Cztery rzeczy, które powinieneś wiedzieć o winogronach

W sklepach są dostępne niemal przez cały rok, jednak to właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Zobacz, co warto wiedzieć o winogronach, zanim zaczniesz je jeść.

Poszukując zdrowej alternatywy dla słodyczy, wiele osób sięga po winogrona. Czy aby na pewno jest to słuszna decyzja? W jaki sposób te niepozorne owoce mogą wpływać na nasz organizm? Oto cztery zaskakujące fakty na temat winogron, które sprawią, że będziesz postrzegać je zupełnie inaczej.

1. Winogrona – przyjaciel serca

Naukowcom udało się potwierdzić, iż winogrona zawierają wyjątkowo cenne przeciwutleniacze, które usuwają z naszego organizmu szkodliwe związki oraz skutecznie wspomagają obniżanie poziomu złego cholesterolu. Badania dowiodły, iż dzięki ich regularnemu spożywaniu możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia poważnych chorób serca, udarów mózgu oraz cukrzycy. Uczeni zwracają uwagę, iż najwięcej cennych przeciwutleniaczy zawierają ciemne winogrona.

Jak się okazuje, winogrona mogą okazać się niezwykle cennym składnikiem diety dla wszystkich osób, które zmagają się z problemami układu pokarmowego. Włączenie do jadłospisu tych owoców może przyspieszyć metabolizm, poprawić perystaltykę jelit oraz zwiększyć produkcję soków trawiennych. Co więcej, regularne spożywanie winogron zapobiega zaparciom oraz obniża procesy fermentacyjne w jelitach, dzięki czemu pozwala poradzić sobie z bardzo nieprzyjemnymi dolegliwościami.

Jak wspominaliśmy wcześniej, winogrona zawierają w sobie potężną dawkę przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać m.in. chorobom serca. Jak się okazuje, na tym nie kończą się ich wyjątkowe właściwości. Naukowcy są zdania, iż zawarte w winogronach flawonoidy mogą również usuwać stany zapalne oraz przyspieszać usuwanie z organizmu wolnych rodników, a tym samym obniżyć ryzyko zachorowania na raka.

Winogrona mają również nieocenioną wartość w kosmetyce. Za sprawą manganu, żelaza, cynku, chromu i miedzi, doskonale wpływają na kondycję cery oraz włosów. Poprawiają elastyczność skóry, opóźniając powstawanie zmarszczek oraz nadają jej zdrowy koloryt. Ponadto, substancje odżywcze zawarte w winogronach ograniczają produkcję sebum, zapobiegając powstawaniu podrażnień i wyprysków.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
6
60 min
2
Ciasta Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...

Odsłon: 144

30 min
1
15 min
7
Pieczywo Chleb orkiszowy z czarnuszką

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, pachnący czarnuszką. Zn...

Odsłon: 255

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2