - łodygi odrzucamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z garstką soli i 2 łyżeczkami cukru. Do wrzątku wrzucamy jarmuż i parzymy go przez 3 minuty. Wyjmujemy i przelewamy zimną wodą. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy w misce jarmuż z jabłkami. Do shakera wlewamy olej z awokado, dodajemy musztardę, miód, sok z limonki, sól i pieprz. Zakręcamy i dokładnie mieszamy składniki, by uzyskać sos o konsystencji emulsji. Polewamy nim jarmuż z jabłkami i delikatnie mieszamy.



 

***



PRZYSTAWKA:

Serniczki chałwowe z sosem jagodowym na nalewce z wiśni



Deser oparty jest na chałwie składniku, który przywędrował z Indii, przez Persję do Europy i wpisał się na stałe w kuchni śródziemnomorskiej. Smak uzupełniłam polskimi elementami - jagodami i smakiem nalewki wiśniowej.

SKŁADNIKI:

- 100g chałwy waniliowej
- 100g serka śmietankowego typu Philadelphia
- 100ml ubitej śmietany kremówki
- 1 jajko
Sos: 150g mrożonych jagód
- 2 łyżki cukru muscavado
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka balsamico z figami
- 70ml nalewki z wiśni

OPIS PRZYGOTOWANIA:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy chałwę, następnie dodajemy serek i dalej w kąpieli wodnej rozpuszczamy go, mieszając z chałwą. Następnie odstawiamy i dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy składniki. Do przestudzonej masy dodajemy roztrzepane na kogel - mogel jajko. Mieszamy dokładnie masę. Wlewamy do naczyń do pieczenia sufletów. Wkładamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. Po wyjęciu z pieca serniczki schładzamy. Wykonanie sosu: Wsypujemy do garnka zamrożone jagody i zalewamy je nalewką. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3 minuty. Po tym czasie wsypujemy cukier muscavado, dolewamy sok z limonki i balsamico. Mieszamy i znowu gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Jagody powinny zachować swój kształt, a płyn nieco odparować. Polewamy ciepłym sosem schłodzone serniczki chałwowe.



 



Michał Staszczyk

DANIE GŁÓWNE:

Cevapcici z domowym sosem Ajvar




Chciałem pokazać, że kuchnia śródziemnomorska, to nie tylko Włochy, owoce morza i ryby, ale też dobrze przyprawione mięso. A na deser włoska klasyka po mojemu.

SKŁADNIKI:

Na 4 - 6 porcji:
- 40 dag zmielonej chudej wołowiny
- 30 dag zmielonej chudej wieprzowiny
- 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz
- kilka patyczków do szaszłyków, przeciętych na pół i namoczonych w wodzie
Ajvar:
- 6 czerwonych papryk (1,2 kg)
- 2 bakłażany średniej wielkości (ok. 64 dag)
- 2 łyżki octu jabłkowego - sól i pieprz - olej
Sałatka:
- 1 nieduży pomidor pokrojony w ósemki
- pół czerwonej cebuli grubo posiekanej
- ok. 70 g sera mozzarella pokrojonego w dużą kostkę
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- cukier, sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cevapcici: Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę, włożyć do lodówki na min. 15 min. Następnie, z masy formować nieduże wałeczki i nadziewać na namoczone patyczki do szaszłyków i smażyć na średnim ogniu na oleju, z obu stron, aż się zrumienią. Ajvar: Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Bakłażany również przekroić na pół. Przekrojone warzywa położyć na blaszce do pieczenia, skórką do góry, posmarować olejem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 250 stopniu i piec, aż skórki papryk zczarnieją. Następnie papryki włożyć do papierowej torebki na 10 min., po czym zdjąć nich skórkę. Z bakłażana usunąć pestki i oddzielić miąższ od skórki. Miąższ z bakłażanów i papryk zmiksować, przełożyć do garnka, zagotować, doprawić octem, solą i pieprzem. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, pogotować dłużej, aż odparuje i stanie się gęsty. Sałatka: Pomidor, cebulę i mozzarellę wymieszać. W małym słoiku połączyć wszystkie składniki dressingu - potrząsając, aż powstanie jednolita emulsja. Winegret połączyć z sałatką, wymieszać i doprawić solą, pieprzem i cukrem.

***



DESER:

Tiramisu z sosem z granatu

Szybka wariacja na temat tiramisu, podana z sosem z granatu



SKŁADNIKI:

- 25 dag serka mascarpone
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 150 ml schłodzonej śmietanki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka rumu
- 80 ml mocnej kawy (schłodzonej) - kilka biszkoptów lady fingers Sos: - pestki z jednego granata
- 1 łyżka cukru - łyżka masła

OPIS PRZYGOTOWANIA PRZYSTAWKI LUB DESERU:

Mascarpone wymieszać w misce z aromatem waniliowym i rumem. Następnie dodać dobrze schłodzoną kawę i wymieszać. Śmietanka ubić z cukrem pudrem i wymieszać z mascarpone. Do pucharków nakładać po 2 biszkopty (które można namoczyć w mocnej kawie , tak aby nadal były chrupiące, ale kawowe), dopełnić przygotowaną masą z mascarpone. Włożyć do lodówki na 15 min. W międzyczasie przygotować sos. Mało podgrzać w garnku, dodać cukier i pestki z granatu. Gotować wszystko na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje i będzie miał konsystencję syropu. Przygotowany w pucharkach deser podawać z sosem z granatu - schłodzonym do temperatury pokojowej, jeśli sos będzie za gorący to zetnie deser, który będzie się zapadał i rozpuszczał.



 



Kamila Grotowska

DANIE GŁÓWNE:

Gnocchi z kurkami



Gnocchi to włoskie kluseczki ziemniaczane podobne do naszych kopytek. Oprócz kształtu różnią się jednak tym, że wykonuje się je z ciepłych ziemniaków i małej ilości mąki. Są niezwykle delikatne i mięciutkie. Po prostu rozpływają się w ustach.

SKŁADNIKI:

- 1 kg ziemniaków
- 2-3 szklanki mąki pszennej
- 2 jaja sól
- 0,5 kurek
- 1 cebula
- 20 gram masła
- śmietana 18%
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 80 gram sera pecorino

OPIS PRZYGOTOWANIA DANIA GŁÓWNEGO:

Cebulę oraz kurki kroimy w niezbyt drobną kostkę, a czosnek w talarki. Będziemy z nich korzystać za chwilę, ale warto sobie wcześniej wszystko przygotować. Ziemniaki myjemy i gotujemy w całości nieobrane przez około 30-40 min w zależności od tego jak są duże. Następnie odcedzamy i trzymając przez grubą rękawice obieramy ze skórki dopóki są gorące. Obrane ziemniaki wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 st., aby wyparował z nich nadmiar wody. W między czasie usypujemy na stolnicy kopczyk z około 300 gram mąki. Robimy w nim zagłębienie, do którego wsypujemy odrobinę soli oraz dwa jaja. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i przepuszczamy przez praskę. Zagniatamy wraz z mąką i jajami w kule, którą dzielimy na kilka części. Stolnicę posypujemy cienką warstewką mąki. Kulamy na niej kawałki ciasta tworząc wałeczki o średnicy około 1,5 cm, które następnie kroimy na kawałeczki nieco węższe niż szerokość widelca, który za chwilę posłuży nam jako narzędzie do zrobienia charakterystycznego wzorku. W prawej dłoni trzymamy widelec, a kciukiem lewej ręki przetaczamy kosteczki ciasta po widelcu lekko dociskając, tak aby powstały na nich rowki. Gnocchi gotujemy od razu w osolonej wodzie około minuty od wypłynięcia, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. 3. Rozpuszczamy w garnku solidny kawałek masła (min. 80 gram), na który wrzucamy cebulkę oraz czosnek. Chwilę prażymy i dorzucamy kurki. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 8 minut bez przykrycia, aby z grzybów odparowała zbędna część wody. Następnie dodajemy śmietanę i trzymamy na ogniu jeszcze chwilkę, aby sos nieco zgęstniał. 4. Możemy wrzucić gnocchi do sosu i wszystko razem wymieszać lub polać sosem wyłożone na talerze kluseczki. Całość posypujemy startym serem pecorino oraz posiekaną natką pietruszki. Jeśli nie chce się Wam samodzielnie lepić gnocchi lub nie macie na to czasu możecie kupić gotowe. Widziałam kilkakrotnie w delikatesach i bodajże w Lidlu. Sos kurkowy bardzo dobrze smakuje również z makaronem np. penne. Danie idealnie komponuje się z białym, wytrawnym lub półwytrawnym winem.





***



DESER:

Arbuzowa granita



Granita to mrożony deser sycylijski zbliżony do sorbetu. Tradycyjnie przygotowuje się go z wody, która zamarzając zmienia się w chłodzące kryształki lodu oraz soków owocowych. Moja wersja będzie bardziej owocowa, ponieważ zrobiłam ją z miąższu arbuza, który idealnie nadaje się do granity.

SKŁADNIKI:

- 1kg arbuza sok z połówki cytryny
- 50ml wódki (niekoniecznie)
- łyżka cukru pudru

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Miąższ arbuza oddzielamy do skóry i pestek, kroimy na kawałki i mrozimy z zamrażarce. 2. Zamrożone kawałki arbuza wkładamy do blederza i rozdrabniamy dodając sok z cytryny, odrobinę cukru i opcjonalnie kieliszek wódki.



 



Bartek Usydus

DANIE GŁÓWNE:

Pappardelle z bobem, rukolą i sosem winno-maślanym



Kuchnia włoska to najbardziej znany rodzaj kuchni śródziemnomorskiej w Polsce. Stąd proponuje danie z włoskiego makaronu z delikatnym sosem i włoskim serem Pecorino

SKŁADNIKI:
- 250g makaronu pappardelle
- 300g bobu
- dwie garście rukoli
- 60g sera Pecorino
- cebula
- 2 łyżki śmietany
- 100ml białego wina
- 100g masła
- oliwa
- grubo mielony pieprz, sól

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy. Z części bobu (3/4) robimy puree: rozgrzewamy oliwę na patelni, szklimy połowę drobno posiekanej cebuli, dodajemy bób i 2 łyżki masła. Miksujemy na puree, dodajemy wody żeby nie było zbyt gęste. Zestawiamy z ognia. doprawiamy solą, jeżeli trzeba W osobnym garnku robimy sos winno-maślany: Na reszcie masła szklimy drugą połowę posiekanej cebuli, dodajemy wino, redukujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy. Makaron gotujmy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy. Mieszamy sos z rukolą i resztą bobu. Dodajemy do makaronu i dokładnie mieszamy. Na talerze wykładamy puree, na to makaron z sosem, rukolą i bobem, Po wierzchu posypujemy startym serem pecorino i grubo zmielonym pieprzem.



 

***



DESER:
Gruszki pieczone z gorgonzolą i orzechami włoskimi



Delikatny i słodki smak gruszki w połączeniu z wyrazistym smakiem włoskiego sera Gorgonzola pozwala zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienie

SKŁADNIKI:

- 2 gruszki
- 30g masła
- 50g gorgonzoli
- 50g wyłuskanych orzechów włoskich
- łyżka białego wina
- sok z połowy cytryny

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, w międzyczasie ucieramy masło z serem, winem i posiekanymi orzechami ( kilka możemy zostawić do ozdoby ). Gruszki kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne i w tak powstałe otwory wkładamy masę. Zostawiamy sobie 4 łyżeczki masy do dodania pod koniec pieczenia. Gruszki z nadzieniem zawijamy dokładnie w folię aluminiową i pieczemy 20 minut. Wyciągamy, odwijamy folię i dokładamy po łyżeczce masy serowo-orzechowej. Podpiekamy 2-3 minuty i podajemy ciepłe. Dobrym dodatkiem są liście rukoli.



 



Adrianna Łabenda

DANIE GŁÓWNE:

Bułgarski gulasz jagnięcy z dynią i papryką.



Sycący i rozgrzewający gulasz jagnięcy z dynią i papryką. Dodatek powideł śliwkowych wzbogaca smak i dodaje niepowtarzalnego charakteru potrawie. Idealnie pasuje na szybki obiad, jak i wykwintną kolację, podany z lampką dobrego wina.

SKŁADNIKI:

- 500g jagnięciny
- 500g obranej dyni
- 4 duże czerwone papryki
- 4 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól,pieprz
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- majeranek

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Dynię kroimy w średnią kostkę, z papryki usuwamy pestki i kroimy w krótkie paski. Jagnięcinę kroimy w średnią kostkę, oprószamy solą i pieprzem, po czym podsmażamy z obu stron na złoto. Cebulę kroimy w plastry, czosnek rozgniatamy i podsmażamy na odrobinie tłuszczu, aż się zeszklą. Dodajemy dynię, paprykę. Kiedy zmiękną odrobinę, dorzucamy mięso. Po chwili dodajemy sporą ilość majeranku, powidła. Doprawiamy i dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw. Forma podania dowolna.



 

***



DESER:

Bułgarskie ciasto kokosowe CAPRISE



Delikatne, niezamowicie kokosowe biszkoptowe ciasto, z wierzchem z kogla - mogla. Smakuje zupełnie jak wielka biszkoptowa kokosanka. Szybkie w przygotowaniu i nietuzinkowe. Całkowicie wykorzystuj wszystkie składniki, co świadczy o kreatywności bułgarskich gospodyń. Nic się nie może zmarnować!

SKŁADNIKI:
- 220g miękkiego masła
- 280g wiórków kokosowych
- 280g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- kogel - mogel: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Białka ubijamu na sztywną pianę, dodając pod koniec 1/3 z podanej ilości cukru. Mąkę przesiewamy z proszkiem i mieszamy z wiórkami kokosowymi. Masło ucieramy z pozostałym cukrem na puch. Dodajemy do niego porcjami sypką mieszankę, miskując. W ostateczności musi powstać sypka, grudkowa masa na kształt piasku. Do masy delikatnie dodajemy pianę z białek i dokładnie łączymy. Powstanie bardzo lepka, ciężka masa, co jest dobrą oznaką. Natłuszczoną i wysypaną bułką tartą średnią tortownicę wypełniamy ciastem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40 minut, do momentu, aż wierzch się zezłoci, ale nie zbrązowieje. Z żółtek i cukru pudru ucieramy gęsty kogel mogel. Polewamy całością upieczone ciasto i ponownie wstawiamy na 10 minut do piekarnika, aż wierzch będzie beżowy.






Laura Chołodecka

DANIA GŁÓWNE:
Kurczak pod pierzynką z pesto i mozzarelli



Zapiekany kurczak pod aromatyczną pierzynką. Bazylia, czosnek i orzechy na delikatnym mięsie i chrypiąca skorupka z mozzarelli.

SKŁADNIKI:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 30 dkg mozzarelli
- pęczek świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 10 łyżek oliwy z oliwek garść łuskanych orzechów włoskich garść łuskanego słonecznika pieprz, sól
Opis przygotowania dania głównego

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i pieprzem z obu stron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do kubka miksującego dodać: bazylię, orzechy, słonecznik, czosnek, oliwę i pół łyżeczki soli. Utrzeć na pastę, którą należy posmarować piersi. Na wierzch rozłożyć startą mozzarellę. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 45 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg, aby zrumienić ser.



 

***



DESER:
Mascarpone z prażonymi orzechami i karmelem



Połączenie delikatnego serka mascarpone z chrupiącymi dodatkami: prażonymi orzechami laskowymi i karmelem.

SKŁADNIKI:
- 50 dkg serka mascarpone
- 3 łyżki śmietany
- 10 dkg orzechów laskowych
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego jasnego

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku. Wystudzić i potem rozdrobnić. Cukier stopić na niedużej patelni. Powinien się on całkowicie rozpuścić. Należy bardzo uważać bo jest bardzo gorący. Karmel szybko rozprowadzić na papierze jak najcieńszą warstwą. Zostawić do wystudzenia i potem rozdrobnić. Część karmelu można wykorzystać na przygotowanie ozdób. Takie esy-floresy z nitek karmelowych bardzo łatwo można potem przenieść na gotowy deser. Serek delikatnie wymieszać ze śmietaną, dodać rozdrobnione orzechy i połamany karmel. Ponownie wymieszać, przełożyć do pucharków, ozdobić i podawać.



 



Ula Stajniak

DANIE GŁÓWNE:

Pstrąg pieczony z kaparami pod pieprzową skorupką



Wspaniały efekt mojej wariacji na temat pstrąga. Połączyłam to, co miałam, z tym, co do tego pasowało :) Wspaniały efekt zawdzięczam nie tylko kaparom, ale również, niezastąpionemu w daniach rybnych, pieprzowi cytrynowemu.

SKŁADNIKI:

- 1 pstrąg (patroszony, świeży)
- 1/2 słoiczka (małego, wąskiego) kaparów
- 3 łyżki sosu sojowego słonego (do sushi, japoński)
- pieprz cytrynowy
- 4 łyżki masła
- 1/2 szklanki soku jabłkowego

OPIS PRZYGOTOWANIA:
Rybę umyj i oczyść. Środek polej sosem sojowym. Wierzch posyp dość grubą warstwą pieprzu cytrynowego. Odstaw do lodówki na około 2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg) Do naczynia żaroodpornego poukładaj płatki masła, wlej sok jabłkowy, a następnie ułóż rybę. Do jej środka włóż kapary. Rybę piecz przez około 15 minut. Po tym czasie zalej jej wierzch sokiem, w którym leży i piecz przez kolejne 10 - 15 minut. Rybę podawaj ułożoną na płatku nori z ulubionymi dodatkami (pieczywo, grzanki, pieczone ziemniaczki, kluseczki ziemniaczane, ryż). Smacznego!





PRZYSTAWKA:
Lasagne na zimo z fetą i łososiem



Makaron, feta, łosoś wędzony na zimno, oliwki i pomidory - całość podana na zimno stanowi genialną przekąskę

SKŁADNIKI:
- 14 płatków makaronu lasagne
- czarne oliwki
- suszone pomidory (około 10 plastrów)
- ser feta
- opakowanie łososia wędzonego (ok. 100 g)
- oliwa do gotowania makaronu
- sól
- koperek świeży lub mrożony do dekoracji

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Tym razem gotuj dłużej niż producent podaje na opakowaniu (gotuj około 5 minut każdą partię - po 5 w dużym garnku), ponieważ ta lazania nie będzie już podgrzewana. Suszone pomidory pokrój w paski i odłóż do miseczki. Oliwki pokrój w plasterki i odłóż do miseczki. Na płaskim (najwygodniej podłużnym - półmisku) talerzu ułóż 2 płatki lasagne, tak, aby zachodziły na siebie ok. 1/3 długości. Na makaron układaj rozsypany w palcach ser feta. Na ser układaj połowę z pokrojonych pomidorków. Warstwę przykryj kolejnymi dwoma płatami lasagne. Ponownie makaron posmaruj serem, tym razem dodaj połowę oliwek. Warstwę przykryj kolejnymi dwoma płatkami makaronu. Przykładając kolejne warstwy makaronem, dociskaj, aby całość była stabilna. Na tę warstwę nałóż płatki łososia.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń