Do góry

Newsy

Dlaczego powinniśmy jeść mlecze?

Z pewnością każdy chociaż raz bawił się dmuchawcem lub próbował zapleść wianek z mleczy. Ale czy wiedzieliście o prozdrowotnych właściwościach tej rośliny? Jest to skuteczne lekarstwo wprost z apteczki Matki Natury.

Fot. 123RF/Picsel

Wiele osób uznaje mniszka lekarskiego za chwast. W końcu rośnie niemal na każdym trawniku i rozsiewa się niezwykle łatwo. Jednak okazuje się, że czasem warto zabrać goze sobą do domu, gdyż ta niedoceniana roślina ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

O tym, że mniszek posiada wiele leczniczych właściwości, wiedziano już setki lat temu. Pierwsze wzmianki na ten temat można znaleźć już w pracach pochodzących z XI wieku. W późniejszych wiekach, mniszek lekarski był niemal obowiązkową pozycją w każdym zielniku oraz stanowił jeden z podstawowych elementów wyposażenia wielu medyków. Warto korzystać z wiedzy naszych przodków, gdyż już niejeden raz dowiedziono, że może być ona niezwykle przydatna.

Ze względu na mętny sok, mniszek potocznie bywa nazywany również mleczem. Warto jednak wiedzieć, że nazwa botaniczna nazwa "mlecz" jest zarezerwowana dla innej (podobnej) rośliny, która jednak nie ma takich wlaściwości co mniszek lekarski.

Jak mniszek lekarski wpływa na nasze zdrowie?

W kuchni możemy wykorzystać zarówno liście mniszka, jak i ich intensywnie żółte kwiaty. Dzięki nim dania będą nie tylko wyglądać ładniej, ale również staną się zdrowsze. Liście mniszka lekarskiego są doskonałym źródłem beta-karotenu, sporej dawki witaminy D, żelaza, wapnia oraz magnezu. Mniszek pozwoli nam szybko i naturalnie wyleczyć brodawki, infekcje grzybiczne, a także owrzodzenia oraz wysypki. Ta niepozorna roślina doskonale oczyszcza nasz organizm oraz jest niemal niezastąpiona w przypadku różnego rodzaju problemów żołądkowych.

Właściwości oczyszczające mniszka powinny docenić przede wszystkim osoby zmagające się z chorobami wątroby oraz woreczka żółciowego. Roślina ta może również obniżać poziom złego cholesterolu we krwi. Napary z korzenia mniszka zaleca się przede wszystkim osobom, mającym trudności z trawieniem. Popularny mniszek może sprawić również, że wasz apetyt zdecydowanie się poprawi. Panie z pewnością ucieszy informacja, iż mniszek pomaga nam dłużej zachować młodzieńczy wygląd - wszystko to za sprawą flawonoidów oraz kwasu krzemowego, które spowalniają proces starzenia się komórek skóry. Najnowsze badania wykazały również, iż mniszek może uchronić nas przed rakiem. Zdaniem naukowców ze Stanów Zjednoczonych, substancje zawarte w mniszku sprawiają, że komórki nowotworowe zmuszane są do „popełnienia samobójstwa" zanim jeszcze zdążą zniszczyć nasz organizm.


Zobacz też: 12 sałatek, które umilą ci dzień w pracy. Kliknij!

12 sałatek, które umilą ci dzień w pracy. Kliknij!

 

Kiedy powinniśmy zbierać mniszka?

Na przełomie kwietnia i maja niemal wszystkie trawniki i łąki usłane są żółtymi kwiatami mniszka. To właśnie najlepszy czas na ich zbiory. Pamiętajmy jednak, aby w tym celu wybierać miejsca jak najmniej zanieczyszczone. Z pewnością łączka położona przy trasie szybkiego ruchu lub osiedlowy trawnik, po którym często spacerują psy, nie są odpowiednim miejscem na tego typu żniwa. W czystej okolicy, gdzie roślina nie miała styczności ze spalinami, podczas suchych i słonecznych dni, możemy spokojnie zbierać zarówno liście jak i kwiatostany mniszka.

Jak wykorzystać mlecze w kuchni?

Mniszek to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów. Dają nam naprawdę bardzo szerokie pole do popisu, gdyż możemy wykorzystać je w bardzo wielu daniach. Świetnie sprawdzą się jako zamiennik sałaty lub szpinaku w różnego rodzaju surówkach lub kanapkach. Możecie również dodać je do własnoręcznie przygotowywanych zielonych koktajli. Świeże kwiaty mniszka możemy dodawać do sałatek, natomiast z ususzonych przygotujemy leczniczy napar. Z kwiatów mniszka możemy również przygotować wino lub doskonały miód, który przez cały rok będzie chronił nas przed wieloma chorobami.


Zobacz też: Jak przygotować miód z mleczy? Zobacz przepis!

Jak przygotować miód z mleczy? Zobacz przepis!

 

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kartynka 15 maja Ale tylko z łąki przy ktorej nie jeżdżą samochody! jadlam do tej pory liście mniszka a nie kwiaty ale jeśli chodzi o sposób na starzenie komórek i icg ochronę to stosuję taksyfolinę z wit.c

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń