Jak przyrządzić ziemniaki? Uważaj na te błędy podczas gotowania, pieczenia i smażenia!

Dania przygotowywane z ziemniaków z reguły są bardzo proste do zrobienia. Jednak każda gospodyni wie, że wystarczy drobny błąd, by nie smakowały tak dobrze, jak zawsze. Warto znać kilka prostych trików, dzięki którym placki ziemniaczane nie będą zbyt tłuste, gotowane ziemniaki za twarde, a frytki chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią, zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą sylwetkę. Tymczasem prawda jest całkiem inna: warzywo to możemy spożywać nawet w czasie diety, a zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze mogą tylko pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Ziemniaki same w sobie są lekkostrawne i są doskonałym źródłem węglowodanów, to dodatki, z którymi je serwujemy (np. masło lub ciężkie sosy) czynią z nich kaloryczną bombę.

Ponadto naukowcom udało się udowodnić, iż ziemniaki mogą obniżać ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływać na kondycję układu nerwowego i krwionośnego. Aby w pełni cieszyć się właściwościami i smakiem tego warzywa, w czasie jego gotowania powinniśmy się wystrzegać kilku, dosyć powszechnych błędów. Oto niektóre z nich.

Sprawdź także: Wykorzystaj, nie wyrzucaj! Skórka tych warzyw to bomba witaminowa

Jak zrobić idealne purée?

Poza gotowanymi w całości, to jedna z najpopularniejszych form serwowania ziemniaków. Delikatne, kremowe i niezwykle smaczne – takie właśnie powinno być idealne purée. Okazuje się jednak, że w czasie jego przygotowywania możemy popełnić kilka błędów, które całkowicie zrujnują ten apetyczny dodatek.

Przede wszystkim, powinniśmy wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków, dzięki czemu purée będzie miało odpowiednią konsystencję. W tym wypadku doskonale sprawdzą się odmiany Russet i Yukon, zawierające odpowiednią ilość skrobi.

Pamiętajmy, że wszelkie dodatki do purée – takie jak masło lub śmietana – powinny mieć temperaturę pokojową. W ten sposób łatwiej połączą się z ziemniakami, a my zmniejszymy ryzyko uzyskania dania o nieprzyjemnej i gumowatej konsystencji.

Unikajmy również używania malakserów bądź blenderów, gdyż jest to najprostszy sposób na zepsucie purée. Zdecydowanie lepszy efekt otrzymamy, wykorzystując klasyczne tłuczki lub trzepaczki. Wymaga to nieco więcej wysiłku, jednak efekt wart jest zachodu.

Jak przygotować pieczone ziemniaki?

Perfekcyjne pieczone ziemniaki to delikatnie chrupiąca skórka oraz puszyste wnętrze. Ten efekt najłatwiej osiągnąć przy wykorzystaniu ziemniaków z odmiany Russet. Mogłoby się wydawać, że przygotowanie ziemniaków w piekarniku nie pozostawia miejsca na błędy, jednak także w tym wypadku łatwo o kulinarną wpadkę.

Co najważniejsze, nigdy nie powinniśmy zapominać o nakłuciu ziemniaków widelcem w kilku miejscach. Ułatwi to dystrybucję ciepła i sprawi, że równomiernie się upieką. Jeśli przygotowujecie duże ziemniaki, koniecznie zawińcie je w folię do pieczenia, gdyż tylko w ten sposób unikniecie spalenia skórki. W tym wypadku kluczowe znaczenie ma temperatura, nie może być zbyt wysoka, gdyż w ten sposób otrzymacie ziemniaki spalone z zewnątrz, a surowe w środku. Około 200 stopni Celsjusza będzie wystarczające.

Jak przygotować dobre frytki?

Miłośnicy frytek z pewnością wiedzą, że ich odpowiednie przygotowanie to prawdziwa sztuka. Mogłoby się wydawać, że w tym wypadku ograniczamy się jedynie do wrzucenia pokrojonych ziemniaków do oleju. Jednak to szczegóły przesądzają o końcowym sukcesie.

Na co zwracać uwagę? Przede wszystkim na wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia, gdyż wiele po prostu się do tego nie nadaje. Aby móc bezpiecznie smażyć, powinniśmy wybierać oleje o tzw. wysokiej temperaturze dymienia. To właśnie ten typ tłuszczu możemy nagrzewać do bardzo wysokich temperatur. Pamiętajmy, że dym nad patelnią to zawsze zły znak, świadczący o tym, że nasz olej właśnie zaczął się palić, wytwarzając szkodliwe substancje. W przypadku frytek będziemy potrzebowali tłuszczu, którego temperatura dymienia wynosi ok. 200 stopni Celsjusza.

Powinniśmy także zwracać baczną uwagę na temperaturę tłuszczu, w zbyt chłodnym ziemniaki się ugotują, a w za gorącym spalą. Aby uzyskać perfekcyjne frytki, warto smażyć je dwukrotnie: najpierw przez kilka chwil w oleju rozgrzanym do temperatury 160 stopni, a następnie, do momentu uzyskania złocistego koloru, w temperaturze 180 stopni.

Jak przygotować dobre placki ziemniaczane?

Polacy uwielbiają placki ziemniaczane, dlatego każdy powinien wiedzieć, jakich błędów należy wystrzegać się w czasie ich przygotowywania. Przede wszystkim powinniśmy zapomnieć o mechanicznym ucieraniu ziemniaków np. w malakserze. Placki będą smakować i wyglądać lepiej, jeśli przygotujemy je z użyciem tradycyjnej tarki.

Unikajmy również dodawania zbyt dużej ilości mąki. Aby połączyć masę, zwykle wystarczy zaledwie łyżka lub dwie. Większa ilość sprawi, że placki staną się gumowate. W czasie smażenia placków należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednie rozgrzanie oleju. Jeśli będziemy przygotowywać je na zbyt chłodnym tłuszczu, placki nasiąkną nim i z pewnością nie będą chrupiące.

Jak zrobić zupę z ziemniakami?

W przypadku zup bardzo często dodajemy do nich ziemniaki, aby je zagęścić. Dzieje się tak szczególnie w przypadku kremów, które są dokładnie miksowane i przecierane. A co jeśli zależy nam, aby w zupie pływały apetyczne kawałki ziemniaków? Wówczas należy pamiętać o doborze odpowiedniej odmiany, która zachowuje swój kształt w czasie gotowania i nie zawiera zbyt dużej ilości skrobi.

Warto również pamiętać, że kwas (pochodzący np. ze szczawiu lub kiszonej kapusty) znacznie spowalnia proces gotowania się ziemniaków. Jeśli nie macie ochoty na zupę z twardymi warzywami, pamiętajcie o dodaniu kwaśnych składników na samym końcu.

Sprawdź, jakie dania z ziemniaków przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Placki ziemniaczane

 Placki ziemniaczane Zobacz przepis

Placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Puree ziemniaczane

 Puree ziemniaczane Zobacz przepis

Puree ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Grube frytki

 Grube frytki Zobacz przepis

Grube frytki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Frytki belgijskie

 Frytki belgijskie Zobacz przepis

Frytki belgijskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pieczone ziemniaki

 Pieczone ziemniaki Zobacz przepis

Pieczone ziemniaki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Berlińska zupa ziemniaczana

 Berlińska zupa ziemniaczana Zobacz przepis

Berlińska zupa ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Placki ziemniaczane

 Placki ziemniaczane Zobacz przepis

Placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pieczone ziemniaki w mundurkach

 Pieczone ziemniaki w mundurkach Zobacz przepis

Pieczone ziemniaki w mundurkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Zupa ziemniaczana

 Zupa ziemniaczana Zobacz przepis

Zupa ziemniaczana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Pieczone ziemniaki na ostro

 Pieczone ziemniaki na ostro Zobacz przepis

Pieczone ziemniaki na ostro / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Nieoczywiste właściwości ziemniaka. Tego o nim nie wiedziałeś »

Obniżą cukier, ciśnienie i cholesterol. Sercowcy powinni się zajadać »

Dzięki tym trikom kotlet schabowy będzie obłędnie pyszny. Do panierki dodaj jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
30 min
1
15 min
2

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4