Do góry

Newsy

Na upały... India style!

Jeszcze nie zdążyliśmy się nacieszyć spóźnionym nadejściem wiosny, a meteorolodzy już zapowiadają blisko 30-stopniowy skwar. Taka szybka zmiana, to prawdziwy szok dla naszych organizmów. Proste rozwiązanie na skuteczną i szybką ochłodę pochodzi z kraju, w którym zmaganie się z gorącym klimatem to dla mieszkańców codzienność.

Słodkie, kwaśne, słone, ostre - różnorodność smaków, jakimi może nas zaskoczyć lassi, jest doprawdy ogromna. Niezależnie od tego, na jaki się zdecydujemy, główna właściwość tego indyjskiego specjału pozostaje jednak niezmienna - wyjątkowo skuteczne gaszenie pragnienia oraz ochłoda w gorące dni (tutaj zalecany jest wariant z dodatkiem lodu). I choć na pierwszy rzut oka niewiele różni się od naszego kwaśnego mleka czy jogurtu, to przy bliższym poznaniu potrafi naprawdę zadziwić - zarówno jeśli chodzi o smak, jak i działanie.

Indyjski klimat i polskie pralki
Tapinder Sharma, właściciel sieci indyjskich restauracji Ganesh, opowiada o znaczeniu lassi w indyjskiej kuchni. - Potrawy z mojego kraju są zazwyczaj wyjątkowo ostre. Jeśli dodamy do tego indyjski klimat, to podczas posiłku bywa, że człowiekowi robi się naprawdę gorąco. Na szczęście oprócz aromatycznych, ostrych dań, wymyśliliśmy w Indiach ten charakterystyczny mleczno-jogurtowy napój, który odpowiednio przyrządzony, z dodatkiem lodu, potrafi przynieść ulgę nawet w najgorętszy dzień i podczas spożywania najostrzejszych dań.


Tradycyjne indyjskie lassi pochodzi z regionu Pendżabu i przyrządzane jest z jogurtu, wody oraz przypraw (chili lub kumin). Popularność zyskały także słodkie odmiany napoju, w skład których wchodzić może mango, cytryna, truskawki oraz woda różana. Wszystkie składniki mieszane są ze sobą w blenderze, dzięki czemu lassi uzyskuje charakterystyczną, spienioną formę. Znana jest również opowieść o tym, że część indyjskich wytwórców lassi dla uzyskania idealnej konsystencji i przyspieszenia procesu produkcji używa w tym celu... polskich pralek! Ciężko jednak uznać tę historię za prawdziwą, a już na pewno nie warto próbować tego na własną rękę.

 

A zatem wszystko czego potrzebujemy to jogurt, woda (może być też mleko), przyprawy i ulubione składniki - w proporcjach zależnych od upodobań. Parę sekund w blenderze, kilka kostek lodu... i oryginalne indyjskie lassi gotowe! Idealne orzeźwienie na upalne dni gwarantowane.

 

Więcej pomysłów na orzeźwiające koktajle? Klikaj!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolada 27 kwietnia 2013 Typowo po polsku: jogurt, woda, przyprawy i ulubione składniki - w proporcjach zależnych od upodobań. Parę sekund w blenderze, kilka kostek lodu... i "oryginalne" indyjskie lassi gotowe! - Tak robi co druga domorosla kucharka, cos tam namiesza, smakuje jej i "orginalna" potrawa gotowa... niezaleznie od obiektywnego smaku...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alemeksyk 27 kwietnia 2013 Przepyszne są też meksykańskie napoje orzeźwiające. Noszą one piękną nazwę Aqua Fresca. Są bardzo owocowe i idealne na upały. Kilka przepisów na te napoje można znaleźć na naszej stronie www.alemeksyk.eu

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń