Co włożyć do koszyczka wielkanocnego?

Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami. W sklepach pojawiają się czekoladowe zajączki, cukrowe baranki, a w domach już niedługo pachnieć będzie świeżą rzeżuchą i pieczonymi mazurkami.

Fot. materiały prasowe

Dla wielu z nas jedną z najważniejszych tradycji wielkanocnych jest szykowanie święconki. Jakie produkty powinny znaleźć się w koszyczku?

Podstawowe składniki

Produkty, które znajdą się w święconce powinny być przemyślane, a nie przypadkowe. Pamiętajmy też, by wybierać rozsądnie pokarm, ponieważ w koszyczku jest niewiele miejsca. Wprawdzie jego zawartość może się różnić w zależności od regionu, w którym mieszkamy, oraz od naszych upodobań, to są jednak produkty, o których nie powinniśmy zapomnieć, bo każdy z nich symbolizuje co innego. Jakie są podstawowe komponenty, bez których nie powinniśmy wybierać się na świecenie i jaka jest ich symbolika? Oto krótka lista.

  • Jajka - symbolizują życie i są najważniejszym elementem święconki. Nie trzeba wkładać do koszyczka wszystkich przygotowanych jaj na święta, ale tyle, by starczyło dla wszystkich domowników, z którymi będziemy się nimi dzielili przed posiłkiem.
  • Ser - oznacza przyjaźć i symbolizuje porozumienie między człowiekiem a przyrodą, gwarantuje też zdrowie.
  • Chleb - gwarantuje pomyślność oraz dobrobyt. Jest to pdstawowy pokarm, który dla chrześcijan jest symbolem, przedstawiającym ciało Chrystusa.
  • Szynka np. szynka z wędzarni - symbolizuje zdrowie, płodność i dostatek.
  • Kawałek kiełbasy np. marki Konspol - tak samo jak szynka i inne wędliny, jest metaforą zdrowia, płodności i dostatku
  • Sól - chroni przed zepsuciem i ma właściwości oczyszczające, symbolizuje sedno życia i prawdy. „Solą ziemi" Jezus określał swoich uczniów.
  • Pieprz - włożony do święconki nawiązuje do gorzkich ziół, które dawniej Żydzi dodawali do charosetu (sosu). Robiono to na pamiątkę niewolniczej pracy w Egipcie.
  • Ciasto - symbolizuje umiejętności i doskonałość. Najczęściej jest to babka lub mazurek, czyli wypieki kojarzone z Wielkanocą. Zdarza się, że w koszyczku pojawia się także pascha.
  • Chrzan - jego korzeń symbolizuje siłę fizyczną i krzepę, wzmacnia właściwości pozostałych potraw w święconce.
  • Bukszpan - jest symbolem nadziei wiernych na zmartchwychwstanie i wieczność.
  • Baranek - jest symbolem zwycięstwa życia nad śmiercią, ma także zapewnić bezpieczeństwo domowników.

Co jeszcze włożyć do koszyczka?

Do koszyczka wielkanocnego możemy też włożyć ulubione przysmaki: owoce, słodycze takie jak czekoladowe jajka czy zajączki. Niektórzy święcą też masło (symbol dobrobytu) czy ocet (symbol łez wyrażający ciężki los synów Abrahama w Egipcie). Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie święconki bez tradycyjnego wielkanocnego pasztetu np. pasztetu z królika marki Konspol. Przeznaczony dla konsumentów ceniących sobie tradycyjne smaki, produkowany jest ze szczególną dbałością, według oryginalnej receptury. Delikatna, idealna konsystencja, pozwala pokroić go cieknie plastry i idealnie ułożyć w niewielkim koszyczku.

Źródło: materiały prasowe

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6