Czy lecznicze właściwości cebuli to wymysł naszych babć?

Cebula cieszy się złą opinią. Kojarzy nam się głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Co więcej, wiele osób uznaje, że jest to warzywo, które bardziej może nam zaszkodzić niż pomóc. Jak jest naprawdę? Zdziwicie się!

Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali je jako afrodyzjak oraz środek antykoncepcyjny. Natomiast sportowcy ze starożytnej Grecji spożywali bardzo duże ilości cebuli, wierząc iż poprawia ona sprawność fizyczną. Ponadto, roślina ta była uniwersalnym środkiem na przeziębienia i różnego rodzaju infekcje. Czy nasi przodkowie mieli rację? Jak się okazuje, współczesna medycyna potwierdza ich przeczucia.

Lecznicze właściwości cebuli nie ograniczają się jedynie do kaszlu lub przeziębienia. Znajdziemy w niej witaminę A, C i B, przeciwutleniacze oraz wiele innych, cennych substancji odżywczych. Najnowsze badania wskazują, że to warzywo może okazać się pomocne także w przypadku poważniejszych dolegliwościach. Oto niektóre z nich.


1. Niedobory żelaza

Cebula znacząco zwiększa i ułatwia przyswajalność żelaza. Dlatego powinny po nią sięgać zwłaszcza osoby, które zmagają się z anemią lub nawet lekkim niedoborem tego pierwiastka. Wątróbka lub szpinak podane z cebulką, są znacznie pożyteczniejsze dla naszego organizmu niż te same potrawy, zaserwowane bez jej dodatku. Wszystko to jest zasługą obecnej w cebuli witaminy C.

 

Zobacz też: Niedoceniany eliksir zdrowia

Jeśli znajdujecie się w grupie osób zagrożonych zawałem lub miażdżycą, cebula może okazać się dla was niezwykle cennym składnikiem diety. Dzięki zawartym w niej związkom siarki, możemy nawet o 30% obniżyć poziom złego cholesterolu w naszym organizmie. Jedzenie połówki cebuli dziennie, może uchronić nas przed powstawaniem zakrzepów krwi. Związki siarki przyczyniają się również do szybszego oczyszczania naszego organizmu z toksyn i zanieczyszczeń.


Zobacz też: 6 produktów, które przedłużą twoje życie!

Na jedzeniu cebuli skorzystają również diabetycy, bowiem jedzona na surowo obniża poziom cukru we krwi. Ponadto, odkryto, że obecny w niej hormon roślinny - glukokinina - może przeciwdziałać rozwojowi choroby, a nawet zapobiegać jej pojawieniu się.


Zobacz też: Dania dla cukrzyka

Problemy z zatokami? Chyba już domyślacie się jakie lekarstwo możecie zastosować w takim przypadku. Oczywiście cebulę! Jeśli tylko czujesz ucisk w górnej części nosa lub skroni, sięgnij po to warzywo. Co prawda, krótkie inhalacje z posiekanej cebuli, mogą przyprawić nas o łzy, jednak ich efekt wart jest takiego poświęcenia. Zabieg, powtarzany kilka razy dziennie, może dać nam ukojenie na dłuższy czas.


Zobacz też: 10 szokujących faktów o czosnku

 

To niedoceniane warzywo przyda się również wszystkim osobom, zmagającym się z trądzikiem i wypadającymi włosami. Już nasze babcie wiedziały, że okłady z surowej cebuli łagodzą różnego rodzaju stany zapalne oraz przyśpieszają gojenie się ran i oparzeń. Dzięki cebuli, wszystkie blizny i rozstępy stają się mniej widoczne, a nasze włosy i paznokcie są zdecydowanie mocniejsze oraz mniej podatne na łamanie się.


Zobacz też: Dieta na trądzik

Ostatnie badania wskazują, iż cebula posiada także właściwości antynowotworowe. Wszystko to za sprawą substancji nazywanej kwercytyną, będącą jednym z najsilniejszych znanych nam przeciwutleniaczy. Dzięki niej nasz organizm może znacznie szybciej wydalać różnego rodzaju toksyny, przez co ryzyko powstania nowotworu znacząco się zmniejsza. Jedzona regularnie cebula może uchronić nas m.in. przed rakiem jajników lub jelita grubego.


Zobacz też: Pomidorowe lekarstwo na raka

O syropie z cebuli słyszał chyba każdy z nas. Czy naprawdę działa? Jak się okazuje - tak. Stosowanie go, pomaga zwalczyć przeziębienie oraz złagodzić kaszel. Dzięki olejkom eterycznym, zawartym w cebuli, jest nam zdecydowanie łatwiej oddychać, a uporczywy i męczący kaszel znika.

Jeśli więc czujecie się nieco gorzej skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników na domowe syropy.

 

Syrop z cebuli. Kliknij!Syrop cebulowy. Kliknij!Syrop z czosnku. Kliknij!

Tekst: Sylwia Cisowska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7
60 min
5
Desery Jabłecznikowe kostki

Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...

Odsłon: 165

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3