Do góry

Newsy

Dlaczego warto jeść kasztany?

Smaczne, zdrowe i niekłopotliwe w przygotowaniu stanowią cenne źródło wielu składników odżywczych i są znakomitym urozmaiceniem diety dla alergików i osób z nietolerancją glutenu. Właściwości kasztanów jadalnych doceniła również medycyna. Dlaczego? Sprawdźmy.

Fot. 123RF/Picsel

Drzewa kasztanowe, które często spotykamy w naszych parkach niestety nie mają nic wspólnego z kasztanami jadalnymi. Te pierwotnie pochodzą z terenów Azji Mniejszej i Kaukazu. Z biegiem lat wraz z ekspansją Rzymian rozprzestrzeniły się w całej południowej Europie. Dzisiaj uprawia się je przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich: Włoszech, Hiszpanii, Turcji i Portugalii. Ciepłemu klimatowi i słonecznej pogodzie zawdzięczają swoje prozdrowotne i energetyczne właściwości, którymi cieszą się smakosze we wszystkich strefach klimatycznych.

Jeszcze kilka lat temu znalezienie w Polsce jadalnych kasztanów lub przetworów z nich graniczyło z cudem, a przekąska ta mogła nam się kojarzyć jedynie z zagranicznymi filmami. Czasy się zmieniły, a wraz z nimi asortyment naszych sklepów. Duże sieci handlowe oferują już swoim klientom jadalne kasztany, a i mniejsze nie pozostają w tyle. Jeśli tylko spotkamy je w sklepie, warto nabyć paczkę - nie tylko ze względu na ich smak, ale także pozytywny wpływ jaki mają na nasz organizm.

1. Bogactwo substancji odżywczych

Kasztany są bogate w skrobię, białko, błonnik, liczne witaminy i składniki mineralne. Zawierają niemal wszystkie niezbędne składniki odżywcze, których człowiek potrzebuje do życia i co ważne w smacznej i łatwo przyswajalnej formie.Poza minerałami, w kasztanach znajdziemy również wiele witamin z grupy B i E. Kasztany, jak większość orzechów, są bogate w zdrowe tłuszcze nienasycone, które dietetycy zalecają osobom mającym problemy z chorobami serca i układu krążenia.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Następna strona >>

1 2 3 4 5

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń