Cztery produkty, które wspomagają pracę serca

Serce to najważniejszy narząd w naszym organizmie. Jego zadaniem jest pompowanie krwi do naczyń krwionośnych. Dlatego tak ważne jest utrzymywanie prawidłowej diety.

Podwyższone ciśnienie oraz cholesterol, są najczęstszymi przyczynami zawałów serca wśród Polaków. Niestety, tylko 1/3 osób, mających zbyt wysoki poziom cholesterolu, robi cokolwiek, aby zmienić ten stan rzeczy. Choroba może przez długie lata rozwijać się w ukryciu, nie dając szczególnie niepokojących objawów. Tymczasem regularne badania oraz odpowiedni styl życia, mogą zaoszczędzić nam kłopotów ze zdrowiem.

Wiele osób zapomina, jak ogromny wpływ na nasz organizm ma dieta, bagatelizując jej udział w profilaktyce poważnych chorób. Tymczasem dzięki włączeniu do jadłospisu kilku produktów możemy wzmocnić serce, obniżyć cholesterol oraz poprawić ciśnienie krwi. Oto niektóre z nich.

1. Orzechy włoskie

Badania udowodniły, że regularne spożywanie orzechów zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, niektórych rodzajów raka, kamieni żółciowych oraz cukrzycy. Naukowcy ustalili, że najlepsze dla serca są orzechy włoskie, które wzmacniają naczynia krwionośne oraz działają przeciwzapalne. Ten typ orzechów zawiera znacznie więcej antyoksydantów niż inne gatunki. To ważne, ponieważ substancje te chronią nasz organizm przed nowotworami i spowalniają procesy jego starzenia.

Orzechy włoskie są również bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Obniżają one ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu, a także zapobiegają stanom zapalnym w naczyniach krwionośnych.

Podobne działanie mają orzechy laskowe, migdały, brazylijskie i nerkowce. Zaleca się spożywać około siedmiu orzechów dziennie.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Pomidory często pojawiają się na naszych talerzach. Doceniamy ich walory smakowe, nie wiedząc, że działają korzystnie na serce.

Z tego punktu widzenia, najważniejszy jest zawarty w miąższu pomidorów likopen - czerwony barwnik, odpowiadający za właściwości lecznicze. Opóźnia on procesy starzenia, zapobiega miażdżycy i zawałom serca.

Pomidory są również bogate w błonnik, który obniża cholesterol. Z kolei zawarty w nich potas wspiera prawidłową pracę serca i reguluje ciśnienie krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu i innych chorób układu krążenia. Potas ma też działanie moczopędne, dlatego zapobiega obrzękom i opuchliznom.

Najlepsze dla serca nie są jednak pomidory, a wykonane z nich przetwory takie jak sok, przeciery lub keczup. Zalecana dzienna dawka to dwie szklanki niesolonego soku pomidorowego bez soli albo 2-3 łyżki przecieru.

Pobierz aplikację smaker

Spośród stu różnych gatunków komosy najbardziej popularną jest ryżowa. Odznacza się wieloma wartościami odżywczymi. Przede wszystkim jest źródłem magnezu, potrzebnego do prawidłowej pracy serca i hamującego zbyt duże skurcze naczyń krwionośnych. Komosa zawiera też minerał relaksujący te naczynia.

Ziarno świetnie sprawdza się u kobiet po menopauzie. Jej częste spożywanie spowalnia rozwój miażdżycy, obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. W codziennym odżywianiu może zastępować ryż, kasze oraz płatki owsiane.

Zalecana dawka to szklanka nasion, co drugi dzień. Przed ugotowaniem należy je dokładnie opłukać.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Ziemniaki spożywamy praktycznie na co dzień. Często nie doceniamy ich wpływu na nasze zdrowie, tymczasem to właśnie one utrudniają przyswajanie tłuszczów i cholesterolu z posiłków.

Kartofle są bogate w witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne. Natomiast obecny w nich potas obniża ciśnienie krwi. Pozostałe witaminy wchodzące w skład ziemniaków to te z grupy B, a więc: B1, B3, B6. Odpowiadają one za metabolizm, a ten umożliwia prawidłowe funkcjonowanie organizmu i wydłuża życie komórek.

Zaleca się spożywanie każdego dnia około trzech średniej wielkości ziemniaków.

Pobierz aplikację smaker

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4