Do góry

Newsy

Co jeść, by zwalczyć negatywne następstwa stresu?

Stres to zmora XXI wieku. Nadmiernie obarcza psychicznie, wywołuje fatalne skutki oraz obciąża organizm. Odpowiednia dieta może jednakże pomóc zniwelować niektóre negatywne następstwa jego długotrwałego występowania.

Fot. 123RF/Picsel

Zarówno na stres fizyczny i emocjonalny nas organizm reaguje tak samo - wyzwala adrenalinę. Jest to hormon, który przygotowuje nasze ciało do walki lub ucieczki. Po zadziałaniu stresującego bodźca, w ciągu blisko sekundy, organizm doświadcza niepokoju, bicie serca staje się szybsze, wyostrza się widzenie, a krew, kierując się do mięsni, staje się gęstsza. W ten sposób ciało oczekuje na naprawianie potencjalnych uszkodzeń.

Reakcje te są bardziej charakterystyczne dla stresu fizycznego, który trwa krótko, a po ustąpieniu wszystko powraca do normalnego stanu. Niestety, zupełnie inaczej reagujemy na stres psychiczny, którego skutki możemy odczuwać przez bardzo długi czas.

Cenne kwasy tłuszczowe

Kwasy omega-3 są naturalnymi wrogami hormonów stresu. Dieta bogata w tłuste ryby morskie (np. łososia, makrele, śledzia lub tuńczyka) chroni organizm przed szkodliwymi skutkami stresu. Kwasy tłuszczowe są także zdolne do zmniejszenia nadmiernej krzepliwości krwi, pojawiającej się pod wpływem adrenaliny.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Następna strona >>

1 2 3 4 5

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń