11 pytań do Janusza Kwaśnego

Tym razem w naszej ankiecie przepytaliśmy Janusza Kwaśnego - szefa kuchni w krakowskiej restauracji Stara Zajezdnia by DeSilva. Namówiliśmy go również, aby podzielił się z nami jednym ze swoich znakomitych przepisów.

1. Najchętniej ugotowałbym coś wspólnie z...

Penolope Cruz.

2. Kulinarne inspiracje czerpię z...

z produktów lokalnych.

3. Moim kulinarnym autorytetem jest...

moja mama. To od niej wszystko się zaczęło.

Janusz Kwaśny

4. Najdziwniejszą rzeczą, którą kiedykolwiek zjadłem były...

cynaderki na praktykach szkolnych.

5. Pierwsze danie, które ugotowałem to..

nie pamiętam ale szału chyba to nie robiło

6. W kuchni nie mogę się obyć bez...

mocnej kawy, dobrych kucharzy i przypraw

7. W przyszłym roku kulinarny świat oszaleje na punkcie...

wydaje mi się że świat odkryje znowu jakiś nowy produkt ekologiczny lub regionalny.

8. Idealną piosenką do gotowania jest..

The Rolling Stones Brown Suger

9. Moim największym kulinarnym odkryciem jest...

woda i mąka

10. Gdybym nie gotował to zająłbym się...

rajdami samochodowymi

11. Bez końca mógłbym jeść...

rosół i żurek


Potrawka z gęsich żołądków:

składniki dla czterech osób:
-gęsie żołądki 0,6kg
-marchew 0,1kg
-seler 0,1kg
-cebula obrana 0,1kg
-masło klarowane 0,1ml
-czosnek jeden ząbek
-bulion drobiowy 1,5l
-tymianek świeży trzy małe gałązki

-przyprawy (sól, pieprz młotkowany, curry, liście laurowe, ziele angielskie)

Gęsie żołądki dwukrotnie sparzamy w gorącej osolonej wodzie, następnie w garnku podsmażamy na maśle klarowanym drobno posiekaną cebulę a następnie umyte i obrane drobno starte warzywa.

Gdy warzywa się lekko zeszklą dajemy zblanszowane gęsie żołądki i wszystko razem dusimy następnie całość podlewamy bulionem dodajemy przyprawy i zioła i wszystko razem gotujemy aż do momentu gdy żołądki będą miękkie a z warzyw powstanie naturalny sos. Podajemy z białym słodkim pieczywem możemy całość posypać cebulą dymką lub mikro ziołami.

Tekst powstał przy współpracy z restauracją Stara Zajezdnia Kraków

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 585

60 min
7
15 min
13
60 min
4
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 158

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2