Czym różnią się od siebie soki, nektary i napoje?

W upalne dni, jak rzadko kiedy, odpowiednie nawodnienie organizmu jest niezwykle istotne. Chętnie sięgamy po różnego rodzaju soki, nektary i napoje. Jednak czy wiemy, które z nich są najzdrowsze i co je tak naprawdę różni?

Fot. 123RF/Picsel

Sklepowe półki wręcz uginają się pod ciężarem najróżniejszych napojów, które mają odżywić nasz organizm oraz ugasić pragnienie. Ich wybór jest ogromny, a producenci, walcząc o klientów, prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych smaków. Jednak od smaku zdecydowanie ważniejszy jest rodzaj napoju, który wybierzemy. Czego możemy spodziewać się wkładając do koszyka sok lub nektar? Czym się od siebie różnią i w jaki sposób wpływają na nasze zdrowie?

Soki

Spośród wszystkich dostępnych opcji, zakup soku to zdecydowanie najlepszy wybór. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, ich skład powinien być jak najbardziej zbliżony do tego, co otrzymalibyśmy w domu, samodzielnie przygotowując sok np. w sokowirówce. Prawo zabrania dodawania do nich barwników, substancji poprawiających zapach, konserwantów i co najważniejsze - cukru.

Poza drobnymi wyjątkami, produkty te mogą zawierać w sobie jedynie te składniki, które znajdziemy w świeżych owocach i warzywach. Dzięki temu są one zdecydowanie najzdrowszym wyborem. Do soków owocowych, producenci mogą dodać jedynie witaminy, wzbogacające ich skład. Warto jednak pamiętać o tym, że prawo zezwala na dodawanie soli i cukru do soków warzywnych. Jeśli kontrolujecie ilość tych substancji w diecie, warto uważnie czytać etykiety, takich produktów.

Chociaż dla wielu osób nazwa sok odtworzony lub zagęszczony może brzmieć niepokojąco, to w zupełności nie powinniśmy się obawiać takich produktów. Proces ten stosuje się jedynie w celach logistycznych, aby usprawnić transport. Zagęszczony sok lub przecier, musi zostać uzupełniony taką ilością wody, jaka została z niego wcześniej odparowana. Zbędne rozcieńczenie naszego napoju nie stanowi zagrożenia.

Pobierz aplikację smaker

Nektary

Tuż za sokami, plasują się nektary. Jednak nie spodziewajmy się, że znajdziemy w nich tylko i wyłącznie naturalne składniki, gdyż w ich przypadku prawo jest zdecydowanie bardziej liberalne. Minimalna ilość soku w nich zawarta, waha się w zależności od rodzaju, jednak nie może być niższa niż 25%. Sytuacja wygląda najlepiej w przypadku soków jabłkowych i pomarańczowych - te muszą zawierać w sobie co najmniej 50% soku z tych owoców. W przypadku nektarów wiśniowych lub porzeczkowych prawo jest zdecydowanie mniej restrykcyjne. Chcąc mieć pewnośc, co pijemy, zerknijmy na opakowanie. Informacja o tym, ile prawdziwego soku znajdziemy w nektarze musi być obowiązkowo podana na etykiecie produktu.

W przypadku nektarów, producenci mogą poprawiać ich smak, dodając do nich substancje słodzące, takie jak np. cukier lub miód. Jednak ich waga nie może stanowić więcej niż 20% wagi końcowego produktu. Podobnie jak w przypadku soków, do nektarów można dodać również witaminy oraz inne składniki odżywcze, ale w ich składzie nie możemy znaleźć barwników, substancji konserwujących ani aromatyzujących.

Napoje

Jeśli chodzi o napoje, producenci mają największe pole do popisu, a przepisy pozostawiają im największą swobodę. W Unii Europejskiej nie obowiązuje limit, dotyczący minimalnej zawartości soku owocowego lub warzywnego w tego typu produktach. Z pewnością jest go mniej niż w nektarach, jednak dolna granica nie została w tym wypadku określona. Ilość soku w napoju może wahać się od 0,1% do 25%, o tym, po który sięgniemy musimy zdecydować sami.

Niestety, do napojów producenci mogą dosypywać sporo różnego rodzaju substancji, poprawiających smak i zapach. Ich głównym grzechem jest dodawanie bardzo dużej ilość cukrów, dzięki którym napoje mogą okazywać się najprawdziwszymi bombami kalorycznymi. Czasem zdarza się, że substancje słodzące są głównym składnikiem takiego napoju. Powinniśmy uważać na to ile cukru zjadamy w ciągu dnia, gdyż naukowcy udowodnili, że jego nadmiar bardzo źle wpływa na nasze zdrowie. Ponadto, w napojach możemy znaleźć niemal cały przekrój konserwantów, wzmacniaczy smaku i stabilizatorów. Przed ich zakupem lepiej zapoznać się z ich etykietą, aby móc dokonać w pełni świadomego wyboru.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Zupy Żurek w chlebku

Żur w chlebie to jedna z najsmaczniejszych zup goszczących na świątecznych st...

Odsłon: 324

30 min
10

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4