Acai - prawdziwe superjagody czy oszustwo?

Przybyły do nas z amazońskich lasów. Rdzenni Amerykanie (Anomabi) używali ich od zawsze. W świecie Zachodu są obecne od całkiem niedawna. Czy jagody acai, okrzyknięte superjagodami, są rzeczywiście eliksirem zdrowia i młodości?

Czy słynne jagody acai to zwykłe oszustwo? Fot. 123RF.COM/PICSEL

Acai to ciemnofioletowe jagody o średnicy ok. 25 mm z jedną pestką, cierpkie w smaku i rosnące w gronach. Wyglądają niepozornie, jednak w środku kryje się niesamowite bogactwo, umiejętnie wykorzystywane marketingowo przez producentów.


Prawdziwa, zaskakująca skarbnica

Acai zawiera korzystne dla zdrowia tłuszcze (!), w ilości zbliżonej do tych w oliwie z oliwek, a także pełny komplet białek, w dodatku w zalecanych dla człowieka proporcjach.

Przeciwutleniacze także zaskakują: jest ich aż 33-krotnie więcej niż w czerwonych winogronach. Tego rodzaju substancja w różny sposób zapobiegają niekorzystnemu działaniu wolnych rodników w organizmie.

W pulpie pozyskiwanej z jagód acai jest aż 1180 mg/kg wapnia. Występuje w niej także dużo błonnika (44,2 proc. suchej masy), korzystnie działającego na funkcjonowanie układu trawiennego. W porównaniu z błonnikiem czy innymi składnikami pokarmowymi, cukrów jest w acai niewiele - ok. 1,3 g na 100 g suchej masy.


Jakich minerałów brakuje w diecie Polaka? Kliknij!

Jakich minerałów brakuje w diecie Polaka? Kliknij!


Jagody acai rosną w lasach amazońskich. W Polsce można je dostać wyłącznie w postaci liofilizowanej lub przetworzonej na sok, istnieją także tabletki z wyciągiem z acai (reklamowane jako odchudzające, o czym przeczytacie poniżej). Te owoce niestety nie nadają się do transportu ani przechowywania w nieprzetworzonej formie (jak np. jabłka). Już po ok. 12 godzinach po zebraniu zaczynają się psuć.

Lepiej wybierać soki z acai zawierające cząsteczki owoców, nie te całkowicie klarowne. Zawartość antocyjanów (tych samych przeciwutleniaczy, które można znaleźć w winogronach i czerwonym winie) jest w nich dwukrotnie większa niż w klarownych sokach.


Cudowny lek na wszystko. Kliknij!

Cudowny lek na wszystko. Kliknij!


Odchudzanie z acai?

Ze względu na korzystny skład acai, okrzyknięto ją superjagodą. W tym momencie wiadomo jednak tylko, jakie substancje się w niej znajdują (a i to nie do końca: Według części naukowców w tych jagodach zawartych jest ponad 50 substancji, których nie umiemy jeszcze zidentyfikować). Nie ma badań na ludziach in vivo (w żywym organizmie) potwierdzających jej skuteczność w odchudzaniu.


Inne dietetyczne oszustwo: Ujemne kalorie. Kliknij!

Inne dietetyczne oszustwo: Ujemne kalorie. Kliknij!


W Ameryce tabletki odchudzające z owoców acai nie tylko były reklamowane jako przebadane i skuteczne, ale także jako polecane przez osoby publiczne, takie jak Oprah Winfrey. Prowadząca Oprah Winfrey Show pozwała firmy promujące się za pomocą jej nazwiska. Sprawę wygrała.


Temat specjalny: Odchudzanie bez wyrzeczeń. Kliknij!


Antyrakowy potencjał

Przeprowadzono jednak badania nad potencjałem antynowotworowym tych jagód. Komórki ludzkiej białaczki HL-60 pod wpływem polifenoli z jagód acai popełniały "samobójstwo", czyli ulegały apoptozie. Trzeba jednak pamiętać, że wykorzystane jagody miały formę pasteryzowanej i zamrożonej pulpy, z której naukowcy wyizolowali poszczególne grupy polifenoli. W tym przypadku badań nie przeprowadzono na żywym organizmie, a na wyizolowanych komórkach.

Istnieją jednak także badania, które mówią, że potencjał antyoksydacyjny acai jest niższy niż winogron, aceroli, mango czy truskawek. Były to eksperymenty in vitro (poza żywym organizmem). Trzeba pamiętać, że ilość antyoksydantów to jedno, a ich biodostępność, czyli możliwość wykorzystania przez organizm, to drugie. Naukowcy oceniają, że polifenole są wykorzystywane w ok. 10 proc. Reszta jest po prostu wydalana.


Cała prawda o antyoksydantach. Kliknij!

Cała prawda o antyoksydantach. Kliknij!


Odporność

Owoce acai mobilizują układ immunologiczny, co potwierdzają badania in vitro (poza organizmem żywym) i in vivo. Polisacharydy w nich zawarte zwiększają aktywność limfocytów T gamma delta. Te komórki walczą z infekcjami i nowotworami oraz regulują odpowiedź immunologiczną. Nie można jednak traktować owocu jak leku.

Pamiętajmy, że moda na poszczególne "superprodukty" przemija - a zasady zdrowego odżywiania pozostają te same. I tylko one - razem z aktywnością fizyczną - są w stanie zapewnić nam zdrowie, dobre samopoczucie i smukłą sylwetkę.


7 sposobów na poprawę odporności. Kliknij!

7 sposobów na poprawę odporności. Kliknij!

Zobacz też zaskakujące właściwości: Komosy ryżowejDyni | AmarantusaPapryki | Ogórków

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła wykorzystane w artykule znajdziesz tutaj.

1
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka w białej kiełbasie

Jajka w białej kiełbasie po szkocku to świetna propozycja na elegancką przyst...

Odsłon: 916

30 min
1
15 min
7
15 min
4
Dania główne ryż po kurdyjsku

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...

Odsłon: 1530

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

0
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3
Informacje Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne. Zwyciężyło w prestiżowym rankingu

Popularny serwis Taste Atlas przygotował ranking 10 najlepszych deserów serowych. Polskie ciasto okazało się bezkonkurencyjne, pokonując równie pop...

11
Informacje Nie przegap kwitnienia. Zabierz i zrób najlepszy syrop na zapalenie oskrzeli, chore gardło i krtań

Podbiał pospolity to bardzo popularna i niewymagająca roślina. Porasta łąki, skarpy, przydrożne rowy i miedze. Właściwości zdrowotne podbiału znane...

4