5 świątecznych przepisów na najlepsze mięsa

W pierwszy dzień świąt, po postnej Wigilii, na naszych stołach zaczynają pojawiać się mięsa. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że wasi goście będą zachwyceni.

1. Soczysty schab faszerowany gruszkami, boczkiem i chałką

Rozpływający się w ustach schab pachnący świętami z farszem z suszonych grzybów, gruszek, chałki i bekonu oraz pietruszki. Idealny na ciepło i podawany w formie dania obiadowego oraz jako zimny dodatek do pieczywa.
Rada: Aby schab był soczysty i delikatny obłóż go cienkimi wstęgami słoniny.

Składniki:
• 1,3kg schabu (część od karczku)
• 10dag słoniny
• garść gruszek suszonych
• garść grzybów suszonych
• 10dag wędzonego boczku
• 4 kromki chałki
• 4 łyżki pietruszki

Marynata
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka ziaren kolendry
• 1 łyżeczka kozieradki
• 1 łyżeczka rozmarynu
• 1 łyżeczka soli
• ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
1. Suche składniki marynaty utrzyj na proszek w moździerzu. Dodaj oliwę i powstałą masą posmaruj schab. Włóż do pojemnika i wstaw do lodówki na 48 godzin (lub krócej).

2. Grzyby namocz w ciepłej wodzie. Pokrój na kawałki i wrzuć do miski. Dodaj 4 łyżki wody spod grzybów.

3. Dodaj pokrojone na kawałki gruszki, pokrojony w kostkę boczek, porwaną na kawałki chałkę i pietruszkę. Wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

4. W schabie zrób nacięcie w formie gwiazdy (staraj się, żeby nie zrobić na wylot) i nafaszeruj mięso powstałą mieszaniną.

5. Słoninę pokrój w cienkie plasterki i obłóż nimi schab. Całość obwiąż sznurkiem i posyp pietruszką.

6. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180'C na 90 minut.

7. Możesz podawać na gorąco (krój grubsze plastry) z kaszą lub jako wędlina do kanapek (krój cienkie plasterki).

Proste danie, które sprawdzi się w przypadku dużych przyjęć świątecznych. Mięso pieczone z grzybami, z których powstaje gładki, kremowy sos to rozwiązanie dla zapracowanych, ponieważ robi się praktycznie samo.

Rada: Aby cielęcina była soczysta i miękka piecz ją w niskiej temperaturze. Do jej kontrolowania wykorzystaj termometr do mięs.

Składniki
• 1kg cielęciny bez kości (udziec)
• sól
• biały pieprz
• 2 cebule
• 20g suszonych kurek
• 250ml letniej wody
• 1 łyżka masła klarowanego
• brukselka ugotowana al dente
• ziemniaki ugotowane al dente

Przygotowanie
1. Cielęcinę posól i posyp białym pieprzem. Odstaw na 2 godziny.
2. W letniej wodzie zamocz suszone kurki.
3. Na patelni rozgrzej masło klarowane i obsmaż mięso z każdej strony.
4. Przełóż do naczynia żaroodpornego z przykryciem.
5. Na pozostałym na patelni maśle podduś delikatnie pokrojoną w pióra cebulę.
6. Zawartość patelni przelej do naczynia z mięsem. Dodaj grzyby i wodę, w której się moczyły.
7. W mięso wbij termometr kuchenny i ustaw temperaturę 55°C. Piecz ok. 1,5 godziny w temperaturze 160°C.
8. Wyjmij mięso, a pozostały sos i grzyby oraz cebulę przelej do osobnego, wysokiego naczynia. Zmiksuj na gładki mus przy pomocy blendera.
9. Pieczeń podawaj z sosem, ziemniaczkami i brukselką.

Wykwintne danie, na przygotowanie którego potrzeba nieco więcej czasu. W tym przypadku jednak odwdzięczy się na talerzu smakiem i rewelacyjnym wyglądem.
Rada: Aby rolada miała ładny kształt, a mięso pozostało soczyste w środku, odsmaż je na patelni przed zawinięciem w ciasto.

Składniki
• 1 polędwiczka wieprzowa (ok.600g)
• 1 ciasto francuskie
• 1 łyżka oliwy
• 2 łyżki oleju ryżowego
• sól
• pieprz
• 1 jajko

Farsz
• 300g kapusty kiszonej
• 3 łyżeczki chrzanu
• 2 łyżki suszonej żurawiny
• 2 łyżki suszonych śliwek
• 4 łyżeczki sosu Worcestershire
• 4 łyżeczki cukru Demerara
• 2 łyżeczki musztardy francuskiej
• 1 łyżeczka kminku
• 2 łyżeczki majeranku
• 2 łyżki masła
• ok. 300ml wody
Mus jabłkowo-imbirowy

• 4 średnie jabłka
• 1,5cm korzenia imbiru
• 1 gwiazdka anyżu
• 1 laska cynamonu
• 50ml wody

Przygotowanie:

1. Polędwicę oczyść z błonek, natrzyj oliwą, solą i pieprzem. Odstaw na min. 1 godzinę. Jeśli możesz, przykryj i wstaw do lodówki na ok. 10 godzin.
2. W tym czasie przygotuj farsz i nagrzej piekarnik (termoobieg góra) do ok. 180°C.
3. Na patelni rozgrzej olej ryżowy, gdyż ma wysoką temperaturę dymienia, więc śmiało można na nim smażyć w wysokich temperaturach. Umieść na patelni polędwicę i obsmażaj ją z każdej strony po ok. 2 minuty. Zdejmij z patelni i odstaw na bok.
4. Na papierze do pieczenia ułóż płat ciasta i rozsmaruj na nim gotowy, lekko przestudzony farsz zostawiając ok. 5cm ciasta na brzegach.
5. Na farszu ułóż polędwicę i szybko, bardzo ściśle zawiń ciasto tworząc rulon. Umieść go na blaszce wyłożonej papierem łączeniem do spodu.
6. Tępym nożem zrób wzorek na wierzchu uważając, aby nie przeciąć ciasta.
7. Jajko rozbij dokładnie w miseczce i posmaruj całą roladę.
8. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut aż ciasto zrobi się złociste.
9. Wyjmij z piekarnika i odstaw na ok. 10 minut.
10. Podawaj z musem jabłkowo-imbirowym posypanym majerankiem.
Farsz:
1. Kapustę umieść na patelni z masłem, kminkiem, majerankiem, cukrem, sosem Worcestershire, musztardą, chrzanem, żurawiną i pokrojonymi w plastry śliwkami. Dolej ok. 100ml wody i smaż ok. 15 minut mieszając co jakiś czas i pilnując, żeby kapusta się nie przypaliła (jeśli wody będzie za mało, dolewaj małymi porcjami).
2. Dodaj kolejną partię wody (100ml) i przykryj patelnię. Duś 20 minut. Jeśli wody będzie za mało, dodawaj małymi porcjami więcej. Kapusta musi być miękka, a wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć, ale nie może być zbyt wodnista, więc pilnuj, aby odparować nadmiar płynów na sam koniec.
3. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.

Mus jabłkowo-imbirowy:
1. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w drobną kostkę, imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Jabłka i imbir umieść w rondelku. Dodaj anyż, cynamon i wodę.
3. Gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut.
4. Usuń anyż i cynamon oraz zblenduj owoce z imbirem na gładką masę. Możesz posypać majerankiem.
5. Podawaj do mięs, np. polędwicy w cieście francuskim.

 

Eleganckie i bardzo oryginalne danie na świątecznym stole. Wspaniale nadaje się na przystawkę, z małą sałatką z warzyw korzennych i sosem z żurawiny, gruszek lub musem jabłkowym. Świetny na zimno, ale też lekko podpieczony i podany na ciepło na kromce żytniego pieczywa z solonym masłem.

Rada: Za jednym zamachem upiecz kilka wersji pasztetów w mniejszych foremkach - z orzechami, suszonymi owocami, grzybami. Na stole będzie różnorodnie, a to, co zostanie, możesz zamrozić.

Składniki
• 1 królik tuszka
• 15dag podgardla wieprzowego
• 10dag boczku wędzonego
• 2 marchewki
• 1 cebula
• 1 pietruszka
• 1 seler
• 6 suszonych grzybów
• 4 liście laurowe
• 5dag słoniny
• 25dag wątróbki drobiowej
• 1 czerstwa bułka
• 3-4 jajka
• 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
• sól
• pieprz
• 1 łyżka masła

Przygotowanie
1. Tuszkę króliczą podziel na mniejsze części i wraz z boczkiem, obranymi warzywami (odłóż 1 marchewkę, przyda się później) i opłukanymi grzybami oraz przyprawami zalej wodą i gotuj na małym ogniu ok. 1,5h. Sól dodaj w połowie gotowania. 30 minut przed końcem gotowania dodaj słoninę.
2. Mięso ostudź i następnie obierz z kości.
3. Wątróbkę podsmaż na maśle (ok. 5 minut).
4. Bułkę zalej powstałym po gotowaniu bulionem i poczekaj aż nasiąknie i stanie się miękka. Włóż między dłonie i odciśnij nadmiar płynów, jak z gąbki.
5. Mięso, wątróbkę i bułkę zmiel dwukrotnie maszynką do mielenia używając sitka o drobnych oczkach.
6. Dodawaj jaja (najlepiej powoli, sprawdzając konsystencję), pierz, sól, gałkę muszkatołową. Wyrób dłonią i gładką, puszystą masę.
7. UWAGA! Lepiej dodawać po jednym jaju i dostosować ich ilość do konsystencji, która może być różna w zależności od ilości mięsa oraz wielkości jaj.
8. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do masy. Wyrób ponownie.
9. Formę posmaruj tłuszczem i wyłóż pokrojoną na plastry gotowaną słoniną. Nałóż masę dbając o to, aby wypełniła formę do ¾ wysokości. Nakryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika.
10. Piecz ok. 45 minut po czym zdejmij folię i piecz jeszcze ok 15 minut aż wytworzy się delikatna skórka. Pozostaw pasztet w formie do ostygnięcia.

Aromatyczne, piękne i najbardziej klasyczne ze świątecznych dań. Kurczak pieczony w całości z pomarańczami i sosem piernikowym na ryżowym śniegu zachwyci nie tylko najmłodszych.
Rada: Aby kurczak upiekł się równomiernie umieść go na kratce lub marchewkach.

Składniki
• 1 kurczak zagrodowy ok. 1,4kg
• 3 pomarańcze
• kilka suszonych moreli
• 2 torebki ryżu parboiled
• 1granat
• 6 liści laurowych
• 3 laski cynamonu
• 4 łyżeczki przyprawy do piernika
• 3 łyżki masła
• sól
• rękaw do pieczenia

Sos piernikowy
• 8 pierników toruńskich bez polewy
• 200ml wody
• 2 łyżki masła
• 2 łyżeczki przyprawy do piernika
• 2 łyżeczki cukru Demerara
• 8 suszonych śliwek kalifornijskich

Przygotowanie
1. Roztop masło i dodaj do niego sól i przyprawę do piernika. Mieszanką natrzyj kurczaka, także wewnątrz. Do środka włóż laski cynamonu i liście laurowe. Wstaw szczelnie przykrytego do lodówki na kilka godzin.
2. Po tym czasie wyjmij kurczaka i nafaszeruj pokrojonymi w ósemki pomarańczami. Zwiąż kurczaka, aby zawartość nie wypadła podczas pieczenia i włóż do rękawa do pieczenia. Dodaj liście laurowe, pozostałe kawałki pomarańczy i suszone morele.
3. Zamknij rękaw z obu stron całość połóż na blaszkę do pieczenia.
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz tyle, ile waży kurczak, czyli 1h i 40 minut.
5. Po tym czasie wyjmij i ostrożnie przetnij rękaw do pieczenia nożyczkami. Uważaj, aby nie poparzyć się gorącą parą. Wyjmij kurczaka i przełóż na blaszkę. Wlej na nią wszystkie soki z rękawa i upieczone owoce. Sokami polej kurczaka.
6. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 20 minut, aby skórka stała się chrupiąca.
7. W tym czasie ugotuj ryż i wyłuskaj ziarenka granatu oraz przygotuj sos piernikowy.
8. Kurczaka podawaj na dużym talerzu z ryżem i granatem oraz sosem.
Sos piernikowy
1. W rondelku rozpuść masło. Dodaj pokruszone pierniki i dolej 50ml wody.
2. Mieszaj, aby pierniki rozpuściły się. Stopniowo dodawaj po 50ml wody. Jeśli 200ml okaże się za mało, dodaj więcej.
3. Do sosu dodaj cukier, przyprawę do piernika i pokrojone w drobną kosteczkę śliwki.
4. Kiedy pierniczki rozpuszczą się całkowicie i utworzą jednolitą masę, sos będzie gotowy.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

O autorce: Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Zapraszam po więcej na blog Meat my day!

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 462

60 min
7
60 min
6
60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2