Do góry

Newsy

11 pomysłów na gęsinę

Gęsina króluje na naszych stołach jesienią. Warto powrócić to tradycyjnych, polskich przepisów, gdyż są one ciekawą i zdrową alternatywą chociażby dla dań z kurczaka.

Fot. 123RF/Picsel

Dawniej na wsi wykorzystywano każdą część gęsi, dbając o to, aby nic się nie zmarnowało. Szyję wykorzystywano do zrobienia kieszonek na farsz, krew służyła do przyrządzenia czerniny, kości do ugotowania mięsnego wywaru, stanowiącego bazę do zupy. Bardzo przydatny okazywał się także tłuszcz z gęsi, z którego robiono pyszny smalec. Po dodaniu do niego olejku rycynowego otrzymywano maść na bolące stawy i kręgosłup. Kurację taką miksturą stosowano przez około miesiąc, wcierając jej niewielką ilość w bolące miejsca.

Smalec bardzo chętnie wykorzystywano również w celach rozgrzewających - nacierano nim piersi podczas przeziębień i zapalenia płuc. Medycyna ludowa zna także przepis na miksturę przygotowywaną z połowy łyżeczki ciepłego smalcu, miodu i szklanki mleka. Taki specyfik pito podczas zapaleń górnych dróg oddechowych.

Zdrowy jak... gęś!

Mięso z gęsi posiada sporą ilość cennych kwasów tłuszczowych (omega 3 i 6), które mają wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie m.in. obniżając poziom złego cholesterolu we krwi. W związku z tym, gęsinę bez obaw mogą ją jeść osoby cierpiące na choroby naczyniowo-sercowe.

Ten rodzaj mięsa, dzięki wysokiej zawartości wspomnianych kwasów tłuszczowych, wpływa bardzo pozytywnie na pracę naszego mózgu. Gęsina zawiera w sobie także witaminy A, E, niacynę, a także wiele składników mineralnych, takich jak cynk, potas, fosfor, żelazo i magnez. Tak duża zawartość witamin i mikroelementów wpływa dobroczynnie na organizm, a także poprawia nasze samopoczucie.

Niestety, jedną z nielicznych wad gęsiny jest jej kaloryczność. W porównaniu do mięsa kurczaka czy indyka, ilość kalorii w gęsi, może być nawet dwukrotnie większa. Jeśli jednak będziemy spożywać ją w rozsądnych ilościach, włączenie gęsiny do jadłospisu nie powinno nam w żaden sposób zaszkodzić.

Jak powinniśmy przygotowywać gęsinę?

Gęsinę możemy przygotować na wiele sposobów. Najpopularniejsza jest gęś z jabłkami, przygotowywana w domach polskich szlachciców bardzo często i nie uznawana wówczas za rarytas. Dziś, większość hodowanych u nas gęsi jest importowana na zachód, stąd wysokie ceny tego rodzaju drobiu, a co za tym idzie niewielkie nim zainteresowanie.

Oprócz najbardziej popularnej gęsi nadziewanej jabłkami lub pomarańczami, warto spróbować również pasztetu z gęsi z dodatkiem ziół i warzyw, rosołu na gęsinie, czy też piersi z gęsi z dodatkiem żurawiny lub śliwek. W ostatnim czasie bardzo popularnym dodatkiem do gęsich potraw stał się również oscypek. Mięso z gęsi można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania pulpecików albo rosołu, który dzięki niej zyskuje wyjątkowy smak.

Jeśli brakuje wam pomysłów, jak wykorzystać ten rodzaj mięsa, koniecznie skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.

Pobierz aplikację smaker

 

2. Gęsina w warzywnym sosie

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Smalec z gęsi

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Pierogi z gęsimi wątróbkami

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Potrawka z gęsich żołądków

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Piersi gęsi z sosem dyniowym

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

7. Pierś z gęsi pieczona na jabłkach

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

8. Gęś w sosie śliwkowo-selerowym

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

9. Pasztet z gęsi

Fot. Jagoda50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

10. Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

11. Wędzona gęsina

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Anikana 14 listopada 2017 A ja nie lubię gęsiny. Ma mniej smaku niż kaczka, jest dość twarda, olbrzymia (u nas 1 pierś na całą rodzinę - 3 osoby). Smak w pierogach / pasztecie niewyczuwalny. No i cena wysoka.

18 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń