Do góry

Newsy

Co przygotować z bobu?

Rośliny strączkowe jadamy najchętniej w zimie. Groch czy fasola to idealne propozycje, gdy za oknami trzaska mróz. Jest jednak pewien zielony wyjątek, który kojarzy nam się wyłącznie z letnimi daniami.

Fot. 123 RF

Bób kusi nas swoim kolorem i smakiem, ale czy jest zdrowy i dobry na lato?

Fakty dietetyczne. Porcja bobu dostarcza dużej ilości białka, węglowodanów oraz witamin B1, B2, PP, C oraz prowitaminy A - czyli witaminy młodości. Dodatkowo bób dostarcza wapń, fosfor, żelazo i magnez. Co istotne zielone ziarna są bogate w błonnik - który ma doskonały wpływ na trawienie. No i pamiętajmy, że w 100 gramach bobu mieści się jedynie 85 kcal, co chyba każdego przekona o lekkości tego warzywa.

Zazwyczaj bób jadamy w formie najprostszej - gotując go w osolonej wodzie, ze szczyptą cukru, zajadając wprost z miski, łuskając ze skórek. I co by nie mówić - to najlepszy sposób na bób, jednak nie jedyny.

Bób możemy upiec. Wystarczy, że świeże ziarna wymyjemy, osuszymy, a następnie rozsypiemy na wyścielanej pergaminem blasze i włożymy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Innym sposobem jest usmażenie bobu po prostu na patelni. W obu przypadkach możemy go dowolnie doprawić - ostrą lub słodką papryką, oregano, tymiankiem czy czosnkiem. W ten sposób podamy starą, dobrą przekąskę, ale w zupełnie nowym wydaniu! Bób może też trafić na ruszt - ale w strączkach, uprzednio natartych oliwą z ziołami.

Inne pomysły na bób? Przede wszystkim sałatki - wystarczy dodać do nich ugotowany, wyłuskany bób i gotowe. Ziarna można dodać także do makaronu, w towarzystwie oliwy z oliwek, czosnku, świeżej pietruszki, bazylii i odrobiny pepperoni. Z bobu można też zrobić pesto - doprawiając podobnie, czosnkiem i ziołami, a następnie miksująca n z oliwą. Eleganckie śniadanie z bobu? Proszę bardzo! Wystarczy nam grzanka, kilka liści rukoli, jajo gotowane w koszulce i ziarna gotowanego bobu. A w deszczowe dni humor poprawią nam kopytka z bobu. Wystarczy, że ugotowane ziarna rozgnieciemy i wyrobimy z nich ciasto - łącząc je z mąką pszenną i jajkiem.

Warto również wypróbować znakomite pomysły naszych użytkowników. Poniżej przedstwiamy pięć przepisów na bób.

1. Kasza gryczana z bobem, szpinakiem i cukinią

Fot. roslinnejadlo na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdięcie

Danie to zawiera mnóstwo wartościowych składników: bób, cukinię, szpinak i kaszę gryczaną. Ich połączenie jest nie tylko wyborne, ale przede wszystkim stanowi znakomitą dawkę witamin!

2. Spaghetti z boczkiem i bobem

Fot. joalo na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdięcie

Makaron z serowym sosem, chrupiącym boczkiem i bobem możemy śmiało zabrać do pracy. Danie to jest dość kaloryczne, ale kto powiedział, że od czasu do czasu, nie można zaszaleć?

3. Pierogi z bobem

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdięcie

Bobu można użyć również jako farszu do pierogów. Jeśli chcemy, aby farsz był bardziej wyrazisty dodajmy odrobinę sera feta.

4. Tarta z bobem i pieczarkami

Fot. rzelkazag na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdięcie

Tarta to zawsze znakomity pomysł. Możemy zjeść ją na drugie śniadanie, obiad, czy ciepłą kolację. Z dodatkiem bobu i sera pleśniowego zrobi furorę na niejednym przyjęciu.

5. Fit pasta z bobu do kanapek

Fot. mimiwiki na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdięcie

Pasta z bobu stanowi znakomitą alternatywę dla masła. To istna bomba witamin! Przygotujesz ją w kilka chwil i będziesz mógł zapomnieć o nudnych kanapkach z żółtym serem na śniadanie.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń