Do góry

Newsy

Dania z naturalnych niezmodyfikowanych produktów

Każdemu zależy, by to, co trafia na nasz stół, było naturalne, zdrowe i odpowiednio zbilansowane. Dobra dieta potrafi wpłynąć pozytywnie na kondycję naszego organizmu, a także wesprzeć proces leczenia przewlekłych chorób. Dlaczego jeszcze odpowiedni bilans jest istotny?

Domowe jedzenie to najlepszy sposób na utrzymanie zbilansowanej diety/materiały prasowe

Jedzenie powinno dostarczać nam jak najwięcej składników odżywczych. Dawniej, gdy na sklepowych półkach nie było takiej ilości wysoko przetworzonych produktów ludzie odżywiali się tym, co naturalne. Prawidłowy jadłospis gwarantował dobrą kondycję, dzięki czemu nie występowały tak licznie jak dziś schorzenia, określane mianem „chorób cywilizacyjnych".

Dziś coraz więcej z nas sięga po niezdrowe „gotowce". Przetworzona, zmodyfikowana żywność leży u podstaw wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca, depresja czy wszelkie dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Żeby to zmienić powinniśmy częściej sięgać po naturalne składniki i to na nich oprzeć swoją dietę. Oto kilka propozycji!

Roladki z kurczaka z fasolką i sosem śmietankowym

Pokrojone w cienkie paski filety obtaczamy w ziołach, smarujemy pikantną musztardą z jednej strony i odstawiamy na bok. Fasolkę z uciętymi końcówkami gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut, a następnie układamy po kilka sztuk na plastrach kurczaka. Między fasolką układamy ser żółty i kręcimy roladki spinając je wykałaczkami, by się nie rozwinęły.

Całość układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy śmietaną 30proc. Zott Primo, a następnie oprószamy posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 25 minut.

Roladki z kurczaka pokocha cała rodzina/materiały prasowe

Małdrzyki - śniadanie po krakowsku

Czym są małdrzyki? To tradycyjne, małopolskie placki twarogowe. Przyrządzamy je miksując łyżkę masła, żółtko, trzy łyżki mąki pszennej oraz 500 gramów półtłustego twarogu Zott Primo do momentu aż uzyskamy gładką masę. Doprawiamy ją szczyptą soli i łyżeczką cukru wanilinowego.

Następnie rozgrzewamy na patelni tłuszcz, a łyżką zamoczoną w oleju nabieramy ciasto formując spłaszczone placuszki na patelni. Smażymy na średnim ogniu, aż obie strony się zarumienią. Potem osuszamy na papierowych ręcznikach i serwujemy ze śmietaną 30proc. oraz świeżymi owocami.

Zupa cebulowa

Zupę cebulową najlepiej przyrządzić na rosole na bazie kurczaka i włoszczyzny. Gdy już mamy gotową podstawę, smażymy na patelni 5 sztuk cebuli pokrojonych w plastry i obsypanych solą oraz sproszkowanym czosnkiem, a następnie wrzucamy gotową cebulę do rosołu.

Gotujemy około 15 minut, a po wystudzeniu blendujemy zupę dodając 18proc. śmietanę Zott Primo. Danie serwujemy z grzankami, które uprzednio smażymy na patelni w przyprawach aż staną się chrupkie.

Materiał powstał we współpracy z firmą Zott.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pesto 18 listopada 2018 Na litość boską, przestańcie powielać bzdury o szkodliwości GMO! O czym będzie następny artykuł, o przepisach ze strukturyzowaną wodą czy z dodatkiem lewoskrętnej witaminy C?

17 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń