Amerykańskie barbecue i meksykańskie fajitas – grillujemy dookoła świata

Grillowanie to „polski sport narodowy” - wtopiło się w polski krajobraz tak bardzo, że nie zastanawiamy się, skąd do nas przyszło i kiedy. Tymczasem grill na świeżym powietrzu, będący formą spędzania czasu, okazją do spotkania ze znajomymi czy rodzinnego świętowania, nie ma w Polsce długiej historii.

Moda na grillowanie przyszła u nas dopiero wraz z transformacją ustrojową.Jak się zaraz okaże, grill to prawdziwy obieżyświat i bywalec wszystkich kontynentów. Oznacza to dla nas mnóstwo zagranicznych inspiracji i całą garść ciekawostek na temat tego, w jaki sposób grilluje się na świecie. Jeśli uważamy się za fanów grillowania, jest kilka rzeczy, o których powinniśmy wiedzieć. Pieczenie na ruszcie było nieobce człowiekowi od wieków. W tej ‘'sztuce" wyspecjalizowali się zwłaszcza Indianie amerykańscy, którzy konstruowali gliniane paleniska. To z ich języka pochodzi słowo barbecue oznaczające kratę. W Europie przyjęła się nazwa „grill" od francuskiego i angielskiego słowa grille, czyli krata.

Grill w znanej nam dziś formie powstał w latach 50. XX wieku w Ameryce. Podobno twórca został zainspirowany... pływającą boją. Przeciął ją na pół w poziomie, dospawał do niej trzy pręty podtrzymujące konstrukcję, dołożył ruszt, a całość nakrył górną połową boi. Ot i tak powstał pierwszy grill. Ponoć swój udział w rozwoju grilla miał nawet współpracownik Henry'ego Forda, który postanowił wykorzystać w procesie opiekania drobne kawałki węgla drzewnego - odpady z produkcji sławnego modelu forda „T".

 

W Ameryce nie tylko Indianie, ale również hodowcy bydła opiekali mięso na ruszcie. Stąd Amerykanie doszli do perfekcji w przygotowywaniu mięsa wołowego. Symbolem amerykańskiego grillowania są żeberka w sosie barbecue oraz łopatka wieprzowa z grilla.

 

Ponadto wielkim rarytasem i kwintesencją amerykańskiego stylu jest opiekana na ruszcie kolba kukurydzy, doprawiona solą, cukrem, podlana odrobiną wody i zawinięta w folię aluminiową. Taką zgrillowaną kukurydzę Amerykanie zazwyczaj podają z masłem.

Wykonane z indyka, ze względu na swoją formę, będą stanowiły miłą odmianę od typowych grillowych dań.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe


Składniki:

  • 500 g piersi z indyka,
  • 4 łyżki sosu Samba Hellmann's,
  • 2 łyżki przyprawy Grill Pikantny kurczak Knorr,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1 biała cebula,
  • garść pestek słonecznika,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 4 bułki do burgerów,
  • 4 plastry sera cheddar,
  • 2 łyżki oleju,
  • garni: pomidor, czerwona cebula, ogórek konserwowy, kiełki słonecznika

 

 

Przygotowanie:
1. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, boczek również. Oba składniki przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
2. Mięso z indyka zmiel w maszynce, dodaj przyprawę Knorr, uprażone pestki, boczek z cebulą i posiekaną natkę.
3. Z mięsnej masy uformuj 4 płaskie burgery i grilluj je przez ok. 10 minut. Co jakiś czas przewróć kotlety, a przed końcem pieczenia ułóż na nich po plastrze sera.
4. Przekrój bułki na połówki i każdą z nich posmaruj sosem Samba Hellmann's.
5. Na każdą bułkę nałóż burgera i resztę dodatków. Wierzch przykryj bułką, zepnij burgera szpadką lub wykałaczką i serwuj.

 

Aby posmakować amerykańskiego stylu, można w domowych warunkach przygotować naprawdę różnorodne potrawy. Dobrym pomysłem będą Ostre szaszłyki z warzywami i wołowiną. Aby mięso było idealnie doprawione i cechowało się doskonałym aromatem, warto zamarynować je. Wyjątkową marynatę stworzymy, dodając do niej przyprawy do grillowych da, syrop klonowy, musztardę, sos sojowy, olej, czosnek, natkę pietruszki oraz pieprz.

 

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe


Składniki:

  • 300 g rostbefu,
  • 8 łyżek sosu Stek Hellmann's,
  • 1 łyżeczka przyprawy Grill Pikantny kurczak Knorr,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • po 1 papryce żółtej i zielonej,
  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • ½ łyżeczki pieprzu Cayenne,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 4 drewniane patyki na szaszłyki.

 

 

Przygotowanie:
1. Mięso osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie pokrój je w długie i cienkie paski. Umyte papryki pokrój w kostkę, boczek także. Najlepiej jeśli będzie to kostka 2x2 cm.
2. 4 łyżki sosu Steak Hellman's połącz z przyprawą Knorr, syropem klonowym, musztardą, sosem sojowym, olejem, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Dopraw pieprzem. Otrzymaną marynatą natrzyj plastry mięsa.
3. Plastry mięsa nabijaj na szpadki lub patyki naprzemiennie z warzywami i boczkiem.
4. Na rozgrzanym grillu układaj szaszłyki i smaż 5 do 8 minut, co chwila obracając. Gotowe danie serwuj z sosem Steak Hellmann's.
5. Jeśli nie chcesz, żeby patyki paliły się na grillu, uprzednio namocz je w wodzie.

 

 

  • Przyrządzamy je bez przykrycia, by nie powstała para. Temperatura sprawia, że powierzchnia mięsa zasklepia się i ogranicza utratę soków mięsnych.
  • Aby steki nie kurczyły się podczas grillowania, warto ponacinać je na brzegach.
  • Nie nakłuwajmy steków widelcem, bo to naraża je na utratę soków.
  • Stek przewracamy na drugą stronę, gdy widzimy na jego powierzchni fakturę przypominająca kratę; idealnie byłoby przekręcać go tylko dwukrotnie.
  • Stopień wysmażenia możemy regulować za pomocą specjalnego termometru, natomiast standardem jest, że stek z polędwicy o grubości 3 cm grillujemy po 4 minuty z każdej strony.

 

To placki tortilli, które są wypełnione pysznym mięsem z wołowiny, pokrojonym w cienkie paski, skąpanym w przyprawach, takich jak chilli, czosnek, kolendra i skropionym sokiem z limonki. Oprócz mięsa wewnątrz placka znajdują się grillowane warzywa oraz smakowity sos. Odnośnie sosu - to niezbędny dodatek dań grillowych, dlatego warto wyposażyć się w kilka smaków w sezonie. Doskonały komplet stanowią Sosy grillowe Hellmann's występujące w 5 wariantach smakowych, m.in. Sos czosnkowy i Sos Chilli.
Mięso wołowe w fajitas możemy z powodzeniem zastąpić mięsem drobiowym i przygotować Wrapy z kurczakiem. Placki tortilli, które stanowią bazę dla wrapów, doskonale zachowają się rozgrzane przez kilkadziesiąt sekund na grillu, posmarowane sosem, np. idealnie pasującym do charakteru dania Sosem Samba Hellmann's, posypane zieleniną i wyłożone sałatą - gotowe na przyjęcie mięsa.

Grecja, Włochy czy Hiszpania to kraje, w których równie często jak w Polsce kiełbasę i boczek, grilluje się owoce morza i warzywa. Produkty te są w rejonie śródziemnomorskim łatwo dostępne, dlatego też tanie. Aby przenieść spotkanie z przyjaciółmi nad ciepłe morze, przygotujmy Szaszłyki z ananasem, pikantną salsą z kaparami oraz krewetkami. Aby patyczki nie paliły się na grillu, warto namoczyć je wcześniej w wodzie.

 

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania 25 minut
Trudność: łatwe

 

Składniki:

  • 24 krewetki,
  • 4 łyżki Ketchupu Pikantnego Hellmann's,
  • 1 łyżeczka Przyprawy do kurczaka Knorr,
  • 300 g ananasa - świeżego lub z puszki,
  • 1 papryka czerwona,
  • 3 średnie pomidory,
  • 2 łyżki kaparów w zalewie,
  • 1 czerwona cebula,
  • ząbek posiekanego czosnku,
  • pęczek drobno posiekanej kolendry,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

 

Przygotowanie:
1. Cebulę obierz. Ją oraz pomidory pokrój w niewielką kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj posiekany czosnek, kolendrę, odsączone kapary. Dodaj 2 łyżki oliwy, 2 łyżki ketchupu i wszystko razem wymieszaj. Dopraw i włóż do lodówki.
2. Paprykę umyj. Jeśli używasz ananasa z puszki, odsącz go z zalewy. Oba składniki pokrój w kostkę ok. 3x3 cm, przełóż do miski i dodaj krewetki. Wszystko to skrop sokiem z cytryny, potraktuj przyprawą Knorr, 2 łyżkami ketchupu oraz 2 łyżkami oliwy. Wszystko wymieszaj, a następnie naprzemiennie nabijaj na szpadki.
3. Na rozgrzanym grillu układaj gotowe szaszłyki i smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony. Gotowe serwuj z salsą i wcześniej przygotowanymi grzankami z grilla.
4. By drewniane patyki nie paliły się na grillu, przed smażeniem namocz je w wodzie.

 

Pytacie, jakie inne narodowości lubią grillować tak bardzo jak Polacy? Do tej grupy na pewno należy zaliczyć Niemców z ich kiełbaskami, m.in. kiełbasą białą. Charakterystycznym dodatkiem do potrawy z grilla w Niemczech jest sałatka ziemniaczana. Jak ją przyrządzić? Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy i kroimy. Dodajemy pokrojone w kostkę korniszony, przyprawiamy solą i pieprzem i całość łączymy majonezem.

Robi się coraz bardziej egzotycznie - przenosimy się do kuchni tajskiej. Tutaj mięso grillowe nie może obyć się bez dodatku mleczka kokosowego oraz sosu sojowego. Najpopularniejszym mięsem na grilla w Tajlandii są kurze polędwiczki przyprawione m.in. chilli, kolendrą, czosnkiem i kurkumą. Ponadto wśród Tajów bardzo popularne jest pieczenie mięsa bezpośrednio w rozgrzanych węglach, przy czym mięso, ryby czy warzywa zawija się w kilka warstw liścia bananowca. W realiach polskich, gdy brak liścia bananowca, jego rolę może spełnić... pergamin.

A oto kilka tricków grillowych dla miłośników owoców, zwłaszcza tych egzotycznych. Owoce to nie tylko pomysł na deser, ale również doskonały dodatek do mięs i ryb:

 

  • kurczaka najlepiej łączyć z melonem;
  • grillowany łosoś lub wołowina idą w parze z ananasem;
  • mango i papaja to wymarzony dodatek dla wieprzowych żeberek lub steka z tuńczyka;
  • ser camembert i oscypek podawajmy z połówkami brzoskwiń lub wędzonymi truskawkami.

 

źródło: materiały prasowe Knorr

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
30 min
1
15 min
2

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4