Dania z makreli pomogą wzmocnić odporność jesienią

Jesień kojarzy się nie tylko z pięknymi krajobrazami pełnymi kolorowych liści. Dla wielu osób to także szara rzeczywistość – i szczyt sezonu na większe i mniejsze infekcje.

Fot. 123RF/Picsel

Aby zminimalizować ryzyko przeziębienia, zwłaszcza w tym niełatwym okresie należy zatem dbać o siebie. Pomóc w tym może racjonalne, zdrowe odżywianie - i zastosowanie w jesiennych potrawach superfoods. Znakomicie sprawdza się tu makrela - gatunek ryby, której ambasadorem jest kucharz i popularyzator zdrowego żywienia Jakub Kuroń.

Makrela to ryba znana w Polsce głównie jako wędzony dodatek do chleba lub pasty. W rzeczywistości jest niezwykle uniwersalna i ma w kuchni wiele zastosowań. Świetnie nadaje się ona m.in. do sałatek, znakomicie smakuje również w wersji pieczonej czy grillowanej. A co równie ważne - jest dostępna w korzystnych, w porównaniu do innych gatunków, cenach.

Jej uniwersalny charakter pozwala łatwo wkomponować ją w typowe jesienne dania, wykorzystujące m.in. dynię, bakłażana czy paprykę. To zarazem znakomity sposób, by urozmaicić sezonowe menu. A także - by dostarczyć organizmowi całe morze kwasów tłuszczowych omega-3, jak również m.in. żelazo oraz witaminy D i E, które znajdziemy w porcji makreli.

Obecnie trwa kampania „Makrela superdobra" mająca na celu promowanie tego gatunku ryby. Warto po niego sięgnąć już w najbliższym czasie - w jesiennej odsłonie prezentuje się bowiem niezwykle efektownie, a przy tym dostarcza wielu cennych wartości odżywczych. Ambasadorem akcji został znany kucharz i popularyzator zdrowego żywienia Jakub Kuroń.
- Makrela od lat pozostaje w polskiej kuchni rybą niedocenianą. Tymczasem jej smak cudownie komponuje się z pieczonymi warzywami, idealnie dopełnia smak dań kuchni śródziemnomorskiej, kocha oliwę oraz towarzystwo makaronu. Makrela to jeden z tzw. superfoods, obfitujących w wiele fantastycznych wartości odżywczych, a przy tym produkt relatywnie niedrogi. Mam więc nadzieję, że kampania promująca makrelę przyczyni się do wzrostu jej popularności, a sama ryba na stałe, w wielu urozmaiconych odsłonach, trafi na polskie talerze, wzbogacając w ten sposób repertuar gatunków rybnych, po które sięgamy - tłumaczy Jakub Kuroń, ambasador akcji „Makrela superdobra".

Superdobra na farsz

Jedną z najbardziej popularnych typowo jesiennych potraw są papryki faszerowane. Podawane z kaszą lub ryżem, w mięsnej lub wegetariańskiej wersji, zyskają zupełnie nowe oblicze, gdy podczas przygotowania wykorzystamy właśnie makrelę. Sporą zaletą tej propozycji kulinarnej jest dodatkowo szybkość jej przyrządzania - przyszykowanie papryk gotowych do upieczenia zajmuje zaledwie 10 minut. W przepisie można ponadto wykorzystać również wędzoną makrelę.
Jakie produkty są potrzebne do przyrządzenia dania?
• 200 g świeżej makreli,
• 4 czerwone papryki,
• 200 g ugotowanego brązowego ryżu,
• 150 g liści szpinaku,
• 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
• 1,5 łyżki przyprawy ras el hanout,
• 2 łyżki przecieru pomidorowego,
• 50 ml wody,
• 1 łyżka oliwy,
• sól i pieprz do smaku.
Z przygotowaniem poradzić sobie powinni nawet początkujący w zakresie umiejętności kuchennych. Co zatem należy zrobić? Odetnij wierzchołki papryk i odłóż je na bok. Następnie wydrąż papryki. Na patelni podsmaż czosnek na oliwie i dodaj przecier pomidorowy. Dodaj szpinak i smaż, mieszając, aż straci objętość. Następnie dodaj ugotowany ryż, ras el hanout i wodę. Dołóż surową makrelę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Rozdziel całość na 4 papryki, przykryj odkrojonymi wierzchołkami i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.

Supersmaczna z dynią

Innym pomysłem na jesienne danie z makreli jest wykorzystanie jej w kompozycji z dynią. Tym razem jednak w nieco mniej typowej odsłonie - mafé, To rodzaj gulaszu popularnego w Senegalu, w którego składzie znajduje się również m.in. masło orzechowe. Z dynią oraz makrelą danie to wprowadzi ciekawe urozmaicenie do diety, wykorzystując przy okazji jeden z najcenniejszych skarbów jesieni.

 

Jakie składniki są potrzebne?
• 400 g świeżego filetu z makreli, pokrojonego na kawałki,
• 2 ząbki czosnku,
• 1 łyżka pasty sambal (lub więcej do smaku),
• 70 g przecieru pomidorowego (1 puszka),
• 500 g dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę o boku 2 cm,
• 500 g pokrojonej kapusty pekińskiej,
• 200 g masła orzechowego,
• pieprz i sól do smaku,
• 750 ml wody,
• 2 łyżki oleju słonecznikowego,
• do podania: natka pietruszki i ryż.

Przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy podsmażyć czosnek na 2 łyżkach oleju słonecznikowego przez kilka minut. Następnie dodaj pastę sambal i przecier pomidorowy i krótko podgrzej. Dodaj warzywa, sos orzechowy, wodę oraz szczodrą szczyptę soli i pieprzu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Po 20 minutach dodaj kawałki makreli. I to już wszystko - danie można podać z natką pietruszki i ryżem.

Superzdrowa z bakłażanem

Interesującym sposobem na zestawienie jesiennych produktów z makrelą jest ponadto zapiekanka z rybą i bakłażanem.

Jakie składniki są do niej potrzebne?

• 3 świeże makrele, oczyszczone i pokrojone w filety,
• 2 bakłażany,
• 4 łyżki oliwy,
• 1 duża cebula, grubo posiekana,
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
• 3 łyżki rodzynek,
• 1 łyżka suszonego oregano,
• czarny pieprz, świeżo zmielony,
• sok z 1 cytryny,
• 150 g jogurtu greckiego,
• 1 jajko.

Pokrój bakłażany w kostkę i posyp solą, zostaw na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i delikatnie zeszklij cebulę i czosnek. Osusz bakłażana ręcznikiem kuchennym i dodaj do cebuli. Smaż bakłażana na dużym ogniu przez 2-4 minuty, aż zmięknie i zbrązowieje. Dodaj rodzynki i oregano, dopraw solą i pieprzem do smaku. Natrzyj filety z makreli solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Rozłóż bakłażany na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i ułóż na nich filety z makreli. Wymieszaj jogurt grecki z jajkiem, resztą soku z cytryny i ostatnią łyżką oliwy, a następnie polej tą mieszanką rybę.

Umieść naczynie na środkowym poziomie piekarnika i piecz makrelę przez 20-25 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru i będzie gotowa. Potrawa będzie smakować znakomicie z kaszą bulgur i sałatką z pomidorów.

Kaszę warto odpowiednio przygotować, by była jeszcze smaczniejsza. Najpierw delikatnie podsmaż ją na oliwie z oliwek. Jeśli chcesz, podsmaż z bulgurem posiekaną cebulę i trochę czosnku, a następnie dodaj bulion, w proporcji 1,5 części bulionu na 1 część bulguru. Dopraw solą do smaku i gotuj bulgur przez 15 minut, aż zmięknie. Tuż przed podaniem wmieszaj drobno posiekaną miętę i koperek.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Sałatki Tort sałatkowy

Tort sałatkowy to rewelacyjny pomysł jako przekąska na imprezę. Jest sałatką...

Odsłon: 88

60 min
5
Śniadania Roladki z chleba

Jeśli szukasz odmiany od kanapek z szynką i serem albo masz chęć na kolacje n...

Odsłon: 4648

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0