Do góry

Newsy

Najzdrowsza odmiana czosnku

Czy można korzystać ze wszystkich zalet czosnku, nie borykając się z takimi problemami jak podróbki lub charakterystyczny, brzydki zapach z ust? Istnieje pewna odmiana tej rośliny, która nam to zagwarantuje. Dowiedz się, dlaczego warto odkryć czosnek niedźwiedzi.

Fot. 123RF

Kupując czosnek, bardzo trudno stwierdzić, czy mamy do czynienia z tym najlepszym - uprawianym w Polsce. Niezwykle łatwo możemy nabrać się na jego azjatyckie odpowiedniki, które nie są już ani tak aromatyczne, ani zdrowe. Istnieje jednak roślina, która pozwoli wam mieć pewność, iż skorzystacie z wszystkich leczniczych i kulinarnych właściwości czosnku. Co więcej, nie będziecie musieli obawiać się jej podróbek, a nieprzyjemny zapach z ust po jej zjedzeniu nie będzie waszym problemem. O czym mowa? Oczywiście o czosnku niedźwiedzim!

Roślina ta przypomina nieco konwalie. Jednak jej zielonych liści nie sposób pomylić z tym majowym kwiatem, gdyż po potarciu roztaczają wokół siebie silny, czosnkowy zapach. Doskonale znały ją nasze babcie, które bardzo często dodawały ją do przygotowywanych potraw. Wszystko po to, aby zagwarantować sobie długie i zdrowe życie. Czosnek niedźwiedzi był zbierany w cienistych lasach, gdzie roślina ta miała najlepsze warunku do wzrostu. Warto jednak wiedzieć, że dzisiaj nie możemy przynieść go ze sobą ze spaceru, gdyż jest on częściowo chroniony. Prawo zezwala jednak na uprawianie go, a zakup sadzonek nie stanowi najmniejszego problemu.

Zobacz też: Nie pomyl czosnku niedźwiedziego z konwaliami! Skutki tego błędu mogą być tragiczne. Kliknij!

Piękne i niebezpieczne konwalie. Jak o nie dbać?

Odkaża i pomaga walczyć z chorobami

Czosnku niedźwiedziego warto szukać na lokalnych targowiskach lub nawet poświęcić trochę energii na jego uprawę, gdyż ma on fantastyczny wpływ na nasze zdrowie. Podobnie jak bardziej popularny czosnek w główkach, działa jak naturalny antybiotyk. Zawarte w nim substancje pobudzają produkcję przeciwciał i mobilizują nasz organizm do walki z chorobą. Co więcej, dzięki związkom siarkowym, czosnek niszczy bakterie, grzyby i wirusy. Produkty z jego dodatkiem mają właściwości odkażające i doskonale sprawdzą się jako naturalny lek na przeziębienia oraz infekcje gardła. Dzięki niemu łatwo poradzimy sobie z kaszlem oraz uciążliwą wydzieliną, zalegającą w oskrzelach.

Zobacz też: 10 szokujących faktów o czosnku

10 szokujących faktów o czosnku

Przyśpieszy metabolizm

Roślina ta może również okazać się bardzo przydatna osobom, które próbują zrzucić zbędne kilogramy. Czosnek niedźwiedzi, podobnie jak jego bardziej popularna wersja, doskonale wpływa na pracę układu trawiennego. Jego regularne spożywanie sprawia, że nasz metabolizm przyśpiesza, a jelita pracują sprawniej.

Ma właściwości antynowotworowe

Naukowcy wskazują także, iż czosnek niedźwiedzi może posiadać właściwości antynowotworowe. Spośród wszystkich roślin europejskich, zawiera on w sobie najwięcej związków siarki, które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami. W wyjątkowy sposób pobudzają one nasz organizm do walki z wolnymi rodnikami i produkcji enzymów, które wspomagają usuwanie toksyn. Co ciekawe, czosnek niedźwiedzi zawiera w sobie więcej cennych związków siarki niż ten sprzedawany w główkach.

Zbawienny dla układu krwionośnego

Rak nie jest jedyną chorobą, przed którą uchroni nas spożywanie tego rodzaju czosnku. Ze względu na wysoką zawartość adenozyny, jedząc go, możemy zdecydowanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Organizm z pewnością będzie wam wdzięczny za włączenie czosnku niedźwiedziego do diety. Dzięki niemu obniżycie poziom złego cholesterolu oraz zapobiegniecie powstawaniu zakrzepów żylnych.

Jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi w kuchni? Oto pomysły naszych użytkowników! Aby zobaczyć przepis, kliknij w wybrane zdjęcie.

Spaghetti z cukiniiŁopatka w sosie grzybowymChłodnik ogórkowy z kotlecikami z cukiniąBurgery z botwinką i chłodnik wiosennyCavatappi z pesto niedźwiedzio - rukolowymChleb z czosnkiem niedźwiedzim

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń