Cold Brew Coffee – kawa idealna na lato

Cold Brew Coffee to kawa parzona na zimno. W ostatnich latach bardzo zyskała na popularności. Nie tylko wielbiciele kawy, ale również poszukiwacze orzeźwiających napojów wybierają kawę parzoną na zimno. Cold Brew Coffee możesz zamówić w sklepie z kawami lub udać się po nią do kawiarni, ale możesz również cieszyć się jej smakiem bez wychodzenia z domu. Sprawdź, jak przyrządzić Cold Brew Coffee samodzielnie.

Fot. 123RF/Picsel

Parzenie kawy na zimno redukuje gorycz i kwasowość, która jest obecna w kawie parzonej na gorąco, więc nawet jeśli nie przepadasz za smakiem tradycyjnej kawy, spróbuj Cold Brew Coffee.

Jaka jest różnica między Cold Brew Coffee a kawą mrożoną?

Cold Brew Coffee różni się od kawy mrożonej sposobem przygotowania naparu. Kawę mrożoną robi się z tradycyjnego espresso, a więc używa się gorącej wody, a napar zostaje schłodzony. Natomiast do przygotowania Cold Brew Coffee używa się zimnej wody.

Kawa mrożona jest przyrządzana znacznie szybciej, wystarczy kilkanaście minut na jej przygotowanie. Cold Brew Coffee przyrządza się od kilkunastu godzin nawet do doby.

Jak przygotować Cold Brew Coffee?

Do przygotowania Cold Brew Coffee wybierz swoją ulubioną kawę, najlepiej ziarnistą. Zmiel ją przed samym procesem parzenia. Do mielenia kawy najlepiej wybierz młynek z regulacją grubości mielenia. Znajdziesz go w sklepie Konesso, który oferuje młynki w promocyjnych cenach. Do wybranego naczynia (możesz użyć słoika, szklanej butelki lub karafki) wsyp ok. 60 gramów zmielonej kawy i zalej ją 1 litrem chłodnej, filtrowanej wody. Zamieszaj całość i upewnij się, że cała kawa została dokładnie zalana wodą. Zakryj naczynie i wstaw do lodówki na ok. 12 godzin. Jeśli chcesz otrzymać mocniejszy, bardziej wyrazisty w smaku napar, możesz zostawić go dłużej, jednak najlepiej nie więcej niż 24 godziny. Po upływie czasu przefiltruj kawę przez zwykły papierowy filtr lub sitko o bardzo drobnych oczkach. Przelej napar do szklanek, dodaj kostki lodu i gotowe.

Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!

Smak Cold Brew Coffee możesz urozmaicić, dodając zwykłe mleko lub mleko roślinne. Możesz również wykorzystać syropy do kawy i tworzyć własne kompozycje smakowe. Idealnie sprawdzą się także świeże owoce, np. kawałki słodkich truskawek czy malin lub plastry cytryny albo pomarańczy. Cold Brew Coffee będzie również świetnie smakować ze świeżymi liśćmi mięty.

Do przygotowania napoju na zimno możesz, zamiast kawy, użyć cascary, czyli wysuszonych owoców kawowca. Swoim wyglądem po zaparzeniu przypomina herbatę. Napój będzie miał lekko słodki owocowy smak, a ze względu na zawartość kofeiny będzie równie pobudzający.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7
15 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2