Do góry

Newsy

Błędy, które popełniamy przy gotowaniu ziemniaków

4. W czasie przygotowywania placków ziemniaczanych

Fot. 123RF/Picsel

Polacy uwielbiają placki ziemniaczane, dlatego każdy powinien wiedzieć, jakich błędów należy wystrzegać się w czasie ich przygotowywania. Przede wszystkim powinniśmy zapomnieć o mechanicznym ucieraniu ziemniaków np. w malakserze. Placki będą smakować i wyglądać lepiej, jeśli przygotujemy je z użyciem tradycyjnej tarki.

Unikajmy również dodawania zbyt dużej ilości mąki. Aby połączyć masę, zwykle wystarczy zaledwie łyżka lub dwie. Większa ilość sprawi, że placki staną się gumowate.

W czasie smażenia placków należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednie rozgrzanie oleju. Jeśli będziemy przygotowywać je na zbyt chłodnym tłuszczu, placki nasiąkną nim i z pewnością nie będą chrupiące.


Jak przygotować dobre placki? Kliknij i sprawdź przepisy!

Następna strona >>

1 2 3 4 5

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń