Co się stanie z twoim ciałem, gdy przestaniesz jeść chleb i węglowodany?

W ostatnim czasie coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania pieczywa, głównie ze względów zdrowotnych i dietetycznych. Jeśli też rozważasz taką zmianę w jadłospisie, dowiedz się najpierw, co tak naprawdę stanie się z twoim ciałem, gdy przestaniesz jeść chleb.

Fot.123RF/Picsel

Goniąc za idealną sylwetką, eliminujemy z naszej diety kolejne produkty - słodkie napoje, solone przekąski, czy też wszystkie smażone potrawy. Na czarną listę wielu osób trafił również chleb, jako źródło wielu problemów żywieniowych. Faktycznie, w diecie bezglutenowej pieczywo zastępuje się zamiennikami lub w ogóle trzeba je odstawić. Zazwyczaj jednak jadłospis uzupełnia się innymi produktami z węglowodanami, żeby dieta była zbilansowana.

Coraz więcej osób unika jednak pieczywa jak ognia z powodów dietetycznych, mimo iż nasi przodkowie zjadali go w sporych ilościach, ciesząc się całkiem niezłym zdrowiem. Gdzie więc leży prawda? Zanim podejmiemy jakiekolwiek pochopne decyzje, warto dowiedzieć się, co stanie się z naszym ciałem, gdy wyeliminujemy z naszej diety pieczywo i inne węglowodany (np. te pochodzące z makaronu, ziemniaków, owoców czy słodyczy).

Co się stanie, kiedy przestaniesz jeść chleb?

1. Huśtawka nastrojów

Jak relacjonują osoby, które wyeliminowały pieczywo ze swojej diety, huśtawka nastrojów jest jednym z najbardziej uciążliwych aspektów nowego trybu życia. Gdy w naszym organizmie zaczyna brakować węglowodanów, zmniejsza się również produkcja serotoniny, nazywanej również hormonem szczęścia. To właśnie ona odpowiada za nasz wewnętrzny spokój, dobre samopoczucie oraz prawidłowy sen. Bez odpowiedniej dawki serotoniny stajemy się rozdrażnieni, a wahania nastrojów pojawiają się znacznie częściej.

2. Pozorne chudnięcie

Utrata kilogramów jest zazwyczaj naturalną konsekwencją wyeliminowania węglowodanów z diety. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to taki spadek wagi, o jaki chodzi większości z nas. Gdy przestajemy jeść pieczywo, nasz organizm bardzo szybko zaczyna pozbywać się zalegającej w nim wody. Niestety, tkanka tłuszczowa nie zostaje spalona, przez co spadek wagi może być jedynie tymczasowy. Część dietetyków zwraca uwagę na fakt, że pozbycie się pieczywa z diety, może wręcz utrudnić odchudzanie, gdyż wraz z chlebem usuwamy z naszego jadłospisu cenne źródło błonnika, odpowiedzialnego za sprawny metabolizm i podtrzymywanie uczucia sytości.

3. „Węglowodanowa grypa"

Jeśli dotąd nie słyszałeś o „węglowodanowej grypie" warto zaznajomić się z tym terminem, gdyż jest to jedna z konsekwencji wyeliminowania pieczywa z diety. Nagłe zrezygnowanie z węglowodanów jest ogromnym szokiem dla naszego organizmu, który reaguje objawami typowymi dla grypy. Jeśli zaobserwujesz u siebie osłabienie, nudności, zawroty głowy lub suchość w ustach - wiedz, że nie musi być to preludium poważnej choroby, a jedynie objaw odstawienia węglowodanów, będących głównych źródłem energii dla naszego ciała. Na szczęście tego typu objawy nie utrzymują się długo.

4. Osłabienie 

Narzekasz na wypadanie włosów, zaparcia lub ciągłe zmęczenie? Zastanów się, czy nie jest to spowodowane problemami z tarczycą, wynikającymi ze spożywania zbyt małej ilości węglowodanów. Dotyczy to zwłaszcza osób, które niemal całkowicie wyeliminowały tego typu pokarmy ze swojej diety.

5. Spadek odporności

Witamina C jest niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i o tym wiedzą niemal wszyscy. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że wykluczenie pieczywa z diety może doprowadzić do niedoborów tej substancji. Dieta niskowęglowodanowa może doprowadzić do sporych problemów z przyswajaniem witaminy C, co w konsekwencji może spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości.

6. Spadek aktywności

Węglowodany są doskonałym źródłem energii dla naszego organizmu i nie powinniśmy z nich rezygnować, zwłaszcza gdy prowadzimy aktywny tryb życia lub intensywnie trenujemy. Nagłe odcięcie organizmu od węglowodanów spowoduje, że opadniemy z sił i nie będziemy mieć energii do działania.

Zanim zrezygnujemy z węglowodanów, warto dokładnie dowiedzieć się, jaką rolę odgrywają one w naszym organizmie. Gdy przeanalizujemy tę kwestię dokładnie, okazuje się, że nawet demonizowane pieczywo ma swoje zalety, a wyeliminowanie go z diety nie zawsze jest dobrym pomysłem. Być może wystarczy jedynie wybrać nieco zdrowszy rodzaj pieczywa?

Zobacz także:

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Szybka szarlotka. Podasz ją gościom w słoikach »

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysły na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

3
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4