5 pomysłów na niedzielny obiad

Niedzielny obiad to wyjątkowa moment w całym tygodniu, która daje wytchnienie, umożliwia spotkanie z najbliższymi i niespieszne delektowanie się spokojem, dobrym towarzystwem i świetnym jedzeniem. Takie chwile bowiem wymagają wyjątkowych potraw i ciekawych tematów do długich rozmów.

Oto pięć łatwych przepisów na obiad dla całej rodziny, które nie przysporzą wam problemów i pozwolą cieszyć się dużą ilością wolnego czasu. Oto dania, które wymagają niewiele pracy i gwarantują sukces w kuchni.

1. Bitki wołowe w sosie grzybowym

Ten obiad zrobi się praktycznie sam. Wystarczy, że przygotujesz składniki, ustawisz odpowiednią moc palnika i oddasz się relaksowi.

Składniki:

  • 500g wołowiny zrazowej
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • pół szklanki suszonych grzybów (borowiki, prawdziwki)
  • 1 suszona papryczka chilli
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

1. Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw do zmięknięcia.

2. Wołowinę pokrój w poprzek włókien na półcentymetrowe plastry i rozbij tłuczkiem na cienkie płaty.

3. Usmaż szybko z każdej strony na roztopionym maśle. Odłóż na talerz.

4. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w pióra cebulę, posiekany czosnek, rozbite ziele angielskie i rozmaryn. Dodaj mięso i grzyby (nie wylewaj wody).

5. Całość zalej wodą z grzybów i uzupełnij gorącą wodą tak, aby mięso było przykryte w całości.

6. Duś na małym ogniu przez 2 godziny.

7. W kubku połącz mąkę pszenną (ok. 1 łyżka) z zimną wodą (ok. 60ml). Wlej do mięsa i zagęść sos. Zagotuj.

8. Podawaj z pure ziemniaczanym lub kaszą i surówką.

Stary, włoski przepis znakomicie sprawdzi się w niedzielne popołudnie, kiedy wraz z całą rodziną macie ochotę na leniwy dzień z opowieściami przywiezionymi z podróży i oglądaniem zdjęć.

Składniki:

  • kwadratowy kawałek łaty wołowej ok. 800g
  • 8 cienkich plastrów gotowanej włoskiej szynki
  • 5 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku
  • garść świeżych liści posiekanej szałwii
  • listki z 8 gałązek tymianku
  • 100g posiekanych zielonych oliwek bez pestek i nadzienia
  • 8 filecików anchois
  • pół szklanki tartego sera pecorino
  • ⅓ szklanki pszennej bułki tartej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

1. Łatę rozetnij na pół w poprzek zostawiając margines bez krojenia i otwórz jak książkę. Delikatniej rozbij mięso tłuczkiem, aby miało równą grubość. Przypraw solą i pieprzem. Na mięsie rozłóż plastry szynki.

2. W misce wymieszaj czosnek, posiekane oliwki i fileciki anchois, starty ser, bułkę tartą, sok z cytryny, oliwę i zioła.

3. Masę rozsmaruj na szynce zostawiając wolny pas ok. 5 cm szerokości.

4. Zwiń łatę z nadzieniem w kierunku nieposmarowanej nadzieniem strony tworząc roladę. Obwiąż nicią kuchenną lub użyj wykałaczek albo metalowych szpilek.

5. Piekarnik nagrzej do 180°C.

6. Roladę obsmaż na patelni z każdej strony do uzyskania brązowej skorupki.

7. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut. Termometr wbity w mięso po tym czasie powinien wskazywać ok. 75°C. Tak przygotowane mięso będzie średnio krwiste.

8. Przełóż mięso na deskę i nakryj folią aluminiową. Odstaw na 15 minut.

9. Krój w plastry o grubości ok. 1,5cm.

10. Podawaj z sałatą albo cykorią i pure ziemniaczanym.

Klasyk ponad klasyki. Sprawdzony przez nasze babcie i mamy z powrotem zagląda do kuchni przypominając o najlepszych na świecie obiadach z dzieciństwa. Jeśli jesteście sentymentalni i chcecie sprawić przyjemność najbliższym, przygotujcie soczystego kurczaka z chrupiącą skórką. Najlepiej wybierzcie ekologicznego.

Składniki:

  • kurczak ekologiczny (ok. 2kg)
  • 3 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 cienkich plasterków słoniny
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

1. Kurczaka natrzyj solą dokładnie z zewnątrz i od środka. Odstaw na 15 minut.

2. Przyprawy wsyp do moździerza i utrzyj.

3. Masło rozpuść i dodaj mieszankę przypraw.

4. Do środka kurczaka włóż pokrojone w ćwiartki cebule i obrane z łupinek ząbki czosnku. Dorzuć słoninę. Zaszyj kurczaka lub wykorzystaj długie szpilki do mięsa.

5. Nogi kurczaka zwiąż dociskając do korpusu. To samo zrób ze skrzydełkami i szyjką.

6. Kurczaka ułóż w pozycji z nogami do góry na blaszce z kratką (kratkę możesz zastąpić ułożonymi w poprzek przekrojonymi na pół marchewkami).

