Burger „po krakosku”. Tajemnica historycznego smaku

Maczanka krakowska często nazywana jest prababką hamburgera. Skąd się wzięła i czemu jest niezwykłym przysmakiem?

Fot. 123RF

Jak mawiają starsi krakowianie - maczankę wymyślono, aby w jakiś sposób wykorzystać pieczeń i duże ilości sosu, które powstały z innych potraw. Gościła zarówno w stałym menu eleganckich restauracji, na czele ze słynnym lokalem Koscha i Wybirała na rogu Grodzkiej i Poselskiej, ale i w zwykłych barach. Maczanką zajadali się niezamożni studenci oraz dorożkarze. Była jadłem sycącym i tanim. Sosem z pieczeni zalewano bułkę z kawałkami mięsa w środku i voila! Maczanka to wprawdzie sędziwa staruszka, ale bez wątpienia, jej smak jest ponadczasowy.

Maczanka - kość niezgody historyków

Maczanka po krakowskuCzy maczankę wywiózł z Krakowa do Stanów Zjednoczonych jakiś zakochany w niej Amerykanin, czy też któryś z dawnych emigrantów? Zdania historyków są podzielone. Jedno jest pewne. Ten ktoś miał głowę na... karczku. Na krakowskim burgerze najbardziej skorzystali bracia Richard i Maurice McDonald, którzy zakładając pierwszą restaurację, dali początek największej sieci fast-foodowej, której nikt nie kojarzy z Krakowem (nie licząc punktów na Szewskiej czy Floriańskiej). Nie jest to pierwszy i odosobniony przypadek „żywnościowego emigranta". Pierwszym z nich był bajgiel - bułka, która wiele lat temu była wypiekana w żydowskich piekarniach na terenie Kazimierza, a dzisiaj jest przysmakiem pracowników nowojorskich korporacji.

Maczanka jak klasyka - lubi powracać

Przysmak ten jadano jeszcze długo przed II wojną światową, a nawet w XIX wieku. Smakołyk podawano w każdej szanującej się restauracji, a nawet barze. Od niedawna wraca do łask w krakowskich restauracjach i cieszy się coraz większym powodzeniem. „Maczanka krakowska jest daniem regionalnym o niezwykłej historii. Jej przygotowywanie powinno odbywać się za pomocą ścisłych receptur - zaznacza Rafał Wcisło - szef kuchni Browaru Lubicz w Krakowie, który posiada w menu to tradycyjne danie. Maczanka smakuje wyjątkowo z sosem cebulowo-kminkowym, który podkreśla jej historyczny charakter. Ważne jest także pieczywo, które powinno być najwyższej jakości. Do przygotowania maczanki wykorzystuje się tzw. bułkę wodną, która pochłania aromatyczny sos. Solidny kawał mięsa w połączeniu z nią tworzy danie idealne, które zaspokaja głód na dobrych kilka godzin.

Już mało zostało ze studenckiej wersji maczanki, gdyż dzisiaj podawana jest z dużymi, świetnie przygotowanymi plastrami karczku i cebulą, polewana pysznym sosem w różnych wariantach. Skrada serca i żołądki dzieci i dorosłych. To najlepsza alternatywa dla niezdrowych fast-foodów, która wygrywa z nimi smakiem, aromatem i pożywnością. Niezastąpiona porcja energii po niedzielnym spacerze w grodzie Kraka! Zachęcamy do spróbowania krakowskiej, gastronomicznej historii.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6