Do góry

Newsy

Dania kuchni węgierskiej, które każdy powinien znać

Planując urlop, bardzo często za cel podróży obieramy Węgry. Chętnie wypoczywamy nad Balatonem lub podziwiamy zabytki pięknego Budapesztu, a do tego zajadamy się tradycyjnymi daniami kuchni węgierskiej. W jaki sposób odtworzyć te smaki w zaciszu własnej kuchni?

Fot. 123RF/Picsel

Polacy darzą Węgrów niezwykłą sympatią. Wpływ na to ma chociażby nasza wspólna historia, ciekawa kultura węgierska oraz niezbyt duże oddalenie obu państw. Wielu z nas bardzo ceni sobie również madziarską kuchnię, która obfituje w syte i bardzo smaczne dania. Symbolem kuchni węgierskiej bezsprzecznie jest papryka, której w kraju uprawia się kilkaset odmian. Ponadto, na naddunajskich talerzach wyjątkowo często pojawiają się apetyczne mięsa i świeże warzywa doprawione dużą ilością aromatycznych ziół. Odwiedzając kraj naszych bratanków, grzechem byłoby niespróbowanie tradycyjnego gulaszu, langoszy lub lecza. Wszystko oczywiście zaserwowane z kieliszkiem węgierskiego wina. A co jeśli, chcielibyśmy odtworzyć węgierskie smaki w domu? W takiej sytuacji z pomocą przychodzą użytkownicy Smakera, którzy podzielili się z nami wieloma przepisami na dania kuchni węgierskiej.

 

1. Gulasz wołowy węgierski

Gulasz wołowy węgierski

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Każdy kto odwiedził Węgry, musiał skosztować tradycyjnego gulaszu. Zapewniamy was, że smakuje zdecydowanie lepiej od jego spolszczonej wersji.

2. Langosz

Langosz

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Langosze są symbolem węgierskiego fast-foodu. Zanim na budapesztańskich ulicach pojawiły się zachodnie restauracje z hamburgerami, królowały na nich właśnie te placki - doskonały dowód na to, że siła tkwi w prostocie.

3. Zupa gulaszowa

zupa gulaszowa

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Może się zdarzyć, że zamawiając w węgierskiej restauracji gulasz otrzymamy zupę z dużymi kawałkami warzyw i mięsa, a nie gęsty sos, jaki zwykło się serwować w naszym kraju. Dzieje się tak, gdyż zupa gulaszowa jest na Węgrzech znacznie bardziej popularna.

4. Leczo

leczo.

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Aby przygotować autentyczne, węgierskie leczo potrzebujecie minimalnej ilości składników. Zapomnijcie o udziwnieniach i zbędnych dodatkach, które często pojawiają się w spolszczonych wersjach tego dania. Są one po prostu zbędne.

 

Pobierz aplikację smaker

 

5. Halászlé

Halászlé

Fot. Kermeet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tę aromatyczną zupę rybną jada się niemal w każdym zakątku Węgier. Podstawowe składniki to ryba, papryka oraz cebula. Reszta zależy już od wyobraźni kucharza.

6. Pogacze serowe

Pogacze serowe

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pogacze to bardzo ciekawa, słona przekąska, która doskonale sprawdzi się na przyjęciach. Wystarczy podać je w towarzystwie węgierskiego wina, a poczujecie się, jak na wakacjach nad Balatonem.

7. Paprykarz z kurczaka

Paprykarz z kurczaka

Fot. Smakowisko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Paprykę można śmiało uznać za narodowe warzywo Węgrów. Nic więc dziwnego, że bardzo często wykorzystuje się je w tamtejszej kuchni. Jednym z nich jest właśnie paprykarz. Pamiętajmy tylko, aby nie mylić tego dania z popularnymi w naszym kraju konserwami rybnymi.

8. Tort Dobosza

Tort Dobosza

Fot. Barbara-bakowska-3 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kuchnia węgierska to także wyśmienite desery, którymi raczyli się nawet cesarze austro-węgierscy. Zdecydowanie najpopularniejszym z nich jest legendarny tort Dobosza. Miłośnicy słodkości powinni również spróbować strucli oraz naleśników à la Gundel.

Wieprzowy gulasz z papryką na INTERIA.TV.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń