Do góry

Newsy

6 tradycyjnych dań, których powinieneś spróbować, będąc w Hiszpanii

Hiszpania kulinarnie kojarzy się przede wszystkim z paellą i oliwkami, choć nie tylko. Na talerzach Hiszpanów pojawiają się też inne, mniej oczywiste dania. My nie umiemy żyć bez pierogów, a bez czego Hiszpanie i Katalończycy? Jaką historię ma kuchnia hiszpańska i czego warto spróbować, wyjeżdżając na Półwysep Iberyjski?

Fot. Adobe Stock

Od zawsze kuchnia danego regionu wiąże się z jego położeniem geograficznym, historią oraz, chcąc nie chcąc, sytuacją polityczną. Na kuchnię hiszpańską wpływa bliskość Morza Śródziemnego oraz Oceanu Atlantyckiego, które dostarczają Hiszpanom owoców morza. Kulinaria hiszpańskie wiążą się również z latami okupacji kraju przez inne państwa.

Kuchnia hiszpańska - cały świat na jednym talerzu
Hiszpania ma bogatą historię podbojów i okupacji. Wpływy greckie i rzymskie zaowocowały na stołach hiszpańskich oliwkami, oliwą z oliwek oraz obfitością wina, natomiast Celtowie przywieźli ze sobą na tereny Półwyspu Iberyjskiego wiele przepisów na placki nadziewane mięsem i rybami. Na początku VIII wieku Maurowie (Arabowie z północnej Afryki) przekroczyli Gibraltar i weszli do Hiszpanii, zajmując ją przez następne 700 lat, dopóki Hiszpanie nie postanowili ich wypędzić.

Stąd też częsta obecność w przepisach typowych dla Arabów składników, takich jak trzcina cukrowa, miód, szafran, bakłażany, migdały i cytryny.

Po odkryciu Nowego Świata Hiszpania skolonizowała wiele obszarów Ameryki Południowej, sprowadzając do kraju produkty z obu Ameryk, takie jak bataty, pomidory, ziemniaki, fasolę, kukurydzę, czekoladę, wanilię i paprykę, bez której ciężko wyobrazić sobie klasyczną hiszpańską kuchnię. Co ciekawe, Hiszpanie jako pierwsi w Europie zaczęli jeść pomidory. Inne kraje aż do XIX w. uznawały je za trujące.

To wszystko tłumaczy, dlaczego kuchnia hiszpańska jest obecnie tak zróżnicowana i stanowi świetną bazę do eksperymentów fusion. Zacznijmy jednak od równie bogatej tradycji. Czego trzeba spróbować, będąc w Hiszpanii.

Ile Hiszpanów, tyle paelli

Mówi się, że ile Hiszpanów, tyle przepisów na paellę. Każdy z nich będzie poprawny. Danie wywodzi się z Walencji. Typowy przepis zawiera kurczaka, królika, białą fasolkę, groszek, warzywa i owoce morza, w tym np. kalmary, mule czy małże. Zdarzają się też wersje uboższe, np. z węgorzem lub tylko z kaczką. Czasami ryż barwi się na czarno atramentem z ośmiornicy.

Fot. Adobe Stock

Szynka ze szczęśliwej świnki

Hodowcy czarnej iberyjskiej świni, z której wytwarza się jamon iberico wychodzą z założenia, że dobrze traktowane za życia zwierzę "odwdzięczy się" znakomitej jakości mięsem. Wśród jamon iberico można wyróżnić różne rodzaje, np. znaną szynkę serrano. Typy szynki dzielą się w zależności od sposobu, czasu hodowli i diety świni. Jamón ibérico de bellota to szynka najwyższej klasy, z czarnej świni, która wędruje po lasach dębowych, jedząc w ostatnim etapie hodowli wyłącznie żołędzie.

- Taką szynkę (i inne wysokiej jakości wędliny) kupisz na dużych ulicznych targach, m.in. w Katalonii, na barcelońskim La Boqueria przy głośnej i tłocznej La Rambla - radzi Edyta Romanowska, ekspertka biura podróży R.pl. Szynka wisi w kawałach na mocnym sznurze, nad ladą lub spoczywa na specjalnej podstawce, tzw. jamonerze, czekając na ścięcie. W szynkarniach pracują wyspecjalizowane osoby, które zajmują się krojeniem szynki profesjonalnie, zgodnie z przyjętymi zasadami. Każdy szczegół, jak widać, ma znaczenie.

Fot. Adobe Stock

Katalońska esqueixada

Wybierając się w głąb Katalonii, warto poznać bardzo ważny dla jej kuchni składnik. Jest to solony, surowy, odmoczony, a następnie wysuszony dorsz, który dodaje się do odświeżającej, lekkiej sałatki zwanej esqueixada, serwowanej z pomidorami, oliwkami i cebulą. Co ciekawe, dorsz ten znany jest też w kuchni portugalskiej pod nazwą bacalhau.

Fot. Adobe Stock

Gazpacho - letni przysmak na chłodno

W letnie miesiące w Hiszpanii poza esqueixadą jada się też gazpacho lub salmorejo.

Ostry, pomidorowy chłodnik z hiszpańskich pomidorów nie ma sobie równych, szczególnie w upalny dzień. Oprócz pomidorów zawiera zieloną paprykę, ogórki, czosnek, cebulę, ocet i zioła. Nieco bardziej kaloryczna jest salmorejo - wersja andaluzyjska tej zupy, z puree z chleba, czasami z plastrem szynki lub kawałkami jajka na wierzchu.

Fot. Adobe Stock

Pulpo a la gallega

To danie znajdziesz w wielu galicyjskich restauracjach. Ośmiornica marynowana jest w 3 prostych składnikach - mielonej papryce, grubo mielonej soli kamiennej i oliwie z oliwek. Na sposób tradycyjny, podawana jest z ziemniakami, na drewnianym talerzu. Na lokalnych targach bywa gotowana w miedzianych kotłach, które podobno, jak żadne inne naczynia, nadają temu daniu wyjątkowy smak.

Fot. Adobe Stock

Dania Półwyspu Iberyjskiego, dzięki bogatej i skomplikowanej historii regionu, są różnorodne i bogate w składniki, co przekłada się na ich smak. Jednocześnie jednak, często są to potrawy jednogarnkowe lub jednopatelniowe, dość proste do przyrządzenia, pod warunkiem, że zna się składniki i są one świetnej jakości. Tu zapewnia je pełen słońca region o żyznej ziemi. Wybierz się więc do Hiszpanii na kulinarną fiestę zakończoną siestą. To kraj idealny dla koneserów jedzenia, którzy umieją cieszyć się życiem.

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń