Ciepłe lody - jak je zrobić?

Przysmak kojarzony z beztroskimi latami dzieciństwa. Słodkie, puszyste, oblane czekoladą lub z dodatkiem kolorowej posypki, najczęściej spotykane w pysznym chrupiącym wafelku. Idealny deser na zimę zwłaszcza dla małych wielbicieli tradycyjnych lodów. Zastanawialiście się kiedyś, jak je zrobić?

Fot. 123RF/Picsel

Ciepłe lody jeszcze kilka lat temu można było spotkać w niemalże każdym dobrze zaopatrzonym osiedlowym sklepie spożywczym. Smakołyk ten zyskiwał na popularności głównie zimą, gdzie kupowanie tradycyjnych lodów nie jest zbyt popularne i nie są one zalecane do jedzenia zwłaszcza przez najmłodszych łakomczuchów.

Obecnie dostępne są w sieciach supermarketów, które oferują zakup zbiorczych opakowań kilku, a nawet kilkunastu lodów polanych mleczną czekoladą i zapakowanych w karton tak, aby nie uszkodziły się podczas transportu. Mało kto wie, że można je przygotować również samodzielnie w zaciszu własnej kuchni.

Jak to zrobić?

Przyrządzenie tego deseru nie należy do trudnych zadań. Podstawą jest cukier, woda oraz białka z jajek. W pierwszym kroku należy zająć się syropem, który powstaje na bazie wody z cukrem rozpuszczanym w temperaturze około 110 stopni Celsjusza. Po przygotowaniu słodkiego roztworu można przystąpić do ubijania białek na sztywną pianę. Na koniec należy połączyć oba te składniki i ubijać do momentu, kiedy przygotowywania masa osiągnie lśniący kolor i kremową, gładką konsystencję. Chcąc zmienić nieco wygląd ciepłych lodów, można skorzystać z barwników spożywczych. Zaledwie jedna kropla umożliwi wprowadzenie trochę różnorodności do naszego deseru. Tak przygotowany krem jest gotowy do nakładania.

Reklama

 

Sposób serowania

W jakiej formie możemy je podać? To zależy wyłącznie od naszej inwencji. Chcąc nadać lodom ciekawy kształt, warto posłużyć się rękawami cukierniczymi z różnymi końcówkami. Można je serwować w chrupiącym wafelku, na talerzu polane czekoladą lub w towarzystwie posypki. Dobrze smakują same, świetnie komponują się również jako dodatek do różnego rodzaju ciast. Jak wykorzystać przepis na ten pyszny deser u siebie w domu? Zaczerpnij inspiracji od naszych użytkowników.

 

1. Ciepłe lody

Fot. KuchniauPoli na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Ciasto z ciepłymi lodami

Fot. Dragonik7 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


3. Ciepłe lody

Fot. Justa_kitchen Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

4. Ciasto z ciepłymi lodami

Fot. Gogusia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

5. Ciepłe lody

Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Desery Kremowy sernik z wiśniami

Idealny, kremowy i delikatny sernik, jego słodkość przełamują wiśnie. Wspania...

Odsłon: 98

30 min
2
Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 155

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3