Do góry

Newsy

6 ciast, które każdy powinien znać

Bez nich trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek, większą lub mniejszą, uroczystość. Niektóre z nich potrafią być ozdobą stołu, inne z kolei są prawdziwymi arcydziełami, stanowiącymi wyzwanie dla niejednego kucharza. O czym mowa? Oczywiście o legendarnych ciastach!

Fot. 123RF/Picsel

Cukiernicy już od setek lat prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych i bardziej zaskakujących deserów. Szczególnie wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów są ciasta i torty, których stworzenie wymaga sporego kunsztu, doświadczenia oraz niczym nieograniczonej wyobraźni. Połączenie tych trzech cech, niemal w stu procentach gwarantuje nam bajeczny efekt, przypominający małe dzieło sztuki. Takie torty potrafią stać się wizytówką miejsca, gdzie są serwowane, przyciągając smakoszy z całego świata.

Niektóre z tych przepisów stały się tak popularne, że toczono o nie wieloletnie spory, a nawet batalie sądowe. Czy było warto? Na to pytanie nie potrafimy odpowiedzieć, wiemy jednak, że wszystkie opisane poniżej desery są warte grzechu, a każdy łasuch powinien skosztować ich choć raz w życiu.

1. Pavlova

Jeśli torty kojarzą wam się jedynie z przekładanym kremem biszkoptem, ta propozycja zmieni wasz pogląd na ten deser. Tort Pavlovej, to wyjątkowa propozycja, której przygotowanie wymaga niezwykłego kunsztu. O miano ojczyzny tego smakołyku po dziś dzień spierają się ze sobą Australią i Nowa Zelandia. Pewnym jest, że po raz pierwszy, ten wyjątkowo lekki tort bezowy, przygotowano w połowie lat 20. XX wieku, jako hołd dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej.


Jak przygotować to ciasto? Kliknij, aby zobaczyć przepis!

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 21 kwietnia A "nasza baba drożdżowa" - też znany przepis na świecie pod nazwą "Baba polska."

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń