11 kulinarnych pytań do Charlesa Daigneaulta!

Charles Daigneault to finalista Master Chefa. Mimo iż nie zdobył głównej nagrody, prowadzi swój własny program telewizyjny "Domówka", w którym pomaga Polakom w organizacji domowych przyjęć. Nam zdradza swoje kulinarne sekrety!

Charles przyjechał do Polski z Kanady. Co myśli o polskiej kuchni?

1. Moja ulubiona potrawa to... homar wyciągnięty prosto z oceanu w Gaspezji. Gotowany na plaży w garnku z wodą i algami. Już niczym nie doprawiany. Jedzenie homara jest trudne, trzeba go przecinać, łamać, chlapie się wtedy i brudzi, więc homarowa uczta na plaży jest praktyczna. Od razu możesz iść do oceanu i się umyć. Wiem, że w Polsce na ognisku piecze się kiełbasę i ziemniaki, u nas homary:). W Kanadzie, często rano wstając do szkoły widziałem pełna wannę homarów i już wiedziałem, że będzie homarowe party wieczorem. W Polsce w wannie można zobaczyć karpie :).

2. Najlepsza przekąska to... tosty z masłem orzechowych na świeżym chlebie ze szklanką zimnego mleka. Takie zawsze przygotowywał dla mnie tata i takie też lubią moi synowie. Niejednokrotnie byłem besztany przez teściową, że uczę dzieci pić zimne mleko. Ale ja tak lubię i już. Uwielbiam tosty ze świeżego, ciepłego jeszcze pieczywa. Żona kompletnie nie może zrozumieć po co zapiekać ciepły chleb, uważa, że tostuje się niezbyt świeże pieczywo. Cóż, ja mam inaczej:). Do tych tostów lubię dodać banana, jak Adam Małysz:), a potem wchodzę do słoika z masłem orzechowym jak miś do ula;).

charles Daigneault

"Nie wyobrażam sobie też kuchni bez czosnku!"

3. 3 rzeczy bez których nie mogę się obejść przy gotowaniu... smażenie, deglasage i redukcja. To takie moje trzy przykazania w sztuce kulinarnej. Najważniejsze są dobra receptura i sposób przygotowania. Zawsze na początku podsmażam mięso albo warzywa, potem na tę samą patelnię wlewam płyn (bulion, wino, ocet itp.) i na koniec redukuję sos, żeby był esencjonalny. Dzięki tym trzem technikom używam tylko jednej patelni, a ma to swoje dobre strony - żona mniej krzyczy, ponieważ w domu to ona zmywa i sprząta po moich kulinarnych wybrykach.

4. Moja pierwsza książka kucharska to... magazyn „Recette de nos Meres", który przysłała mi mama z Kanady. Zbiór najlepszych przepisów wielu gospodyń domowych z Quebecu. Sięgam do niego najczęściej. W dodatku jest po francusku i tylko ja z niego korzystam w domu. Znajdują się w nim przepisy głęboko zakorzenione w tradycji francuskiej, bo my w Quebeku parlais francaise:) Nie polecam tej książki ludziom, którzy są na diecie.

5. Moje największe kulinarne odkrycie to... polskie flaczki. Długo nie mogłem się do nich przekonać, chociaż próbowałem. I to w wielu miejscach. Polubiłem je dopiero wtedy, gdy teściowa przez pomyłkę dodała do nich kolendrę i pieprz Cayenne. Mam jeszcze jedno odkrycie - już się nauczyłem, że jak chcę zamówić w Polsce golonko, to nie mówię: gołąbko. Tak kiedyś przez pomyłkę powiedziałem i zamiast mięsa... dostałem farsz zawinięty w kapustę i bardzo te gołąbki polubiłem. Zwłaszcza tę przypaloną kapustkę...

6. Nigdy nie zjem... ryb, których sam nie wyfiletowałem. Mam taką przypadłość, że jak choć raz trafię na ość, nie jestem w stanie dokończyć potrawy. W Kanadzie mamy bardzo dużo ryb i łowiąc możemy pozwolić sobie na selekcję: ta za mała, ta za duża. Tylko najlepsze trafiają na stół, a reszta wraca do wody. Nie lubię też ciepłego mleka, ciepłego piwa i ciepłej wódki. Ale ciepłe kobiety - owszem:).

charles domówka

W swoim show "Domówka" Charles pomaga zorganizować domowe prywatki.

7. Ulubiona potrawa z dzieciństwa... pâté chinois. Potrawa, którą przygotowałem w MasterChefie w odcinku, kiedy przyjechała moja mama. Nazwa, w wolnym tłumaczeniu to „zapiekanka Chińczyków", ma historyczne korzenie w czasach, kiedy na Dzikim Zachodzie powstawała kolej. Na budowie pracowali Chińczycy i trzeba było ich nakarmić, a to była najprostsza i najtańsza forma posiłku. Tata zawsze robił mi z tego piramidę, którą obficie polewał ketchupem. Jedliśmy tak z kolegami ze szkoły. Która mama zrobiła pâté - w tym domu zbierali się chłopcy z całej ulicy. Mniam...

8. Przyprawa, której nigdy nie zabraknie w mojej kuchni... to skomponowana przeze mnie przyprawa do steaków. Moje Montreal Steak Spice. Uwielbiam grillować, a bez tej przyprawy nie wyobrażam sobie grilla. Dodają ja do ziemniaków, warzyw a moja żona doprawia nią mielone i dodaje do przetworów na zimę:).

Montreal steak spice według Charlesa Daigneaulta:
sól, gorczyca, pieprz Cayenne, czosnek, cebula, olej

Nie wyobrażam sobie też kuchni bez czosnku Dodaję go do wszystkiego i często sprzeczam się teściową, bo chciałem go dodać nawet do farszu do wigilijnych pierogów i teraz wiem, że nie łączy się go z grzybami. Czosnek wykorzystuję na różne sposoby; wyciskany, siekany, gnieciony, pieczony, grillowany - mało ludzi używa czosnku do marynat, a to przecież prawdziwe cudo.

"Najpierw musiałem nauczyć się pić wódkę, a dopiero potem mówić po polsku..."

9. Restauracja, do której mogę chodzić codziennie... chciałbym też oczywiście powiedzieć - moja restauracja, ale jeszcze muszę trochę poczekać :). Więc powiem „Zakładka" - znakomite francuskie bistro w Krakowie. Znam je od strony kuchni i wiem, jakimi mistrzami są tutejsi kucharze. Jeszcze mają cierpliwość, żeby mnie szkolić! I tu chciałbym podziękować: Dawidowi, Piotrowi, Filipowi, Tomkowi, Dominikowi, Mateuszowi i oczywiście Rafałowi i Renacie Targosz.

10. Jeśli coś mocniejszego, to poproszę... najbardziej lubię lekkie, jasne piwo. A jeśli chodzi o wódkę to zawsze opowiadam taką anegdotę: Jak przyjechałem do Polski to najpierw musiałem nauczyć się pić wódkę, a dopiero potem mówić po polsku. Pamiętam jak na moje wesele przyjechał przyjaciel i ciągle chodził z kiszonym ogórkiem w jednej ręce i kieliszkiem wódki w drugiej. Ogólnie przyjęło się mówić, że powinno się jeść i pić to, co piją i jedzą mieszkańcy kraju, w którym jesteśmy. Zgadzam się z tym całkowicie. Mieszkam w Polsce od 8 lat i z mocnych trunków pijam tylko polską wódkę:). W Polsce mówi się, że wódka jest dobra na wszystko - mnie też jakoś nie szkodzi;).

11. Najlepsza piosenka do gotowania to... zdecydowanie „Sure shot" Beastie Boys. Wprowadza mnie w radosny i taneczny nastrój. Tak właśnie lubię czuć się w kuchni.

Fot. Dariusz Dorman

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Pyszne ciasto JEŻ

Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...

Odsłon: 119

60 min
1
30 min
8

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysły na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4