Do góry

Newsy

Co by tu ugotować z bakłażana?

Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić.

Fot. 123RF

Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja witaminę C oraz skuteczniej walczy z alergiami, grzybami i wirusami. Nie powinien dziwić również fakt, iż na terenach z których pochodzi, bakłażan jest uważany za sekret wiecznej młodości i piękna. Zawarte w nim przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się komórek ciała, a także wzmacniają naszą skórę, włosy i paznokcie.

Warzywo to poleca się w szczególności osobom na diecie, gdyż jest ono bardzo niskokaloryczne, a zawarte w nim pektyny rewelacyjnie stymulują nasz metabolizm. Dodanie bakłażanów do ciężkostrawnych i tłustych potraw, sprawi, że ich trawienie będzie łatwiejsze, a zły cholesterol nie odłoży się w naszych żyłach. Do swojej diety powinny włączyć je osoby, zagrożone miażdżycą tętnic, zawałem lub chorobą wątroby. Co ciekawe, w wielu krajach bakłażany uważa się za wyjątkowo silny afrodyzjak. Dzięki temu przekonaniu, dania z ich wykorzystaniem stały się nieodzownym elementem wielu romantycznych kolacji.

Włączenie bakłażanów do diety może przynieść nam właściwie same korzyści. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy stworzyli wiele dań z wykorzystaniem tego warzywa. Oto ich najciekawsze propozycje.

1. Ajvar

Ajvar

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ta prosta pasta z pieczonych bakłażanów i papryki przywędrowała do nas wprost z gorących Bałkanów. Należy przyznać, że mieszkańcy tamtego regionu doskonale wiedzą co dobre.

2. Fusilli z bakłażanem i pomidorami

Fusilli z bakłażanem i pomidorami

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

To danie jest wariacją na temat klasycznego, sycylijskiego sosu. Spaghetti alla norma stanowi tam jedno z najpopularniejszych dań, które serwuje się zarówno na co dzień jak i od święta.

3. Faszerowany bakłażan

Faszerowany bakłażan

Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Faszerowane bakłażany są w naszym kraju najpopularniejszą formą serwowania tych warzyw. Jeśli myśleliście, że w tym daniu nic was już nie zaskoczy, nasz użytkownik udowodni wam, jak bardzo się myliliście.

4. Pomidory faszerowane bakłażanem

Pomidory faszerowane bakłażanem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowanie tej potrawy zajmie wam niewiele czasu, jednak efekt będzie porównywalny ze spędzeniem w kuchni kilku dobrych godzin. Aromatyczny farsz podbije serca waszych bliskich.

5. Kopytka z bakłażanów

Kopytka z bakłażanów

Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy kopytka mogą nas jeszcze czymś zaskoczyć? Okazuje się, że jak najbardziej. Tych z pieczonym bakłażanem musicie koniecznie spróbować. Zapewniamy, że nie raz powrócicie do tego przepisu.

6. Kotlety bakłażanowe

Kotlety bakłażanowe

Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowanie takich kotlecików jest niezwykle ciekawym sposobem na wykorzystanie bakłażanów. Dzięki dodatkowi płatków owsianych, stają się naprawdę zdrową i sycącą propozycją obiadową.

7. Baba Ghanous

Baba Ghanous

Fot. TunaCooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Podobnie jak ajwar, także i tę pastę przygotowuje się z pieczonych bakłażanów. Jednak w tym wypadku zapominamy o papryce, natomiast hojnie dodajemy aromatyczne przyprawy, które nadają jej niezwykły smak.

8.Bakłażan w cieście francuskim

Bakłażan w cieście francuskim

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Te proste zapiekanki doskonale sprawdzą się jako przystawka nawet na bardzo eleganckich przyjęciach. Ich smak bez wątpienia oczaruje waszych gości.

9. Bakłażan, feta, pomidor

Bakłażan, feta, pomidor

Fot. Gatita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co prawda smażone bakłażany to nieco kaloryczna propozycja, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na chwilę zapomnienia. Zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę fakt, że są one niezwykle smaczne. Jeśli jednak koniecznie będziecie chcieli odchudzić to danie, wykorzystajcie grillowane warzywa.

10. Bakłażanowe roladki w pomidorowym sosie

http://smaker.pl/przepis-baklazanowe-roladki-w-pomidorowym-sosie,106692.html

Fot. Europa112 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

To danie, zaserwowane nawet w najbardziej pochmurny dzień, wprawia nas w wakacyjny nastrój, przypominając o wędrówkach po pełnych słońca krainach.

11. Musaka

Musaka

Fot. Agniesia76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Musaka to klasyczne danie kuchni greckiej, wykorzystujące wszystko co najlepsze w kuchni tego regionu. Znajdziemy w nim wyśmienite mięso, aromatyczne przyprawy oraz, co najważniejsze, doskonałe bakłażany. Nic tylko siąść i zajadać. Z pewnością nie pożałujecie.

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

adamm 31 lipca 2015 Polecam proste smażenie bałażana po wcześniejszym pokrojeniu jego w 0,5 cm krążki, posypaniu ich solą aby puścił sok. Smażyć do zarumienienia się z każdej strony. Jak dla mnie doskonała, Lekka przekąska.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń