Co stanie się z twoim ciałem, gdy przestaniesz jeść mięso?

Spór między wegetarianami, a mięsożercami trwa od wielu lat i nic nie zapowiada, aby kiedykolwiek miał zostać rozstrzygnięty. Dyskusja na temat jedzenia bądź też niejedzenia mięsa jest na tyle zażarta, że naukowcy postanowili bliżej przeanalizować zalety i wady diety pozbawionej białka zwierzęcego.

Ludzie przestają jeść mięso z różnych powodów, poczynając od względów etycznych, a na przyczynach zdrowotnych i estetycznych kończąc. Zdeklarowani mięsożercy również dysponują sporą ilością argumentów, mających przemawiać na korzyść spożywania mięsa. Trudno zdecydować która z tych grup ma rację, gdyż obie diety mają swoje plusy jak i minusy. Warto więc przyjrzeć się wynikom badań naukowych, aby móc w pełni odpowiedzieć sobie na pytanie: co stanie się z naszym ciałem, gdy przestaniemy jeść mięso?


1. Prawdopodobnie stracisz na wadze

Dla wielu osób zrzucenie kilku zbędnych kilogramów nie jest główną zachętą do wykluczenia produktów mięsnych z diety, jednak może być całkiem miłym skutkiem ubocznym nowego stylu życia. Badania wykazały, iż przejście na wegetarianizm skutkuje średnio utratą około 5 kilogramów i to bez konieczności monitorowania liczby spożywanych kalorii i forsownych ćwiczeń.


Zobacz też: Co łączy wszystkie skuteczne diety? Kliknij!

Chociaż brzmi to nieprawdopodobnie, wykluczenie mięsa z naszej diety może skutkować także zmianą flory bakteryjnej w jelitach. Badania przeprowadzone w 2014 roku w Nowym Jorku wykazały, iż jest ona różna u wegan, wegetarian i mięsożerców. Naukowcy odkryli, że w florze bakteryjnej osób nie spożywających produktów pochodzenia zwierzęcego, znajdziemy więcej bakterii wzmacniających nasza odporność.


Zobacz też: Niszczą bakterie, wzmacniają odporność – naturalne antybiotyki. Kliknij!

Mięso dostarcza nam wielu substancji odżywczych, dlatego bezrefleksyjne wykluczenie go z naszej diety może zaowocować niedoborem niektórych witamin lub pierwiastków. Oczywiście, zbilansowana dieta wegetariańska może zastąpić niektóre z nich, jednak takie substancje jak żelazo, witamina D oraz witamina B12 trudno jest pozyskać w odpowiedniej ilości z innego źródła niż produkty zwierzęce.

Aby zapobiec niedoborom składników odżywczych, wegetarianie musza zadbać żeby w ich diecie nie zabrakło warzyw strączkowych, orzechów, owoców, produktów pełnoziarnistych, a także suplementów witamin, które pozwolą uzupełnić braki niektórych substancji.


Zobacz też: 10 superproduktów na zdrowe i piękne włosy. Kliknij!

Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła raport, w którym zawarła informacje, dotyczące rakotwórczych właściwości czerwonego mięsa oraz wędlin wysoko przetworzonych. Jako niebezpieczne określono również wędliny, które są intensywnie wędzone (np. boczek). Zdaniem WHO wystarczy zjadanie 50g przetworzonego mięsa dziennie, aby ryzyko zachorowania na raka wzrosło aż o 18%.


Zobacz też: Fioletowe warzywa leczą raka. Kliknij!

Najnowsze badania wykazują, iż zjadanie dużych ilości czerwonego mięsa może prowadzić do chorób serca. Naukowcy z Lerner Research Institute udowodnili, iż w za tego rodzaju problemy odpowiedzialna jest m.in. karnityna. Substancja ta jest metabolizowana przez nasz organizm do trimetyloaminy, która z kolei w wątrobie zostaje przekształcona w szkodliwy N-tlenek trmetyloaminy. Związek ten zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych takich jak np. zawał serca.


Zobacz też: 10 produktów, które obniżają cholesterol. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32540

>60 min
61
30 min
1
Przetwory Shoty z kurkumy i imbiru na odporność

Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...

Odsłon: 63

15 min
2
30 min
0

Przepis dnia

Desery Ciasto Zebra z cukinii

Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...

Odsłon: 900

15 min
16
Dania główne Golonko wieprzowe wolno gotowane

Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...

Odsłon: 324

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11