6 niezwykłych właściwości kozieradki

Kozieradka lekarska uważana jest za doskonały afrodyzjak. I już ten fakt z pewnością zachęci wiele osób do jej wypróbowania. Ponadto, właściwości kozieradki sprawiają, że można uznać ją za magiczną przyprawę.

Kozieradka pospolita to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. Zwana jest również koniczyną grecką, greckim sianem lub bożą trawką. W naturalnym lecznictwie używana jest od wieków, a najczęściej stosuje się ją w tradycyjnej medycynie chińskiej i hinduskiej. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym przyprawa ta znalazła z zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w lecznictwie oraz kosmetyce. Dlaczego powinniśmy wprowadzić kozieradkę do naszej diety?

1. Wspiera układ pokarmowy

Kozieradka ma nieoceniony wpływ na cały układ pokarmowy. Usprawnia i przyśpiesza trawienie, a także przeciwdziała zaparciom. Dzieje się tak, ponieważ nasiona pobudzają produkcję soków trawiennych, a zarazem zawierają w sobie duże ilości błonnika, odpowiadającego za prawidłową pracę jelit. Substancja ta jest niemal niezbędna w naszej diecie, jeśli chcemy zrzucić kilka kilogramów bez większego wysiłku.

Warto wiedzieć, że kozieradka może okazać się pomocna w trakcie leczenia hemoroidów, pasożytów przewodu pokarmowego, a także wrzodów żołądka. Po roślinę tę powinny sięgnąć również osoby, znajdujące się w grupie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego, bowiem zawarte w niej substancje mają właściwości antynowotworowe.

Masz problem ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu? Jeżeli odpowiedziałeś twierdząco, kozieradka może zupełnie odmienić twoje życie. Nasiona tej wspaniałej rośliny przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu, zwanego LDL. Wszystko to za sprawą saponin steroidowych, które odpowiedzialne są za jego metabolizm i przemianę w wątrobie do kwasów żółciowych. Dodatkowo, saponiny wydłużają okres wchłaniania się związków tłuszczowych, co przekłada się na zahamowanie rozwoju miażdżycy i związanych z nią chorób serca.

Jeżeli zdecydujemy się na spożywanie nasion kozieradki, z pewnością bardzo szybko odczujemy poprawę samopoczucia. Dzięki zawartym w niej substancjom, roślina ta opóźnia opróżnianie żołądka i redukuje wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku. Jest to niezwykle cenna informacja nie tylko dla cukrzyków, ale także dla osób odchudzających się.

Kozieradka wykazuje również właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Udowodniono naukowo, że wyciągi z kozieradki działają jak antybiotyk. Roślina ta zwalcza takie bakterie jak chociażby gronkowiec złocisty, E. coli, pałeczka zapalenia płuc, dwoinka rzeżączki czy nawet salmonella. Z kolei wodne ekstrakty z korzeni i pędów kozieradki, działają przeciwgrzybiczo, zwalczając drobnoustroje chorobotwórcze.

Do właściwości leczniczych kozieradki należy również działanie przeciwbólowe oraz przeciwgorączkowe. Dodatkowo, wykorzystuje się ją w leczeniu choroby Alzheimera. Z kolei w Azji, nasiona tej rośliny stosowane są jako środek pobudzający laktację. Ze względu na działanie wykrztuśne, kozieradka używana jest również w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych.

Warto wiedzieć, że kozieradkę możemy wykorzystać w przygotowaniu domowych zabiegów upiększających. Jeżeli borykasz się z problemem suchych i łamliwych włosów, użycie wcierki na bazie tej rośliny widocznie je odżywi i wpłynie na ich strukturę. Taka odżywka zapobiega wypadaniu włosów, a przy tym stymuluje wzrost nowych kosmyków. Ponadto, kozieradka pomoże nam również w pielęgnacji skóry wrażliwej i trądzikowej, łagodząc stany zapalne i likwidując przebarwienia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Polędwica po królewsku

Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...

Odsłon: 472

60 min
2
Dania główne Kotlety diakona

Kotlety diakona to proste i szybkie danie, które praktycznie robi się samo! N...

Odsłon: 946

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysły na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4