Co możemy grillować, a czego nie?

Wydawać by się mogło, że grillować można wszystko i w wielu przypadkach jest to prawda. Istnieją jednak szkodliwe wyjątki!

Fot. 123RF/Picsel

Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju kiełbaski, a także karkówka. Rzadko na ruszt wrzucamy jagnięcinę, wołowinę i drób, chociaż one równie dobrze by się na nim sprawdziły.

Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju kiełbaski, a także karkówka. Rzadko na ruszt wrzucamy jagnięcinę, wołowinę i drób, chociaż one równie dobrze by się na nim sprawdziły.

Warto poeksperymentować z różnymi rodzajami mięs, a także warzyw i owoców. Grill nie musi być nudny jak kiełbaska z bułką!

Uwaga! Słabo na grillu sprawdza się cielęcina i dziczyzna. Szybko wyschną i nie będą smaczne. Nie grillujemy mięsa peklowanego ani wysokoprzetworzonych szynek czy parówek.

Lepiej też kupić świeże, dobrej jakości mięso i samodzielnie zrobić marynatę niż kupować "gotowce" w grillowej zalewie (nasza marynata nie będzie zawierać konserwantów ani barwników).

Co z rybami?

Nie ma co się oszukiwać, ryby rzadko lądują na grillu. A szkoda, bo świetnie się sprawdzają jako zamiennik tradycyjnej kiełbaski! Do ryb dodaje się przyprawy, pakuje w folię lub kładzie na tackę i... czeka na smakowite efekty, powoli grillując je w leniwy weekend. Polecamy! Oto kilka trików dla początkujących:

- Tackę lub folię delikatnie pokryj tłuszczem, żeby ryba nie przywierała.

- Zamarynuj ją wcześniej w mieszance oliwy z oliwek i np. soku z cytryny oraz przypraw.

- Rybie potrzeba co najmniej godziny spędzonej w marynacie.

- Nie grilluj zbyt dużych kawałków, aby ryba nie została surowa w środku.

- Odwracaj rybę bardzo delikatnie, jest znacznie bardziej krucha niż kiełbaski czy karkówka.

Grill wersji wege

Jakie warzywa dobrze się sprawdzą na grillu? Świetnie smakować będą na przykład:

- bakłażan - w niezbyt grubych plasterkach, bezpośrednio na ruszcie,

- cebula - w porozwarstwianych ćwiartkach jako dodatek do szaszłyku,

- cukinia - w niezbyt grubych plasterkach, bezpośrednio na ruszcie, po spryskaniu oliwą z oliwek i dodaniu przypraw, np. bazylii,

- papryka - można grillować całe połówki albo ćwiartki bezpośrednio na ruszcie (skórką do dołu) po nasmarowaniu oliwą,

- kukurydza - w folii,

- pieczarki - grillujemy na szaszłyku,

- szparagi - bezpośrednio na ruszcie, można je lekko spryskać oliwą (albo włożyć do woreczka z oliwą i potrząsnąć) i dodać przyprawy,

- oliwki - po nadzianiu na patyczek mogą służyć za szaszłyki samodzielnie lub z innymi warzywami albo mięsem,

- sałata rzymska - trzeba przepołowić główkę, spryskać octem z czerwonego wina, posypać startym parmezanem i grillować
bezpośrednio na ruszcie (niezbyt długo).

Można robić z nich szaszłyki lub kroić w niezbyt grube plastry i grillować tak, jak kawałki mięs. Ale w odróżnieniu od mięsa, warzywa można bezpiecznie kłaść bezpośrednio na ruszcie (który musi być czysty!). Jeśli chodzi o przyprawy i marynaty - ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

Jak to, owoce na grilla? A co z kiełbaską?!

Spokojnie, jedno drugiego nie wyklucza. A owoce z grilla mogą zasmakować także zatwardziałym mięsożercom. Oto, jakie owoce można spokojnie wrzucić na ruszt:

- ananasy - w niezbyt grubych plasterkach, bezpośrednio na ruszcie, ananas lubi się na grillu z cynamonem i odrobiną cukru,

- winogrona - jako część szaszłyku (także warzywnego lub mięsnego),

- truskawki - można je spryskać octem balsamicznym, posypać cukrem i nadziać na szaszłyki,

- mango,

- awokado - połówki można spryskać oliwą i grillować bezpośrednio na ruszcie,

- jabłka,

- arbuzy - trójkąciki ze skórką grilluje się bezpośrednio na ruszcie, można dodać do nich odrobinę soli i pieprzu,

- grapefruity - przekrojone na pół, bezpośrednio na ruszcie, można je posypać lekko cukrem,

- brzoskwinie - w niezbyt grubych plasterkach, bezpośrednio na ruszcie lub w połówkach bez pestki, polane sokiem z cytryny, solą, cukrem i cynamonem,

- banany - w folii albo w grubych plastrach w szaszłyku, będą się dobrze komponować z czekoladą, najlepiej roztopioną.

Warto je dołożyć do talerza mięsożerców ze względu na to, że zawierają dużą ilość antyoksydantów, które zmniejszą szkodliwość zjadanych (i wdychanych z dymem) toksyn.

Czy to już wszystko?

Ciekawym pomysłem jest też grillowanie orzechów. Najlepiej smakują jako dodatek do czegoś grillowanego w folii. Mogą to być mięsa, ryby czy warzywa.

Także tofu będzie dobrym pomysłem dla osób nieprzepadających za mięsem lub dbających o linię czy poziom cholesterolu we krwi. Niezbyt cienkie plastry można najpierw zamarynować, tak jak mięso.

Uwaga! Tego nie grilluj!

Należy pamiętać, aby NIE grillować:

- wędlin do tego nieprzeznaczonych (np. szynek),

- wysoko przetworzonych produktów (zawierają konserwanty i substancje, które mogą reagować w wysokich temperaturach, tworząc szkodliwe związki),

- mięsa peklowanego.

Mogą się z nich wytrącać szkodliwe substancje!

Czytaj również: 10 przepisów na sałatki na grilla

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
13
60 min
4
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 147

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2