Netykieta serwisu Smaker.pl

Wirtualny świat, mimo iż pod pewnymi względami znacznie różni się od realnego, rządzi się tymi samymi zasadami, które obowiązują nas na co dzień. Chociażby kultura osobista użytkowników. Aby uniknąć niepotrzebnych nieporozumień, kłótni czy wyzwisk w serwisie, redakcja Smaker.pl postanowiła stworzyć Netykietę, czyli zbiór zasad, których przestrzeganie będzie owocowało miłą atmosferą. Zanim dołączysz do serwisu zapoznaj się z jego regulaminem oraz netykietą!

I. Dodawanie Przepisu

1. Nie kopiuj przepisów z innych serwisów lub blogów kulinarnych
2. Jeśli inspirowałeś się przepisem z innych serwisów lub gazet zawsze podaj źródło jego pochodzenia
3. Nie dodawaj zdjęć, które nie są Twojego autorstwa. Pamiętaj, że jest to przestępstwo!
4. Nie dodawaj zdjęć słabej jakości
5. Wypełniaj formularz przepisu zgodnie z instrukcjami
6. Nie kalecz języka! Staraj się pisać poprawnie, zgodnie z zasadami pisowni polskiej
7. Pamiętaj, że tylko wartościowe przepisy z ładnymi, autorskimi zdjęciami maja szansę na publikacje na Stronie Głównej portalu
8. Nie umieszczaj znaków wodnych ani adresów www na zdjęciach. Chcesz podać link do swojego bloga bądź strony internetowej? Możesz to zrobić jedynie w opisie swojego profilu lub w opisie zdjęcia dodawanego do przepisu

II. Komentowanie

1. Publikując komentarz do przepisu lub profilu użytkownika pamiętaj o zasadach dobrego wychowania.
2. Komentarze powinny być na temat, merytoryczne, mogą być krytyczne, ale tylko pod warunkiem, że jest to konstruktywna krytyka.
3. W komentarzach nie używaj wulgaryzmów oraz nie ubliżaj interlokutorom
4. Ignoruj użytkowników, którzy w sposób celowy próbują dezorganizować dyskusje. To trolle
5. Jeśli zauważysz komentarz, który jest obraźliwy i niezgodny z zasadami dobrego wychowania zgłoś go do moderacji


III. Wiadomości prywatne

1. Przemyśl dwa razy zanim wyślesz wiadomość prywatną do innego użytkownika
2. Pamiętaj, że raz wysłanej wiadomości nie można już cofnąć, dlatego w treści nie wpisuj słów, które w jakikolwiek sposób mogą zranić adresata

IV. Forum Smaker.pl

Forum Smakera składa się z dwóch działów Tylko o kuchni oraz Na każdy temat. Mimo, że jeden dotyczy tematów związanych stricte z kuchnią, a drugi jest miejscem gdzie można prowadzić dowolne dyskusje - netykieta jest wspólna.

1. Zawsze pisz zgodnie z tematem zadanym w wątku
2. Nie zakładaj wielu tematów na raz, jeden dziennie w zupełności wystarczy
3. Nie używaj wulgaryzmów, nie ubliżaj innym użytkownikom i powstrzymaj się od personalnych ataków na interlokutorów, bądź adwersarzy;
4. Postaraj się aby temat nowego wątku był jak najprostszy i zrozumiały - zbędne jest używanie wielu wykrzykników, znaków zapytania itp. - to nie sprawi, że Twój post będzie bardziej popularny;
5. Nie pisz całego tekstu wielkimi literami. Taki sposób pisania oznacza krzyk. Wbrew pozorom taki tekst jest mniej czytelny - unikaj takiego pisania bez potrzeby;
6. Nie kram trolli - osób których jedynym celem jest kłótnia i obrażanie innych użytkowników. Korespondowanie z nimi to tak zwane "karmienie trolla", które powoduje jego wzmożoną aktywność. Takich użytkowników należy ignorować, a w przypadku nasilania się problemu należy skontaktować się z redakcją Smakera. Wypowiedzi takich osób będą na bieżąco usuwane;
7. Zgłaszaj nieodpowiednie wątki oraz posty do moderacji. Użytkownicy Smakera tworzą społeczność, która powinna dbać o poprawny kształt swojego forum - porządek na nim zależy przede wszystkim od Ciebie;
8. Konta użytkowników, którzy w sposób celowy będą łamać postanowienia Netykiety i Regulaminu serwisu będą blokowane. Blokada powoduje brak możliwości dodawania nowych watków oraz postów na Forum;
9. Wszystkie wypowiedzi naruszające, którykolwiek z punktów Netykiety Forum Smakera lub regulaminu Smakera zostaną wykasowane, a konto Użytkownika łamiącego regulamin może zostać usunięte w trybie natychmiastowym;

Redakcja Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 652

60 min
8
30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2