Czym zastąpić jarmuż?

Jarmuż w krótkim czasie podbił serca wielu z nas. Ale co zrobić jeśli za nim nie przepadamy? W końcu każdy z nas ma swoje upodobania i nie powinniśmy jeść niczego na siłę, nawet gdy w grę wchodzą superfoods. Czym więc zastąpić jarmuż, aby dostarczyć naszemu organizmowi podobnych składników?

Każdy produkt dostarcza nam pewne elementy, które mają niebagatelny wpływ na nasz wygląd i zdrowie. Trzeba dodać, że w  ostatnim czasie  Polacy zaczęli zwracać coraz większą uwagę na to, co jedzą. Z tego właśnie powodu modne stały się produkty określane mianem superfoods, do których zaliczany jest między innymi jarmuż. Nie każdy jednak lubi jego smak. Co więc jeść, aby dostarczyć naszemu organizmowi podobnych składników?

1. Natka pietruszki

Zdecydowanie, jest to za mało doceniana część pietruszki. A szkoda, bo włączenie jej do jadłospisu może przynieść nam wiele korzyści. Po pierwsze, zaledwie jedna gałązka może pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę K, która jest niezbędna dla naszych oczu. Co więcej, dowiedziono, że zielona część pietruszki doskonale hamuje apetyt, dlatego też jest polecana osobom będącym na diecie. Badania dowiodły, że osoby jedzące dania z natką pietruszki spożywały znacznie mniejsze porcje. Ogromną zaletą natki pietruszki jest również to, że możemy ja dodać do naprawdę wielu dań, dlatego włączenie jej do stałej diety nie jest trudne.

Polub nas na Facebooku!

Najczęściej zjadaną przez nas odmianą cykorii jest radicchio. Jej cechą charakterystyczną są małe, czerwone listki, chociaż spotkać możemy też jasnozielone lub fioletowe odmiany. A co znajdziemy w tej niepozornej roślince? Cykoria jest bogatym źródłem polifenoli, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Badania dowodzą również, że osoby które spożywają cykorię regularnie, mają 30 proc. większa szansę na dłuższe życie. Jedynym minusem cykorii jest jej smak - gorycz tego warzywa nie każdemu przypadnie do gustu.

Polub nas na Facebooku!

Nie słyszałeś jeszcze o tej kapuście? Błąd! Mimo, iż kapusta pastewna jest z pewnością mniej znana od spokrewnionej z nią kapusty białej, to w niczym jej nie ustępuje. Wręcz przeciwnie ta niepopularna odmianaposiada niesamowite właściwości, oddziałujące na zbyt wysoki poziom cholesterolu. Ważne tylko, aby gotować ją na parze, gdyż tylko wtedy mamy pewność, że pozostanie w niej jak największa ilość substancji odżywczych. Niektóre badania potwierdzają, że spożywanie kapusty daje lepszy efekt, niż przyjmowanie leków. Warto jednak pamiętać, że jedzenie kapusty pastewnej, nie oznacza, że nasza dieta może składać się z wyłącznie tłustych potraw.

Polub nas na Facebooku!

Sądzisz, że sałata nie wpływa na twoje zdrowie, a jej właściwości odżywcze są znikome? Jesteś w ogromnym błędzie, gdyż już dwie garści tego warzywa zaspokoją twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę K. Dodatkowo, ogromnym atutem sałaty jest jej niska kaloryczność, na co z pewność zwraca uwagę duża grupa osób. Jej smak nie jest zbyt wyrazisty, dlatego też najlepiej podawać ją z innymi odmianami.

Polub nas na Facebooku!

Mało kto z nas używa w swojej kuchni liści późnych buraków. Większość ludzi pozbywa się ich, nie wiedząc ile na tym traci. Ich największym atutem jest zawartość znacznej ilości błonnika. Jak wiadomo, składnik ten jest nam bardzo potrzebny w diecie, ponieważ bardzo pozytywnie wpływa na prawidłową pracę jelit. W niepełnym kubku tych liści jest aż 5 g błonnika, który przyspieszy naszą przemianę materii i sprawi, że kilogramy zaczną szybciej znikać. Czyż nie jest to wystarczający powód, by jeść to warzywo? Ponadto, warto wiedzieć, że regularne spożycie błonnika wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.

Polub nas na Facebooku!

Chociaż nie jest on aż tak wielką skarbnicą żelaza, jak się do niedawna wydawało, to nadal jest on uważany za jedno z najzdrowszych warzyw. Znajdziemy w nim chociażby beta-karoten, witaminę C oraz luteinę. Dodatkowo ,niektórzy naukowcy twierdzą, że ma on wpływ na nasz apetyt, skutecznie go hamując. Jedyną grupą osób które powinny na niego uważać, są chorzy na kamicę nerkową. Szpinak zawiera w sobie duże ilości kwasu szczawiowego.

Polub nas na Facebooku!

Kojarzy nam się głównie z okresem świąt wielkanocnych, ale powinniśmy jadać ją jak najczęściej. Przede wszystkim dlatego, że przypisuje jej się wpływ na opóźnienie procesu starzenia. Sto gramów tego warzywa dostarczy nam dużą ilość potrzebnego beta karotenu, a przy tym dwukrotnie większą dawkę dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Niektóre badania udowadniają, że regularne spożywanie rzeżuchy obniża ryzyko zachorowania na raka. Dodawać możemy ją nie tylko do sałatek, ale również kanapek czy omletów.

Polub nas na Facebooku!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Dania główne Polędwica po królewsku

Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...

Odsłon: 504

60 min
2
Dania główne Kotlety diakona

Kotlety diakona to proste i szybkie danie, które praktycznie robi się samo! N...

Odsłon: 982

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje 5 pomysły na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

4
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28
Informacje Energetyzujące smoothie zamiast śniadania. Pełne błonnika, witaminy C i potasu

Masz problem z jedzeniem odpowiedniej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia? Dobrym sposobem jest przemycenie ich w formie zdrowego smoothie. Jeśli o...

4