7. Posmaruj masłem wymieszanym z przyprawami.

8. Na blaszkę wlej ok. 150ml wody.

9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 2 godziny (termoobieg).

10. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 200°C i piecz jeszcze przez 15 minut do uzyskania wspaniale chrupiącej skórki.

11. Międzyczasie polewaj kurczaka kilkakrotnie wodą lub sokiem z dna blaszki.

*Kurczaka piecz w zależności od jego wagi: 1,5kg=1,5h, 2kg=2h, 2,5kg=2,5h.

 

Danie jednej z najbardziej słynnych gotujących kobiet w historii - Julii Child, które przenosi do pachnącej lawendą i świeżymi bagietkami Francji. Jeśli macie ochotę na rozgrzewający, sycący obiad przesycony warzywno-winnym aromatem przygotujcie boeuf bourguignon.

Składniki:

  • 20dag wędzonego boczku
  • 1kg wołowiny (pręga, karczek, rozbratel)
  • 3 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 3 szalotki
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 500ml młodego czerwonego wina np. Chianti
  • 500ml bulionu wołowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 10 małych pieczarek
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzej do 230°C.

2. Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek i wsyp do dużego żaroodpornego naczynia.

3. Oczyszczoną z błon wołowinę pokrój w grubą kostkę o boku ok. 4cm.

4. Posyp delikatnie mąką i smaż partiami na tłuszczu wytopionym z boczku z dodatkiem masła aż do zbrązowienia z każdej strony. Wołowinę smaż partiami na dużym ogniu. Jeśli wrzucisz wszystko na patelnię na jeden raz wołowina ugotuje się.

5. Kolejne partie obsmażonej wołowiny wkładaj do naczynia z boczkiem.

6. Na tłuszcz pozostały po smażeniu wrzuć pokrojone w talarki marchewki i posiekaną w pióra cebulę. Smaż przez ok. 5 minut i dodaj do naczynia z mięsem.

7. Całość delikatnie oprósz solą, pieprzem.

8. Wstaw naczynie bez przykrycia do piekarnika na 15 minut.

9. Zmniejsz temperaturę do 160°C.

10. Wyjmij naczynie z piekarnika i dodaj wino oraz bulion tak, aby zakryły mięso. Dodaj przecier pomidorowy, rozgniecione ząbki czosnku, zioła. Przykryj naczynie, wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez ok. 3 godziny.

11. Po 2 godzinach dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki.

12. Danie jest gotowe kiedy widelec łatwo wchodzi w mięso.

13. Podawaj z bagietką i masłem.

Danie jednej z najbardziej słynnych gotujących kobiet w historii - Julii Child, które przenosi do pachnącej lawendą i świeżymi bagietkami Francji. Jeśli macie ochotę na rozgrzewający, sycący obiad przesycony warzywno-winnym aromatem przygotujcie boeuf bourguignon.

Składniki:

  • 600g polędwicy wołowej (lub inny kawałek mięsa wołowego)
  • 6 pieczarek portobello lub 10 zwykłych
  • 2 cebule
  • 5 ogórków konserwowych
  • 500ml bulionu
  • 60ml białego wytrawnego wina
  • 200ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1,5 łyżki papryki wędzonej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzej do 230°C.

2. Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek i wsyp do dużego żaroodpornego naczynia.

3. Oczyszczoną z błon wołowinę pokrój w grubą kostkę o boku ok. 4cm.

4. Posyp delikatnie mąką i smaż partiami na tłuszczu wytopionym z boczku z dodatkiem masła aż do zbrązowienia z każdej strony. Wołowinę smaż partiami na dużym ogniu. Jeśli wrzucisz wszystko na patelnię na jeden raz wołowina ugotuje się.

5. Kolejne partie obsmażonej wołowiny wkładaj do naczynia z boczkiem.

6. Na tłuszcz pozostały po smażeniu wrzuć pokrojone w talarki marchewki i posiekaną w pióra cebulę. Smaż przez ok. 5 minut i dodaj do naczynia z mięsem.

7. Całość delikatnie oprósz solą, pieprzem.

8. Wstaw naczynie bez przykrycia do piekarnika na 15 minut.

9. Zmniejsz temperaturę do 160°C.

10. Wyjmij naczynie z piekarnika i dodaj wino oraz bulion tak, aby zakryły mięso. Dodaj przecier pomidorowy, rozgniecione ząbki czosnku, zioła. Przykryj naczynie, wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez ok. 3 godziny.

11. Po 2 godzinach dodaj pokrojone w ćwiartki pieczarki.

12. Danie jest gotowe kiedy widelec łatwo wchodzi w mięso.

13. Podawaj z bagietką i masłem.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

O autorce: Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Zapraszam po więcej na blog Meat my day!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 223

60 min
3
30 min
2
Sałatki Sałatka z surowych warzyw

Polecam bardzo smaczną ,zdrową i szybką sałatkę z warzyw surowych.

Odsłon: 371

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0