Do góry

Newsy

10 przepisów na ciasta z rabarbarem

Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni.

Fot. 123RF/Picsel

Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się w naszym kraju powszechna.

Na jakie dolegliwości pomoże rabarbar?

Ze względu na sporą zawartość witaminy C, rabarbar doskonale wspomaga naszą odporność. Ma również delikatne działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, a zawarty w nim błonnik świetnie rozwiąże np. problemy z zaparciami. Spożywanie rabarbaru jest także świetnym sposobem na odkwaszenie i oczyszczenie organizmu.

Szczególnie interesujące właściwości wykazuje pieczony rabarbar. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że po obróbce termicznej warzywo to zyskuje właściwości przeciwutleniające. W ten sposób spowalnia procesy starzenia się komórek organizmu oraz ułatwia usuwanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za wiele groźnych chorób. Co więcej, naukowcom udało się udowodnić, że pieczony rabarbar wspomaga walkę z nowotworami. Szczególnie poleca się go w profilaktyce raka prostaty oraz piersi.

Kto powinien uważać na rabarbar?

Warto jednak wiedzieć, że rabarbar należy do warzyw, które zawierają w sobie duże ilości kwasu szczawiowego. Związek ten powoduje wiązanie się wapnia i nieprzyswajanie go przez nasz organizm. Ponadto, często przekształca się on w szczawian wapnia, który odkłada się jako kamienie nerkowe. Dlatego też na rabarbar powinny uważać osoby, mające problem z nerkami oraz chorujące na reumatyzm. Z tego samego powodu nie możemy jeść rabarbaru codziennie. Na rabarbar powinny uważać również kobiety w ciąży oraz karmiące. Zawiera szczawiany utrudniające wchłanianie wapnia, a wiele pań w tym właśnie okresie zmaga się z niedoborem tego pierwiastka.

Jak zrobić najlepsze ciasto z rabarbarem?

Biorąc pod uwagę niezwykłe właściwości rabarbaru warto włączyć go do swojej diety. Pomogą wam w tym sprawdzone przepisy naszych użytkowników, którzy stworzyli wiele ciekawych i inspirujących dań z jego wykorzystaniem. Oto niektóre z nich.

 

1. Krajanka rabarbarowa z budyniem

Fot. DziablicaWKuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Ekspresowe ciasto na oleju z rabarbarem

Fot. Rusty_fortk na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Budyniowe ciasto z rabarbarem

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Pobierz aplikację smaker

4. Poezja rabarbarowa

Fot. Smacznego na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Fot. Zmaminegozeszytu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Ciasto z bezą i rabarbarem

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Rustykalna tarta z rabarbarem

Fot. Dagita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

8. Piankowe ciasto z rabarbarem

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

9. Miodownik z rabarbarem

Fot. Astrid na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

10. Drożdżówki z rabarbarem

Fot. Izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń