50 najlepszych restauracji na świecie - ranking 2016

Za posiłek w tych restauracjach można zapłacić nawet kilka tysięcy złotych. Jednak ceny nie odstraszają smakoszy z całego świata. Zobacz jakie posiłki serwuje się w tych miejscach.

Co roku, po nerwach związanych z przyznawaniem gwiazdek Michelin, na ogłoszenie tego rankingu z drżeniem serca czekają zarówno szefowie kuchni, jak i smakosze z całego świata. Po ujawnieniu które lokale znalazły się na liście 50. najlepszych restauracji świata, zarezerwowanie stolika w którymkolwiek z nich zaczyna graniczyć z cudem. To właśnie te restauracje wyznaczają trendy nowoczesnej gastronomii i są wzorem do którego dążą kucharze ze wszystkich zakątków globu. Co serwuje się w miejscach, które w 2016 roku zostały uznane za najlepsze? Oto ranking „The World's Best 50 Restaurants 2016" w zdjęciach.

 

Miejsca od 50. do 41.

50. Septime, Paryż, Francja

Bertrand Grébaut w Septime nie akceptuje żadnych kompromisów ani granic. Słowo „niemożliwe" dla niego nie istnieje, a nieustanne dążenie do perfekcji to chleb powszedni. Efekt? Jedna z najlepszych restauracji świata, która niezmiennie zachwyca doskonałą kuchnią.


49. Quique Dacosta, Denia, Hiszpania

Za sprawą legendarnego Ferrana Adrii, w Hiszpani narodził się nurt nazywany techno-emocjonalnym gotowaniem. Skupia się on na tym, by za sprawą nowoczesnych technik kulinarnych zamienić posiłek w emocjonalne doświadczenie. W zgodzie z tym nurtem gotuje właśnie Quique Dacosta.


48.Blue Hill at Stone Barns, Pocantico Hills, USA

Dan Barber w Blue Hill nie tylko przygotowuje wszystkie potrawy serwowane gościom, ale również samodzielnie je uprawia. Jest to idealny dowód na to, że restauracja połączona z ekologicznym gospodarstwem to recepta na sukces.


47. Schloss Schauenstein, Furstenau, Szwajcaria

W niewielkiej, hotelowej restauracji, zlokalizowanej w pobliżu szwajcarsko-włoskiej granicy, szef Andreas Caminada zabiera swoich gości w niezwykłą podróż, gdzie na pierwszy plan wysuwają się zapach, tekstura oraz smak potraw.


46. Combal Zero, Rivoli, Włochy

Restauracja, której szefuje Davide Scabin, usytuowana została w tym samym budynku, co lokalne Muzeum Sztuki Współczesnej. Nie jest to z pewnością przypadek, gdyż serwowane tam dania wyglądają jak stworzone przez awangardowego artystę, a nie kucharza.


45. Dinner by Heston Blumenthal, Londyn, Wielka Brytania

Któż z nas nie słyszał o Hestonie Blumenthalu? Jeden z ojców kuchni molekularnej, to prawdziwy czarodziej, który niczym Willy Wonka, przy pomocy jedzenia spełnia dziecięce marzenia i fantazje.


44. Estela, Nowy Jork, USA

Prostota to jedna z głównych zasad przyświecających młodemu szefowi kuchni Esteli - Ignacio Mattosowi. Jednak niech nie dajcie się zwieść mało skomplikowanej formie - serwowane tam dania to bardzo kompleksowe i zaskakujące połączenia smaków.


43. Biko, Meksyk, Meksyk

Dania serwowane w Biko wyglądają nieco jak surrealistyczne obrazy. Potwierdza to tylko mistrzowski fach szefów kuchni - Mikela Alonso, Bruno Oteizy oraz Gerarda Bellvera.


42. Ultraviolet by Paul Pairet, Szanghaj, Chiny

Ultraviolet jest uznawana za jedną z najbardziej awangardowych restauracji na świecie. Nowoczesna technologia przeplata się tutaj ze sztuką kulinarną najwyższych lotów. A wszystko to za sprawą szefa Paula Paireta, który w ten sposób urzeczywistnił swój pomysł na nowoczesne gotowanie.


41. Fäviken, Jarpen, Szwecja

Posiłek w Fäviken jest prawdziwym doświadczeniem. Nie jest to jedno z tych miejsci, do których wpada się przy okazji. Już sama lokalizacja restauracji sprawia, że wizyta w niej wymaga osobnego planowania i małej wycieczki. Jednak warto podjąć wysiłek i dotrzeć do Järpen, tylko po to, by spróbować niesamowitych dań, przygotowywanych przez Magnusa Nilssona i jego zespół.

40. Relae, Kopenhaga, Dania

Szef Christian Puglisi kulinarne doświadczenie zdobywał w kopenhaskiej Nomie, uznawanej wówczas za najlepszą restaurację na świecie. Wyniesione stamtąd doświadczenie, połączone z konsekwencją i nieustannym dążeniem do perfekcji okazały się być kluczem do sukcesu.


39. Le Calandre, Rubano, Włochy

Współczesna kuchnia powinna nie tylko smakować, ale również zachwycać i bawić - oto dewiza Massimiliano Alajmo, szefa kuchni włoskiej Le Calandre. Prawdopodobnie jest w tym wiele racji, gdyż Massimiliano został najmłodszym szefem, jaki kiedykolwiek zdobył trzy gwiazdki Michelin.


38. De Librije, Zwolle, Holandia

Szef kuchni Jonnie Boer przez 20 lat miał gigantyczny wpływ na to, jak wygląda współczesna kuchnia holenderska. Boer wszystkie swoje doświadczenia przekuł w menu restauracji De Librije, które obfituje w zaskakujące i zapadające w pamięć połączenia smaków.

 

37. Nahm, Bangkok, Tajlandia

Urodzony w Australi, a wyszkolony we Francji David Thompson, zakochał się w kuchni tajskiej i z nią postanowił związać swoją karierę. W restauracji Nahm udowadnia, że dogłębne zrozumienie i poznanie lokalnych produktów stanowi klucz do sukcesu. 

 

36. Boragó, Santiago, Chile

Szef kuchni Rodolfo Guzmán czerpie inspiracje z wszystkiego, co go otacza. Jak sam podkreśla, życie i gotowanie w zgodzie z naturą, jest jego priorytetem. Stąd też na przygotowywanych przez niego talerzach pojawiają się świeże i lokalne produkty, które zostały przetworzone jedynie w minimalnym stopniu. 

 

35. Vendôme, Bergisch Gladbach, Niemcy

Kierujący restauracją Vendome, Joachim Wissler, jest przedstawicielem nowej szkoły w niemieckiej kuchni. Zapomnijcie o tłustych golonkach i wurstach. Tutaj serwuje się naprawdę wyjątkowe dania, z wykorzystaniem zapomnianych składników i receptur. 

 

34. Tim Raue, Berlin, Niemcy

Tim Raue pragnął być architektem, ale nie miał pieniędzy, by rozpocząć kosztowne studia. Wówczas zdecydował, że zajmie się kuchnią. Szczęśliwe zrządzenie losu sprawiło, że w ten sposób światowa gastronomia zyskała jednego z najciekawszych szefów kuchni w Europie. 

 

33. Attica, Melbourne, Australia

Najlepsza restauracja w Australii? Bezsprzecznie Attica, kierowana przez Bena Shewry'ego. Stworzone przez niego menu, pełne jest zaskakujących odwołań do autralijskiej kultury oraz tradycyjnej kuchni. Aż dziw bierze, że Shewry nie jest rodowitym Australijczykiem. 

 

32. André, Singapur

Szef kuchni Andre Chiang przez lata kształcił się pod okiem najlepszych europejskich kucharzy, tylko po to, by powrócić do Singapuru i stworzyć jedną z najciekawszych restauracji w Azji. W restauracji Andre wszystko skupia się wokół uznawanej za szczęśliwą, cyfry 8. W przypadku Chianga wiara w jej magiczną moc chyba naprawdę zadziałała. 

 

31. Nihonryori RyuGin, Tokio, Japonia

W kuchni Seiji Yamamoty stare spotyka się z nowym, aby stworzyć wyjątkowe kompozycje, które zaskakują i zachwycają gości z całego świata. Mogłoby się wydawać, że w Nihonryori RyuGin granice nie istnieją, a liczy się jedynie smak. 

 

30. Astrid y Gastón, Lima, Peru

Restauracja prowadzona przez jednego z najpopularniejszych, peruwiańskich kucharzy - Gastona Acurio - od lat zachwyca świeżym i niekonwencjonalnym podejściem do gotowania. Miejsce w gronie najlepszych restauracji świata tylko potwierdza, że warto się tam wybrać. 

 

29. Tickets, Barcelona, Hiszpania

Ferran Adria - uznawany za ojca współczesnej kuchni - przez lata prowadził bezkonkurencyjną restaurację El Bulli. Po jej zamknięciu założył Instytut Kulinarny El Bulli, kształcący młodych, zdolnych szefów kuchni. Śladami ojca podąża obecnie Albert Adria - szef restauracji Tickets.

 

28. Geranium, Kopenhaga, Dania

Skandynawscy szefowie kuchni od lat wyznaczają trendy w światowej gastronomii. Ich bezkompromisowe podejście do takich zagadnień jak świeżość i lokalność produktów, zaowocowało powstaniem wielu zachwycających restauracji. Jedną z nich jest Geranium prowadzone przez Resmusa Kofoeda. 

 

27. Saison, San Francisco, USA

Codziennie zmieniane menu w Saison, to doskonały dowód na to jak niezwykle utalentowany szef odpowiada za tę restaurację. Dania wychodzące spod ręki Joshuy Skenesa, są świetnym przykładem jak łączyć nowoczesną gastronomię z poszanowaniem dla środowiska i tradycyjnych zasad sztuki kulinarnej. 

 

26. The Clove Club, Londyn, Wielka Brytania

Obserwując tegoroczne zestawienie najlepszych restauracji, można dojść do wniosku, iż Londyn zaczyna wyrastać na światową stolicę dobrego smaku. Swój udział miał w tym również szef Isaac Mc Hale, pracujący w The Clove Club. 

 

25. Pujol, Meksyk, Meksyk

Szef Enrique Olvera stał się w Meksyku najprawdziwszym celebrytą. Jego zaskakująca wyobraźnia kulinarna zdaje się nie mieć żadnych granic. W menu Pujol znajdziemy zarówno dania nawiązujące do światowych klasyków haute cuisine, jak i meksykańskiego fast-foodu. Jakimś cudem, tworzą one spójną i zachwycającą całość.

24. Le Bernardin, Nowy Jork, USA

Restauracja Le Bernardin, podobnie jak jej szef Eric Ripert, to już prawdziwa legenda. Doskonałe miejsce dla wszystkich wielbicieli owoców morza. Mimo iż Ripert piastuje stanowisko szefa kuchni od 20 lat, nigdy nie wpadł w rutynę, a jego potrawom nie brakuje polotu ani finezji.


23. Gaggan, Bangkok, Tajlandia

Goście z całego świata zjeżdżają, by spróbować niezwykłych dań serwowanych w restauracji, która dwukrotnie zdobyła tytuł najlepszego, azjatyckiego lokalu. Menu proponowane przez szefa Gaggana Ananda to intrygujące połączenie kuchni indyjskiej i tajskiej. Prawdziwa, kulinarna przygoda.


22. The Test Kitchen, Kapsztad, RPA

Oczy kulinarnego świata dopiero niedawno zwróciły się ku Afryce. Wówczas okazało się, że możemy odnaleźć tam wielu wyjątkowo uzdolnionych szefów kuchni, prowadzących niezwykłe restauracje. Jednym z nich jest Luke Dale- Roberts. Ryzykowne kombinacje smakowe i brak poszanowania dla jakichkolwiek kulinarnych zasad to jego znaki rozpoznawcze. Efekt? Zachwycający.


21. Arzak, San Sebastian, Hiszpania

Nazwisko Arzak to już najprawdziwsza, kulinarna legenda, bez której trudno wyobrazić sobie współczesną, hiszpańską gastronomię. W niedużej, rodzinnej restauracji w San Sebastian będziecie mogli przekonać się, w jaki sposób niepozorne produkty zamieniane są w wyjątkowe dania.

20. Amber, Hong Kong, Chiny

Jeśli będąc w Hong-Kongu będziecie chcieli zjeść naprawdę wyjątkowy posiłek, wybierzcie się do Amber. Szef Richard Ekkebus zagwarantuje wam niezwykłą, kulinarną przygodę.


19. Arpège, Paryż, Francja

Francja to kolebka dobrego smaku, a kuchnia Alaina Passarda jedynie potwierdza tę tezę. Restauracja Arpege w 1996 roku zdobyła trzy gwiazdki Michelina i od tej pory nawet na chwilę nie obniżyła lotów.

 

18. White Rabbit, Moskwa, Rosja

Jedyna w tym zestawieniu, rosyjska restauracja nieustannie zaskakuje swoich klientów wyjątkowym podejściem do tradycyjnej kuchni. Szef Vladimir Mukhin swoje inspiracje czerpie inspiracje z tradycyjnych dań kuchni rosyjskiej oraz sztuki i architektury tego kraju.


17. Piazza Duomo, Alba, Włochy

Piemont, gdzie znajduje się Piazza Duomo, obfituje w wyjątkowe produkty, które stanowią bazę dla dań przygotowywanych przez Enrico Crippę. Na talerzach znajdziemy między innymi; lokalną wołowinę, orzechy, dzikie trufle oraz warzywa, które szef kuchni samodzielnie uprawia na swojej farmie.


16. Azurmendi, Larrabetzu, Hiszpania

W bardzo nowoczesnej przestrzeni restauracji Azurmendi, szef Eneko Atxa serwuje równie modernistyczne dania, które zaskakują smakiem, teksturą oraz niekonwencjonalnym podejściem do tradycyjnych produktów.


15. Alinea, Chicago, USA

Jedna z najlepszych, amerykańskich restauracji znajduje się w Chicago, a kieruje nią wyjątkowy szef Grant Achataz. Przygotowywane przez niego dania zacierają granicę pomiędzy gastronomią a sztuką - szokują, bawią i prowokują.


14. The Ledbury, Londyn, Wielka Brytania

Pochodzący z Australii Brett Graham swoją przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 15 lat. Mozolnie piął się po szczeblach kariery, aż w końcu w wieku zaledwie 25 lat został szefem kuchni w londyńskiej The Ledbury. W skomponowanym przez niego menu znajdziemy mnóstwo lokalnych, brytyjskich produktów oraz wyśmienitą dziczyznę.


13. Maido, Lima, Peru

Jak wygląda połączenie kuchni japońskiej i peruwiańskiej? Możecie się o tym przekonać restauracji Maido, gdzie pod czujnym okiem Mitsuharu Tsumury powstają dania, ktore zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem.


12. Quintonil, Meksyk, Meksyk

Młody szef kuchni, Jorge Vallejo, szturmem podbił serca krytyków kulinarnych oraz miłośników dobrego jedzenia. W restauracji Quintonil reinterpretuje tradycyjne, meksykańskie smaki, prezentując je w nowoczesnej formie.


11. D.O.M., Sao Paulo, Brazylia

Kolejna w tym zestawieniu południowoamerykańska restauracja to nie przypadek. Smakosze z całego świata dopiero odkrywają te smaki. Jeśli chcecie rozpocząć przygodę z brazylijską kuchnią nie znajdziecie lepszego miejsca niż restauracja D.O.M. kierowana przez Alexa Atalę.

10. Asador Etxebarri, Axpe, Hiszpania

Proste produkty, przygotowane w wyjątkowy sposób - właśnie to oferuje wam szef Victor Arguinzoniz w restauracji Asador Etxebarri. Świeżość stawia się tutaj na pierwszym miejscu, dzięki czemu na talerzach znajdziemy jedynie lokalne produkty, spośród których część wyrosła w restauracyjnym ogrodzie.


9. Steirereck. Wiedeń, Austria

Szef Heinz Reitbauer całkowicie odmieni wasze postrzeganie kuchni austriackiej. Każdy posiłek w Steirereck to kulinarny spektakl, obfitujący w świeże, lokalne produkty przygotowane z wykorzystaniem wyjątkowych technik. Dokładnie to, czego możemy oczekiwać po jednej z najlepszych restauracji na świecie.


8. Narisawa, Tokio, Japonia

Szef Yoshihiro Narisawa opuścił dom w wieku 19 lat po to, aby szkolić się w najlepszych, europejskich restauracjach. Po latach powrócił w rodzinne strony, by stworzyć jedną z najlepszych i najbardziej intrygujących restauracji w Japonii.


7. Mugaritz, San Sebastian, Hiszpania

Kiedyś tytuł najbardziej wpływowego, hiszpańskiego kucharza dzierżył Ferran Adrià, jednak teraz jego miejsce zajął Andoni Luis Aduriz - szef kuchni w restauracji Mugaritz. Posiłek tam to niezwykłe doświadczenie, które zapamiętuje się na długie lata.


6. Mirazur, Menton, Francja

Szef Mauro Colagreco - pół Włoch, pół Argentyńczyk - osiadł na Lazurowym Wybrzeżu, gdzie tworzy jedną z najbardziej interesujących, francuskich restauracji - Mirzaur. Jego dania zaskakują formą, smakiem i doborem składników.

 

5. Noma, Kopenhaga, Dania

Przez wiele lat kopenhaska Noma dzierżyła tytuł najlepszej restauracji świata. Obecnie spadła na miejsce 5, co nie oznacza, że szef René Redzepi obniżył loty. To właśnie tutaj narodziła się współczesna kuchnia skandynawska, która inspiruje kucharzy z całego świata.


4. Central, Lima, Peru

Obecność południowoamerykańskiej restauracji w czołówce rankingu nie powinna dziwić nikogo, kto miał okazję tam zjeść. Szef Virgilio Martinez zabiera nas w niezwykłą podróż po peruwiańskich smakach, prezentując w czasie dwudziestodaniowej kolacji wszystko to, co najlepsze i najsmaczniejsze w jego ojczyźnie.


3. Eleven Madison Park, Nowy Jork, USA

O stażu w tej restauracji marzą kucharze z całego świata - otrzymać go udaje się tylko nielicznym. Wysoki standard oraz wyjątkowe menu zapewnia duet Daniel Humm i Chris Flint. Każdy smakosz powinien odwiedzić to miejsce przy okazji wizyty w Nowym Jorku.


2. El Celler de Can Roca, Girona, Hiszpania

Prowincjonalna Giorona skrywa prawdziwy skarb - restaurację El Celler de Can Roca, prowadzoną przez Jordiego Rocę i jego dwóch synów. Tworzone przez nich menu oszałamia połączeniami smaków oraz niesamowitym wyborem win.


1. Osteria Francescana, Modena, Włochy

Przez kilka lat Osteria Francescana zajmowała drugie miejsce w światowym rankingu. W tym roku zdeklasowała rywali. Szef kuchni - Massimo Bottura - na co dzień mierzy się z tradycyjną, włoską kuchnią, interpretując ją w zaskakujący, odważny, a momentami nawet szalony sposób.

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7
15 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2