Do góry

Newsy

Błędy, które popełniamy przy gotowaniu ziemniaków

3. W czasie przygotowywania frytek

Miłośnicy frytek z pewnością wiedzą, że ich odpowiednie przygotowanie to prawdziwa sztuka. Mogłoby się wydawać, że w tym wypadku ograniczamy się jedynie do wrzucenia pokrojonych ziemniaków do oleju. Jednak to szczegóły przesądzają o końcowym sukcesie.

Na co zwracać uwagę? Przede wszystkim na wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia, gdyż wiele po prostu się do tego nie nadaje. Aby móc bezpiecznie smażyć, powinniśmy wybierać oleje o tzw. wysokiej temperaturze dymienia. To właśnie ten typ tłuszczu możemy nagrzewać do bardzo wysokich temperatur. Pamiętajmy, że dym nad patelnią to zawsze zły znak, świadczący o tym, że nasz olej właśnie zaczął się palić, wytwarzając szkodliwe substancje. W przypadku frytek będziemy potrzebowali tłuszczu, którego temperatura dymienia wynosi ok. 200 stopni Celsjusza.

Powinniśmy także zwracać baczną uwagę na temperaturę tłuszczu - w zbyt chłodnym ziemniaki się ugotują, a w za gorącym spalą. Aby uzyskać perfekcyjne frytki, warto smażyć je dwukrotnie: najpierw przez kilka chwil w oleju rozgrzanym do temperatury 160 stopni, a następnie, do momentu uzyskania złocistego koloru, w temperaturze 180 stopni.

 

Jak przygotować dobre frytki? Kliknij i sprawdź przepisy!

Następna strona >>

1 2 3 4 5

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń